10è Gastromusical del Molí de l'Escala amb Lucrecia, Pablo Carbonell, Kepa Junkera, Paula Grande i Duquende

Estrenarà una nit temàtica dedicada al País Basc i per primera vegada el Gastrokids se celebrarà a Empúries, amb el Familiaria

El festival Gastromusical, que organitza el restaurant Molí de l’Escala, celebrarà aquest estiu la 10a edició amb nous espais i propostes. El Gastromusical es farà del 20 al 24 de juliol, consolidant l’aposta per celebrar el festival durant cinc dies consecutius del mes de juliol, amb una programació ambiciosa i de qualitat que unirà la música i la gastronomia. Lucrecia, Pablo Carbonell, Kepa Junkera, Paula Grande i Duquende i Chicuelo posaran la banda sonora d’aquesta 10a edició, mentre que Xavier Carbonell, Vicenç Fajardo, Jordi Jacas i l’equip del Molí de l’Escala, mostraran el seu talent als fogons del festival, on s’estrenaran noves propostes i espais.

Tornaran a ser cinc dies consecutius de propostes gastronòmiques i musicals, consolidant el format de les dues darreres edicions i, com ja es va estrenar l’any passat, durant el mes de juliol. El cuiner, propietari del Molí de l’Escala i ideòleg del festival, Jordi Jacas, ha destacat que “estem molt satisfets de com ha anat evolucionant el festival en aquestes dues darreres edicions, creiem que l’aposta per una setmana intensa d’activitats agrada al públic i també les noves activitats que s’han anat introduint”.

En aquest sentit, el Gastroflamenc i el Gastrovermut, que es van estrenar l’any passat amb èxit de públic es mantindran en aquesta edició, així com es potenciarà el Gastrokids. A més, en aquesta desena edició, se celebrarà per primera vegada una nit temàtica dedicada a la cuina basca. “El nostre afany és seguir innovant i oferir noves propostes per al públic i que ens permetin anar progressant en la unió entre música i gastronomia”, ha destacat Jacas.

En l’acte de presentació del festival, l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, ha felicitat el Molí de l’Escala pel desè aniversari del Gastromusical del que ha assegurat que “és molt més que un festival de l’Escala, reconegut arreu del territori, que aposta per la cultura amb majúscules, i que està basat en la innovació que és la clau de l’èxit”.

Edició d’aniversari

La cuina de Xavier Pellicer i la música de Lucrecia obriran aquesta 10a edició del Gastromusical la nit del dimecres 20 de juliol. Xavier Pellicer i el seu restaurant Céleri són una de les propostes gastronòmiques més en voga a la ciutat de Barcelona. Un espai de concepció actual i agradable al que s’accedeix passant prèviament per una botiga de productes ecològics.

A Céleri, sala i cuina són un mateix espai on cuiners i cambrers participen d’una precisa simfonia. El pes de la proposta són els productes ecològics, en la seva majoria vegetals, en una carta plena de receptes aparentment senzilles, d’execució exacte, producte excel·lent i agradable digestió.

La cuina de Xavier Pellicer obrirà la primera nit del Gastromusical maridant amb els ritmes llatins de Lucrecia. La polifacètica cantant torna al festival en aquest any d’aniversari i, com ja va fer en la primera edició del Gastromusical, traslladarà el públic a la seva Cuba natal amb la seva musicalitat personal en les seves interpretacions de boleros i sones.

La nit del dijous 21 de juliol unirà la cuina de Vicenç Fajardo amb la música de Pablo Carbonell. Vicenç Fajardo és un dels cuiners més interessants que oficien a l’Empordà, amb una proposta tranquil·la i actualitzada al restaurant La Plaça de Madremanya, on destaquen plats d’arrels empordaneses i mediterrànies i un producte de primera qualitat.

La cuina de Vicenç Fajardo maridarà amb la música de Pablo Carbonell, actor, músic, showman, escriptor, director i el que faci falta. Si bé va saltar a la fama com a reporter de Caiga quien caiga, l’irreverent programa d’actualitat que dirigia el Gran Wyoming, ja era conegut com a cantant de Los Toreros Muertos, grup de culte que va deixar per a la posteritat grans himnes com Mi agüita amarilla o Yo me llamo Javier. Pablo Carbonell ha tornat recentment als escenaris per presentar el seu nou disc, amb el que està tenint molt bona acollida, tant per part del públic com de la crítica.

