L'IniZio horizontal al HOP Festival

13ena edició del festival de dansa urbana HOP

Les sessions al Mercat de les Flors seran la cirereta final del HOP Festival

Redacció.- El HOP Festival és un festival anual especialitzat en dansa i cultura urbana. Aquesta 13a edició pretén donar visibilitat a un moviment artístic molt potent que a vegades es troba lluny dels circuits de creació i que engloba espectacles, programes de formació artística, campionats, cabarets d’exhibició, projeccions, laboratoris de creació, residències de creació, intercanvis, exposicions d’art urbà, concerts… a diferents espais culturals de la ciutat de Barcelona.

Per a finalitzar el HOP Festival 2023, el Mercat de les Flors acollirà una programació d’espectacles, laboratoris i experiències amb artistes locals, nacionals i internacionals per descobrir nous paisatges corporals i universos artístics dins de les danses urbanes. També serà el punt de trobada de la xarxa europea “Critical Attitude Group” d’institucions interessades en les danses urbanes.

DIJOUS 14/12/2023

Marina Pravkina – De 18.30 h a 20.30 h a la Sala Pina Bausch

Laboratori de creació de Jazz fusió i la dansa House

El laboratori “Jazz not Jazz” de Marina Pravkina aprofundeix en les tècniques de footwork que s’originen a la UK Jazz fusió i la dansa House. Aquest laboratori tindrà dues sessions: el dimecres 13 de desembre de 18.30h a 20.30h es durà a terme la primera sessió d’aquest laboratori a CC Sant Andreu (activitat gratuita). La segona sessió tindrà lloc al Mercat de les Flors, el dijous 14 de desembre de 18.30 h a 20.30 h. Per les dues sessions caldrà que les persones inscrites tinguin experiència prèvia en qualsevol estil de dansa i que tinguin més de 18 anys.

El resultat del laboratori, en forma d’improvisació grupal guiada amb músics en viu, es mostrarà el divendres 15 de desembre durant l’esdeveniment Jazzbetween Experience a la sala MAC del Mercat de les Flors. Marina Pravkina és una artista escènica, coreògrafa, professora i fundadora del projecte Jazzbetween amb seu a Barcelona. Va començar la seva carrera en la dansa el 2006 amb el House Dance (dansa urbana) i la improvisació de jazz fusió, però al llarg d’aquests anys també s’ha interessat per la dansa contemporània i la performance. No només ha participat en festivals de gran renom com Summer Dance Forever i Juste Debout sinó que, a més, ha impartit tallers i laboratoris d’aquest tipus a Espanya, Bèlgica, Rússia, Europa i Àsia.

DIVENDRES 15/12/2023

Jazzbetween Experience: concert-performance-festa – De 20 h a 23 h a la Sala MAC

Jazzbetween Experience, organitzat per Marina Pravkina, és un nou format de festa-concert-performance a l’escenari del teatre, on es vol obrir espai a la improvisació, la llibertat de trobar quelcom que puguem anomenar metafòricament “jazz not jazz”. En aquest espai es trobaran una banda de música en directe, Djs, ballarins i performers de diversos antecedents culturals i artístics en l’exploració dels límits de les seves formes d’art. Jazzbetween proposa una acció en 6 moviments on la performance i el concert de música en viu s’obren a la participació del públic per improvisar i gaudir de la pista de ball junt amb les artistes.

JazzBetween és un nou col·lectiu d’artistes i una nova plataforma per a promoure la fusió de les danses urbanes i el jazz, així com la música i la dansa contemporànies i crear un espai obert per a què productors, Djs, performers, ballarins i músics amb backgrounds diferents col·laborin. L’interès del projecte radica en la renovació de la relació entre la dansa i la música, entre la cultura del club i les formes contemporànies de fer performance, el so i el moviment.

DISSABTE 16/12/2023

A les 18.30h a la Sala MAC – Sessió doble: ‘Hito’, d’Akira Yoshida i Chey Jurado + ‘Afrikan Party’, d’Oulouy

“Hito”, d’Akira Yoshida i Chey Jurado exposa: en la recerca d’allò simple, és on es troba allò complexe. “Hito” mostra la mera existència de dos amics buscant quelcom tan simple como el fet de viure, i com aquest viure els nodreix de proximitat i recolzament, i a la vegada els allunya.

Bevent de la cultura Hip Hop, la dansa contemporània i la teatralitat, Chey Jurado i Akira Yoshida sincronitzen els seus moviments en escena per a recòrrer camins, perdent-se i trobant noves direccions a l’horitzó.

A les 19.45h: “Afrikan Party”

Africa Moment Moment i HOP Festival s’uneixen per presentar “Afrikan Party”, una creació d’Oulouy interpretat per Supa Rich Kids. Aquesta arra la història d’un nen nascut el 2090 als Estats Units d’Afrika, un viatge pels milers de tradicions, rituals i cultures que el connecten al passat, present i futur. Un recorregut per cada fita vital, a través de la dansa, la música i la moda. Una oda a la vida, una declaració del que podem assolir quan estem en unió. Una finestra a un camp infinit de possibilitats per a les noves generacions.

