10 anys de Capital de la Cultura Catalana

La Capital de la Cultura Catalana ha arribat al desè aniversari des del seu inici.

La capitalitat té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l’interior com a l’exterior.
Les ciutats de Banyoles (Pla de l’Estany) l’any 2004; Esparreguera (Baix Llobregat) 2005; Amposta (Montsià) 2006; Lleida (Segrià) 2007; Perpinyà (Rosselló) 2008; Figueres (Alt Empordà) 2009; Badalona (Barcelonès) 2010; Escaldes-Engordany (Principat d’Andorra) 2011; Tarragona (Tarragonès) 2012, i Ripoll (Ripollès) 2013 són els primers deu municipis que han desenvolupat fins ara una Capital de la Cultura Catalana.
La ciutat de Barcelona és la Capital de la Cultura Catalana 2014. Vilafranca del Penedès ho serà el 2015 i Vic el 2016.
La Capitalitat de la Cultura Catalana Barcelona 2014 desenvoluparà durant aquest any diferents campanyes de promoció dels diferents àmbits de la cultura catalana. La primera d’aquestes campanyes s’iniciarà a finals d’aquest mateix mes de gener, segons que ha informat avui el president de l’Organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela.
Les capitals culturals varen néixer a Europa. Atenes (Grècia), el 1985, fou designada com a Capital Europea de la Cultura, primera capitalitat cultural de la història. Amb el pas dels anys, diversos països i zones del món han creat les seves pròpies capitals culturals.
L’Organització Capital de la Cultura Catalana, entitat independent de la societat civil creada el 1998, és qui ha implantat i desenvolupa, de manera totalment voluntària, la capitalitat de la cultura catalana en l’àmbit lingüístic i cultural català, que inclou quatre estats europeus. Al web de la capitalitat de la cultura catalana (www.ccc.cat) hi ha reflectit a través de més d’un centenar de fulls informatius mensuals la història de totes les capitals de la cultura catalana.
Qualsevol ciutat de l’àmbit lingüístic català pot aspirar a ser designada com a Capital de la Cultura Catalana.
El Parlament de Catalunya va donar suport, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, en data 25 de març de 2004, a la Capital de la Cultura Catalana.