125 cantants de 32 països passen a la fase final del Concurs de Cant Tenor Viñas

Se celebrarà a Barcelona del 17 al 24 de gener de 2021

Redacció.- El Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas ha anunciat els 125 candidats seleccionats que passaran a la fase final del certamen, que se celebrarà a Barcelona del 17 al 24 de gener de 2021.
Els cantantsprovinents d’arreu del món, han estat seleccionats per un jurat internacional d’entre els 477 candidats que es van inscriure al concurs i van participar a les audicions preliminars, que enguany es van celebrar per primera vegada en format audiovisual a Berlín, Milà, Londres, Nova York, Beijing, Los Angeles, París, Moscou, Madrid i Barcelona.
El 95% dels 125 candidats que viatjaran a Barcelona per a la següent fase són de procedència internacional. Entre els 32 països amb representació destaquen Corea del Sud (24), Estats Units (14), Rússia (12), Itàlia (9), Regne Unit (8), Espanya (6) i Ucraïna (6). Per cordes, hi ha una major presència de sopranos (50), barítons (25), mezzosopranos (20) i tenors (18). Cinc baix-barítons, cinc baixos i dos contratenors completen la selecció. En total, hi ha 70 dones i 55 homes.
De totes les ciutats on es van fer les proves prèvies, Barcelona és la que més participants aporta a la segona fase, amb un total de 41. La segueixen Berlín amb 23, Londres amb 21, Madrid amb 13, Milà amb 11, Los Angeles amb 7, Nova York amb 4, Beijing i Moscou amb 2, i París amb 1.
La segona prova i la prova semifinal del concurs seran presencials i tindran lloc al Conservatori Superior de Música del Liceu entre el 17 i el 20 de gener, sempre respectant totes les mesures sanitàries. Precisament per evitar riscos, no es permetrà com altres anys l’entrada d’espectadors. En canvi, el públic sí que podrà assistir als concerts que interpretaran dies després els finalistes i els guanyadors. La prova final se celebrarà el 22 de gener al Gran Teatre del Liceu i en acabar es farà públic el veredicte del jurat. Dos dies després, el 24 de gener, els guanyadors seran els protagonistes d’un concert final amb orquestra en el mateix escenari. Els dos es podran seguir via streaming.
En el marc del concurs se celebraran diverses activitats paral·leles entre les quals destaca una Taula rodona que tindrà lloc el 21 de gener en què alguns membres del jurat, Directors artístics dels principals teatres d’òpera del món, debatran sobre com ha afectat la pandèmia al món de la òpera en general i a les seves institucions en particular. El debat, que estarà moderat per la periodista Maricel Chavarría, es farà sense públic, però es podrà seguir en streaming. Una altra de les activitats més especials serà, sense dubte, “Una tarda amb Gwyneth Jones”. La soprano britànica serà la protagonista d’un col·loqui en el qual també es podran escoltar alguns dels seus enregistraments discogràfics. Presentada pel director artístic del Gran Teatre del Liceu, Víctor Garcia de Gomar, la cita serà el dia 23 de gener i també es podrà seguir únicament de manera virtual.
 
L’esforç dels principals teatres manté viu el concurs 
Aquesta 58a edició del Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas se celebrarà, malgrat les dificultats generades per l’alerta sanitària mundial, gràcies al suport dels principals teatres d’òpera del món, que han unit esforços per mantenir viu el prestigiós certamen: el Deutsche Oper a Berlín, el Teatro alla Scala a Milà, el Royal Opera House Covent Garden a Londres, The Metropolitan Opera House a Nova York, el National Centre for the Performing Arts of China a Beijing, Los Angeles Opera als Estats Units, l’Opéra National de París, el Bolshoi Theatre of Russia a Moscou, el Teatro Real a Madrid i el Gran Teatre del Liceu Barcelona.
Enguany, el jurat internacional encarregat d’escollir els premiats entre els finalistesestarà presidit pel director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar. A més, comptarà amb: Rockwell Blake, tenor; Alessandro Galoppini, director de càsting del Teatro alla Scala de Milà; Dame Gwyneth Jones, soprano; Sophie Joyce, directora de càsting de l’Opéra National de Paris; Peter Mario Katona, director de càsting de la Royal Opera House Covent Garden de Londres; David Lomeli, director de càsting de la Bayerische Staatsoper de Munic; Joan Matabosch, director artístic del Teatro Real de Madrid; Christoph Seuferle, director de la Deutsche Oper Berlin; Ludmila Talikova, directora de la Companyia d’Ópera del Teatre Bolshoi de Rússia; i Diane Zola, assistent de l’administrador artístic de la Metropolitan Opera House de Nova York.
Aquesta edició repartirà fins a 115.000 euros en premis77.000 euros en 6 premis oficials20.000 euros en 4 premis especials a més de dos premis a manera de contracte; 23.000 euros repartits en 4 premis extraordinaris, a més de 9 premis a manera de contracte i 15 borses d’estudi. Tot plegat, amb l’objectiu d’impulsar la carrera operística de joves cantants amb talent i capacitat.
 
Fotografia: La mezzosoprano rusa Victoria Karkacheva de 29 anys va guanyar l’edició de l’any passat