?El Mercat de Música Viva de Vic celebra 25 anys

Es durà a terme del 12 al 15 de setembre i el concert inaugural anirà a càrrec del trio format per Jaume Sisa, Quimi Portet i Joan Miquel Oliver

 
El Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) arribarà a la seva vint-i-cinquena edició del 12 al 15 de setembre consolidat com la fira musical de referència de Catalunya i de l’Estat espanyol que reuneix a tot el sector de la indústria musical. Amb l’objectiu de propiciar la compra/venda de produccions musicals, de dinamitzar la indústria musical, d’exportar talent musical del país i de donar resposta a les necessitats dels programadors, la direcció artística del MMVV ha programat més d’una cinquantena de concerts.
La programació, que es divideix entre MVLab –apartat professional del Mercat de Música Viva de Vic- i festival, s’inaugurarà amb una sèrie de concerts pensats per celebrar l’efemèride que enguany s’esdevé. Per això, la direcció artística actual, encapçalada per Marc Lloret, ha convidat als sis directors anteriors a programar una sèrie de concerts que serviran d’homenatge a l’impuls que cadascun d’ells ha donat al MMVV. Així doncs, Víctor Jou (1989-1990) proposa a Mercy, Mercy Soul, Jordi Turtós (2002-2003) presenta a Cabo San Roque iManel Montañés (2004-2007) ha programat a Tui Higgins & Xavier Monge jazz Project. Per la seva banda Lluis Puig (2008-2010) aposta per The New Catalan Ensemble i La Troba Kung-Fú tancarà la nit a proposta de Carles Sala (1994-2001).
El concert inaugural, proposta de Ramon Muntaner (1991-1993), anirà a càrrec de Jaume Sisa, Quimi Portet i Joan Miquel Oliver. Els tres artistes, de tres generacions diferents i amb una forta vinculació amb el Mercat, presentaran un projecte nou i pensat especialment per a la inauguració del 25è MMVV al Teatre Atlàntida, la nit del dijous 12 de setembre.
Com ja és habitual, dins de la programació artística del Mercat de Música Viva de Vic es podran veure noves presentacions de discos com els de Els Pets, La Iaia, Esperit, Marinah, Anímic o Refree, entre d’altres. També hi ha un capítol per a la descoberta de noves propostes que arriben a Catalunya i que ja estan consolidades internacionalment. És el cas de Gari, Valentina, Electric Gozarela, Zenzile o Carmen Souza. El Mercat acull presentacions de projectes nous com els de Llibert Fortuny i Diego Amador, l’aventura en solitari de Pepino Pascual, el nou espectacle d’Standstill o Seward, per citar-ne alguns. Finalment, també cal destacar la programació gratuïta, pensada per a gran públic i que es concentrarà divendres i dissabte a la plaça Major i al Sucre. Oques Grasses, Che Sudaka i Macaco seran els protagonistes de divendres a la plaça Major i Toundra, Standstill i The Suicide of Western Culture tocaran a la nit de rock del divendres al Sucre. Per la seva banda, dissabte, al Sucre es programarà una nit de hip hop i a la plaça hiactuaran El Petit de Cal Eril i Delafé y las Flores Azules. Tot això, sense oblidar la programació de diumenge al matí a la plaça de la Catedral, pensada per a un públic més familiar. El primer concert anirà a càrrec de Carles Belda, Rafalito Salazar, Joan Colomo i Joan Garriga que tocaran sota el segell de 1, 2, 3… Pica Bressola i el segon concert anirà a càrrec dels mallorquins Tiu.
Pel què fa a les activitats de dia de l’MVLab, una de les novetats és que les diferents associacions que durant els dies del MMVV organitzaven jornades i conferències han decidit, sota la coordinació del Mercat, realitzar unes úniques jornades que abordaran diferents qüestions com la reforma de la llei de la propietat intel·lectual i els nous models de negoci de la indústria musical. Aquestes organitzacions són: CIM (engloba APECAT, ARC, ASACC i l’Associació d’Aules de Música) i el Servei de Desenvolupament Empresarial del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (SDE).
Una altra de les novetats d’enguany de l’MVLab és l’ampliació dels speed meetings. Després de l’èxit que en edicions anteriors han tingut aquestes micro-reunions, el MMVV hi torna a apostar i les amplia de quatre a sis sessions.
D’altra banda, l’MVLab acollirà les reunions de diverses associacions del sector com ACCES (Asociación Estatal de Salas de Salas de Música en Directo), LIVE/DMA (Associació Europea de Sales de Música en Directe) i la Comissió de Música de La Red Estatal de Teatros, Auditorios, Circuitos y Festivals de Titularidad Pública. També es duran a terme presentacions de diversos projectes.
El Mercat de Música Viva de Vic és una de les cites de referència en el panorama musical de l’Estat espanyol i de la resta d’Europa. Té diversos acords d’aliança i col·laboració amb festivals com Womex, Babel Med, MaMa París, M. Pour Montreal, The Great Escape, Canadian Music Week, Jazzahead, Waves Vienna, Salisbury Internacional Arts Festival i Medimex. També amb associacions importants del sector com Avant-Mardi (França), MDS (França), l’euro-regió Pirineus Mediterràniai La Puglia Sounds (Itàlia).
Fotografia: : MMVV – Pere Masramon