La 2ª edició de Som Cultura presentarà seixanta experiències culturals a una quarantena de municipis

El primer cap de setmana de novembre s’oferiran una vintena de propostes familiars

Redacció.- Del 4 al 26 de novembre se celebra la segona edició del festival amb més d’una seixantena d’activitats programades, experiències genuïnes i originals, i promocions i descomptes per tal d’ampliar el ventall d’opcions que s’ofereixen al visitant. En l’edició passada, prop de 1.800 persones van participar en la setantena d’activitats que es van programar a la primera edició.
El festival s’ha pesentat al Museu d’Art de Girona i a la Llibreria Laie de Barcelona, amb Pere Vila, president de la Diputació de Girona i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona; Lluís Figueres, president de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona, i Carles Treviño, director de Hiking & History.
Som Cultura és la primera campanya de divulgació i promoció, impulsada pel Club de Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, que té per objectiu fusionar i potenciar els lligams entre l’àmplia oferta cultural del territori i l’activitat turística de la destinació Costa Brava i Pirineu de Girona entre el públic de proximitat al mes de novembre.
En la nova edició, les experiències culturals s’han estructurat en quatre eixos: Som Cultura Familiar, Som Cultura Popular, Som Cultura Activa i Som Cultura Patrimonial, amb l’objectiu d’oferir una programació variada per a diversos públics, agrupada per temàtiques.
El primer cap de setmana de novembre s’oferiran una vintena de propostes familiars; el segon i el tercer cap de setmana estan dedicats a la cultura popular i activa, amb una quinzena de propostes, i el darrer cap de setmana del mes, que tindrà com a eix temàtic el patrimoni, és el que concentra un major nombre d’activitats, amb gairebé una trentena.
En el decurs de la presentació, Pere Vila, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, ha anunciat que l’any 2018 serà declarat «Any de la Cultura a la Costa Brava i el Pirineu de Girona», coincidint amb la proclamació de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural per part del Parlament Europeu, i que al llarg de l’any des de l’entitat de promoció es desenvoluparà un programa d’accions especial per potenciar l’oferta turística cultural del territori.
Estrenes i clausura
La programació del Som Cultura ofereix diverses estrenes de noves experiències culturals que es posen en marxa coincidint amb el festival. Una de les activitats més genuïnes que s’estrenen durant l’esdeveniment és una travessa nocturna pels Pirineus, entre el Ripollès i l’Alt Vallespir, que permet acostar-se al drama que van patir els refugiats que van haver de travessar la frontera durant la Segona Guerra Mundial o la Guerra Civil espanyola.
Dues activitats també inèdites tancaran el Som Cultura, el dia 25 de novembre a Girona. Al llarg del matí, a la plaça de la Constitució, es podrà participar en diferents tallers oferts pels museus que conformen la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona. Al vespre, es clausurarà el festival amb l’activitat «Reviu Mozart a la catedral de Girona», que inclou una visita al recinte guiada per Jorge Ariza, especialista en simbologia del sagrat, i el concert de Carles & Sofia Piano, que interpretaran el Rèquiem de Mozart a 4 mans.
 
La xarxa del sector cultural gironí
Una cinquantena de membres del Club de Cultura i Identitat, entre museus, ajuntaments, oficines de turisme i empreses del sector cultural gironí, han treballat en xarxa per impulsar les activitats proposades que tindran lloc a més d’una quarantena de municipis, espais i equipaments culturals de les comarques gironines.
Som Cultura pretén estimular l’interès i el consum cultural tant dels habitants locals com dels visitants; donar a conèixer nous productes mitjançant noves fórmules i llenguatges; sorprendre amb propostes culturals innovadores; en definitiva, reivindicar el patrimoni monumental, artístic i tradicional de les comarques gironines.