Oulouy és un dels artistes clau al panorama internacional actual de danses urbanes. Nascut a Costa d’Ivori i establert a Barcelona durant les darreres dècades, Oulouy compagina la seva faceta de ballarí, coreògraf i director artístic, amb la seva activitat educativa impartint masterclass per tot el món. El 2022, Oulouy rep una nominació als XXIV Premis de la Crítica Catalana d’Arts Escèniques i una altra pels Premis Dansacat a la categoria de millor ballarí de l’any. Fundador i comissari del Festival Internacional OYOFE dedicat a les danses urbanes.

DIUMENGE 17/12/2023

Dones a escena: espectacles i diàleg amb les artistes – De 18h a 19.30h a Sala Pina Bausch

Gaudirem de 3 peces creades i interpretades per dones de l’escena de les danses urbanes com: “El peso” de Ruth Prim i Sofia Mae, “Ofelia” de Julia Romero i “You Are Not a Ghost” de We Are Novias (Aina Lanas y Valentina Azzati). Seguidament Sandra Jurado dinamitzarà un col·loqui post funció amb les artistes.

“El peso”

“El peso” és una proposta de Ruth Prim i Sofia Mae. El pes és el nom de la moneda. El pes, el pes a la Terra és la mesura de l’atracció que exerceix la massa de la Terra sobre un cos, és la força de la gravetat sobre els cossos. El pes, El peso del talento, és una pel·lícula. El pes. Què podries afegir-li al pes?

Ruth Prim i Sofia Mae són dues ballarines de dansa urbana amb mescla de disciplina contemporània, dues generacions unides en la dansa. Dues ballarines amb origen llatinoamericà, representen la cultura de la dansa a Espanya. Les dues són ballarines de la Companyia Roots, i comparteixen la dansa des de fa molts anys. Són professores, coreògrafes, ballarines i aporten el seu granet de sorra d’art en tots els projectes que porten a terme.

“Ofelia”

“Ofelia”, de Julia Romero, investiga sobre l’absurd d’allò culturalment establert com patró de conducta i estètica en els cossos de les dones a través d’una experimentació amb el llenguatge del Waacking. Ofelia és un nom que atén al personatge de Shakespeare com a símbol del romanticisme i com un simple nom de dona que podria englobar-les a totes.

Julia Romero va estudiar dansa clàssica i contemporània al Conservatori Professional de Dansa de Saragossa i va estudiar interpretació a l’Escola Municipal de Teatre de Saragossa. Quan es va trasladar a Barcelona va començar a treballar amb coreògrafes com Raquel Klein, Candela Capitan o Lorena Nogal. Mentre segueix formant-se en danses urbanes (especialment en Waacking, Voguing i Hip Hop junt al seu grup Souldiers) continua els seus estudis al Conservatori Superior de Dansa al Institut del Teatre de Barcelona, on s’especialitza en interpretació i coreografia. Recentment, ha coreografiat el dúo THE MIS$EDUCATION.

“You Are Not a Ghost”

Creació de We Are Novias, Aina Lanas i Valentina Azzati. La protagonista encarna una espècie de superheroïna que viu en algun forat fosc d’una ciutat decrèpita. A l’espera de l’hostil quotidianitat, sobreviu gràcies al desdoblament d’ella mateixa; un alter ego immune a la foscor que resisteix a la cruesa i s’alimenta d’ella per enfortir la carn.

Sobre We Are Novias podríem dir que els pols oposats s’atreuen i això és el secret d’aquest equip on el caos i l’ordre troben un llenguatge comú. Això es tradueix en el cos, en la visió escènica i en la profunditat dels detalls. Comparteixen la passió per la improvisació i pels cossos ‘que parlen’.

Espai de diàleg

Hi haurà un espai de diàleg post funció, moderat per Sandra Jurado, on es plantejaran un seguit de preguntes a les artistes per parlar de reptes, dificultats i motivacions de les dones a l’escena de les danses urbanes. Sandra Jurado, ballarina de danses urbanes, pedagoga i mediadora comunitària va emprendre al 2015 el projecte Median T la Danza i va començar a treballar en l’àmbit socioartístic amb una especial mirada als feminismes, l’educació i la dansa. És professora asociada del Departament de Didàctiques Aplicades de la UB.

DIUMENGE 17/12/2023

Cia Chriki’Z: L’inizio – De 20h a 21h a la Sala MAC

Un fresc viu coreografiat entre ombres i retrats, “L’IniZio” de Cia Chriki’Z, és tant un esbós com una dansa animada. En aquesta peça, el títol de la qual s’inspira en una obra de Miquel Àngel, Amine Boussa i Jeanne Azoulay entrellacen passat i present, l’herència de l’humanisme i la dansa hip-hop.

La Cia Chriki’Z, sota la direcció d’Amine Boussa i Jeanne Azoulay, desenvolupa un estil que obre pas a la recerca i l’exigència del moviment, ja sigui performatiu o minimalista, però sempre encarnat. El seu treball s’ha mostrat a més de 13 països d’arreu del món. L’iniZio, creat el 2013 i transformat el 2018, va guanyar el premi de la crítica al KingFestival 2019 a Rússia.