100 concerts congregaran 600 artistes D’arreu del món a la capital D’Osona

L'enfortiment de les relacions amb altres certàmens ha permès una major projecció del Mercat i dels artistes a L'estranger

Del 15 al 19 de setembre el Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) celebrarà la seva 22ª edició, una cita que aplegarà 1.200 professionals i 600 artistes de tots els estils del panorama musical actual. 10 escenaris acolliran el centenar de concerts D’enguany, conformant un aparador únic que aposta per les noves eines i canals de difusió i exportació de la música. La cita és ja un esdeveniment de referència internacional.
En L’àmbit professional, el MMVV comptarà amb el pavelló comercial i dos escenaris de showcases, organitzarà jornades tècniques i acollirà reunions i presentacions de diferents col·lectius del sector. En L’àmbit artístic, la mostra musical s’organitza en dos blocs: la Secció Oficial (concerts de nit i showcases) i L’Escena Emergent, integrada per L’escenari Diversons (de la Fundació Obra Social de La Caixa i centrat en músiques del món), la programació InVictro, el concurs Sona 9 i DO Catalunya.
 
Coproduccions i estrenes
La 22ª edició del Mercat inclourà sis estrenes de concerts i cinc coproduccions. La primera D’elles, en col·laboració amb el Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, serà el concert inaugural ?TransversaL’, a càrrec de Pedro Javier Gonzalez, Raúl Rodríguez i Trilok Gurtu.
 
Amb la trobada artística del quartet de pop-rock i folk experimental Safanòria i el duo francès Brain Damage, devot D’un estil electro dub amb personalitat pròpia, el Mercat i el Barcelona Acció Musical (BAM) volen aconseguir un xoc creatiu on els francesos espremin, retallin i capgirin el discurs de tradició musical que el quartet català integra en la seva proposta. En col·laboració amb la Fira Mediterrània de Manresa s’estrenarà un muntatge antològic que recorrerà les tres dècades de Marduix Teatre. Porta per títol ?L’espectacle de les sensacions’ i la banda sonora és a càrrec D’Els solistes de la Costa, un grup musical que ja va actuar a la primera edició del MMVV.
 
Amb Puglia Sounds (Itàlia), el Mercat proposa un diàleg musical entre dues personalitats singulars que miren el mateix mar Mediterrani: el català Quimi Portet i L’italià Cesare delL’Anna. Fruit de la iniciativa del primer de presentar internacionalment el seu projecte sobre la ?ironia catalana?, es convida a DelL’Anna, compositor i trompetista, a visitar la capital osonenca. També fruit de la col·laboració amb altres certàmens internacionals ? en aquest cas el Festival Pirineos Sur i L’Boulevard de Casablanca – el Mercat ha programat un concert D’Alejandro Montserrat i Al-Baïda.
 
Ivette Nadal, Meritxell Gené i Joanjo Bosk estrenen ?Terra i Cultura?, en una coproducció amb el Festival Acústica i Enderrock. Altres estrenes D’enguany són la de la Companyia Elèctrica Dharma – que posarà el punt i final a aquesta edició amb el concert ?Els pantalons de Mompou? ?  i el ?Tribut a Chet Baker? de Marc Miralta Vibràfon Quartet.
 
Col·laboració amb altres convocatòries internacionals
Un dels eixos prioritaris del Mercat és aquesta relació amb els altres agents i plataformes musicals a nivell internacional, siguin mercats, mostres o festivals. Aquestes relacions de caràcter bilateral permeten que enguany a Vic, gràcies a la bona entesa amb certàmens com el Babel Med music de Marsella (França) o el MEI de Faenza italià, es puguin presentar novetats com Urbanswing Soundsystem (França) o Diva Scarlet i Nobraino (Itàlia). Els convenis de col·laboració internacionals també han permès que, des de la celebració de la darrera edició del Mercat, s’hagin presentat diversos grups catalans a L’estranger, com és el cas dels Ai, Ai, Ai a Marsella o Giulia y los Tellarini, Mendetz i Sota Zero a Faenza. La Kinky Beat serà el proper mes de juliol a Itàlia Wave (Livorno).
 