La nit del divendres 22 de juliol serà per una de les principals novetats d’aquesta edició, la Nit Basca, centrada en una de les zones més interessants del mapa enogastronòmic d’Europa. Serà una nit especial on, a partir de bufets temàtics, el públic es podrà retrobar amb tots els tòpics de la gastronomia basca: els pintxos, la txuleta a la parrilla, el bacalao al pil-pil,…i moltes altres preparacions que configuren els hits de la cuina basca.

Compositor, productor i músic, Kepa Junkera porta més de 35 anys als escenaris. Autodidacte, inquiet i valent és un dels màxims exponents de la música tradicional basca. Amb un estil propi i marcant un camí personal, s’ha convertit en un dels músics més internacionals d’Euskadi.

Gastrokids & Familiaria

El dissabte 23 de juliol tornarà a ser el dia per als més petits amb el Gastrokids, que portarà tallers interactius relacionats amb la música i la gastronomia. El Gastromusical uneix forces en aquesta ocasió amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya d’Empúries i impulsen conjuntament un nou espai d’activitats pensades per a les famílies. Gastronomia, música, cultura i història seran els eixos d’una programació amb més de 20 activitats i tallers diferents en un entorn únic i mil·lenari, el Jaciment d’Empúries.

La directora del Museu d’Arqueologia de Catalunya – Empúries, Marta Santos, ha destacat que “ens plau presentar aquesta iniciativa de col·laboració conjunta amb el Gastrokids del Gastromusical del Molí de l’Escala”. “Feia temps que teníem ganes d’impulsar una activitat dirigida al públic familiar i l’aposta de fer-ho amb el Gastrokids ens dóna l’oportunitat per a fer-ho amb un conjunt d’activitats complet”.

En l’àmbit concret de la gastronomia, es faran tallers de cuina amb la Cuina de Sils i d’empotar anxoves amb Anxoves de l’Escala –M.Sureda. I pel que fa a la música, es faran tallers de percussió corporal amb Santi Serratosa i de danses tradicionals amb el Grup de Danses La Farandola.

El Gastromusical es tancarà el diumenge 24 de juliol amb dues de les noves propostes de la darrera edició: el Gastrovermut i el Gastrokids. El Gastrovermut tornarà a ser un espai diürn del festival per a recuperar la tradició del vermut amb un espai singular i amb la música de Paula Grande, nascuda a l’Escala i que tornarà a la població per presentar la seva òpera prima Viatge Interestel·lar.

A la nit, el Gastromusical tornarà a desplegar el taló per al Gastroflamenc, la principal proposta de la darrera edició i que torna per continuar reivindicant una nit única al voltant de la música flamenca de qualitat i la cuina andalusa. Jordi Jacas i l’equip del Molí de l’Escala s’encarregaran de la proposta gastronòmica d’aquesta nit “per posar en valor alguns tòpics de la cuina espanyola de les tapes”, en paraules del propi Jacas.

La proposta gastronòmica del Molí serà el preludi per al concert que oferiran Duquende i Chicuelo, dues de les figures més destacades del panorama flamenc. Uneixen el seu art al cante i a la guitarra formant un duo musical ple de talent. Dos artistes consagrats amb una gran complicitat a l’escenari. La seva col·laboració suposa una de les cotes de més qualitat del flamenc actual.

Les entrades per a la desena edició del Gastromusical ja estan a la venda al mateix Molí de l’Escala.

El Gastromusical

El Gastromusical és una iniciativa pionera promoguda pel restaurant Molí de l’Escala que uneix música i gastronomia. Un artista i un cuiner s’expressen al mateix temps, l’un a l’escenari i l’altre als fogons i el resultat és una combinació exquisida de plaers intensos. El xef convidat proposa un menú exclusivament pensat i adaptat al perfil del músic que actuarà a continuació. La intimitat de l’espai i
la proximitat amb els creadors esdevenen els ingredients bàsics per a unes nits màgiques en un entorn privilegiat: l’Empordà