Els balcons de la Plaça del Gambeto de Riudaura es tornen a omplir de cançons

La tretzena edició de la proposta de música tradicional i popular D’aquí estant veig una estrella -cançons i tonades tradicionals a Riudaura-

Redacció.-Se celebrarà a la Plaça del Gambeto de Riudaura la tretzenaedició de la proposta de música tradicional i popular “D’aquí estant veig una estrella” -cançons i tonades tradicionals a Riudaura-.
Aquest 2018 es manté la programació a dos dies encetada fa dos anys, amb l’objectiu de treballar més intensament amb els dos propòsits que van portar a l’Ajuntament de Riudaura i al Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa, del Marboleny, a tirar endavant aquest projecte. D’una banda, per la difusió d’un patrimoni (musical, literari, sociocultural i històric) sorgit d’un treball de camp, amb els enregistraments i les transcripcions corresponents, i per altra, per la decidida voluntat que aquests materials recuperin espais de difusió en la societat actual, molt distinta d’aquella que els va veure sorgir i transmetre’s de generació en generació.
Tindrà lloc novament el Sopar de cantadors que aquesta edició comptarà amb l’actuació del grup d’Aixa format per Ramon Manent, Samuel Arderiu i Ferran Martínez.
El tradicional concert que aquest 2018 acollirà  Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries portaran a Riudaura la celebració dels seus 25 anys a la carretera. Música d’arrel de les Terres de l’Ebre interpretada per un fals cec i una divertida troupe de personatges que viuen a cavall entre la tradició i la modernitat. Darrere queden 11 premis Enderrock, el Premi Nacional de Cultura, el Premi Joan Amades, 13 treballs discogràfics i prop de 2.000 concerts. Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries van néixer com a grup artístic el 15 de desembre de 1992 en un petit concert al bar La Finestra de Tortosa. La seva música ha omplert recintes com el Palau de la Música Catalana, la Sorbonne de Paris, la plaça del Pilar de Saragossa i la plaça de Sant Jaume de Barcelona. Des de l’any 2012 venen impulsant la Casa de la Jota: un projecte formatiu i pedagògic per donar a conèixer la música tradicional i popular del sud de Catalunya arreu del país.
L’aportació local com cada any vindrà de la mà dels Músics de Riudaura i de la participació també d’una vintena de veïns del poble que interpretaran cançons des dels mateixos balcons de la Plaça: els Cantadors de Riudaura. Sens dubte, el que ha donat personalitat, autenticitat i que fa únic el concert “D’aquí estant veig una estrella” és precisament la intervenció dels propis riudaurencs en l’actualització i transmissió del seu cançoner tradicional.