La col·laboració amb les comunitats autònomes
Un dels trets distintius del MMVV és el diàleg amb les Comunitats Autònomes de la resta de L’Estat. Aquesta bona sintonia amb la resta de governs i territoris autonòmics ha permès que a cada edició es presentin treballs D’artistes significats de cada comunitat, sent en aquest 2010:
?    Illes Balears: Es Reboster, Guiem Soldevila i Esther Bosch.
?    Aragó: Alejandro Montserrat & Al-Baïda, Al-Búruz/Alborozo, Willi Giménez & Chanela i Silvia Sola & The Drunken Birds.
?    Andalusia: Guadalupe Plata, La Selva Sur i Chin Yi.
?    Canàries: Beselch i Larry Jean Louis.
?    Extremadura: El Combolinga i Tangran.
?    País Basc: Dediego Brothers, Iñaki Plaza & Ion Garmendia i Vendetta.
?    País Valencià: Artaica, Bajoqueta Rock, La Gossa Sorda, The Minstrel Show, Rafa Xambó, Rapsodes i Soul Atac.
 
Cal destacar L’especial coL’laboració amb el CoL’lectiu Ovidi Montllor i L’Ajuntament de Gandia per potenciar la presència dels artistes del País Valencià.

Nous espais
Els diferents escenaris mantenen una especialització temàtica amb la finalitat que cada espectador elabori el seu propi itinerari i selecció.
 
Enguany, el Mercat estrena un nou espai: el recent inaugurat Centre D’Arts Escèniques L’Atlàntida. En aquest emplaçament hi tindrà lloc un cicle de set concerts realitzats única i exclusivament per solistes. Hi actuaran Solo Muchachito, Amir-John Haddad (Alemanya / Madrid), Ernest Martinez (Catalunya), Javier Vaquero (Catalunya), Martin Lubenov (Bulgària), Matthieu Saglio (França / País Valencià) i Pancho Amat (Cuba).
 
L’Atlàntida lidera així un nou mapa D’espais més adequat, que millora L’acollida de la creixent escena emergent i prescindeix del cinema Vigatà. El Mercat també veurà créixer un dels seus emplaçaments històrics: El Sucre. Aquí es construirà un escenari de doble ús que permeti la celebració D’un concert i la preparació simultània del següent recital, optimitzant les seves possibilitats. Hi haurà també accions de DJ catalans.
 
Grans noms de L’escena nacional i internacional
Vic acull durant quatre dies tot tipus D’expressions i llenguatges musicals per a tots els gustos: jazz, música electrònica, concerts familiars, pop, rock, hip-hop, músiques del món, cançó, flamenc, música al carrer, etc. Aquesta varietat aplega alguns dels noms més importants del moment i D’altres que encara no ho són tant, però la qualitat està garantida quan parlem de gairebé un centenar de concerts entre els quals trobem a Arianna Savall, Beth, Cor de Teatre, Damià Olivella, Electrotoylets, Falsalarma, Juliane Heinemann, Just 4 Fun, La Troba Kung-Fú, Laura Simó & Pedro Ruy-Blas & Francesc Capella Trio, Michael Lee Wolfe, Mine, Miquel Abras, Orquestra Àrab de Barcelona, Pd Cat dr.& Pd Clandestí, Pell de serp, Quico Pi de la Serra, Raydibaum, Reactable, Sidonie, The Brasville Walkers, The Gramophone All Stars, The New Raemon, Very Pomelo o Xarop de Canya.
 
Com cada any, el Mercat està atent a les propostes més destacades del panorama nacional i internacional, que visiten el MMVV per presentar els seus darrers treballs. En són bons exemples Ara Dinkjian (Armènia / Estats Units), Bratsch i Yom (França), Juan Perro (Aragó), Soledad Villamil (Argentina) o Solo Muchachito (Catalunya). Sense oblidar també, que al darrera de noms menys coneguts, s’hi amaguen propostes molt sòlides i interessants com les de Jaune Toujours i Thierry Crommen (Bèlgica), Mazagan (Marroc), Mesa i Oquestrada (Portugal), Quinteto Santa Fe (Argentina), Raph Dumas & The Primaveras (França) o Saintrick (Senegal).