36a edició de La Setmana del Llibre en Català

La Setmana ofereix, en un sol espai, en 1.750 metres quadrats i durant 10 dies, l'oferta de llibres i de publicacions en català més gran a l'abast de tothom

Redacció.-La Setmana és l’espai amb més concentració de llibres i de publicacions en català. Les dades d’aquest any són: 62 mòduls, 204 expositors entre segells editorials, llibreries i institucions. El detall dels expositors és: 183 segells editorials, 11 llibreries, 2 distribuïdores i 7 institucions. Un any més iQUIOSC.cat participa en La Setmana amb un espai de 100 m2 amb una mostra de 500 capçaleres de revistes i premsa comarcal i de proximitat.

L’Institut Ramon Llull dedicarà un mòdul a la venda, en exclusiva, de llibres d’autors catalans traduïts a altres llengües entre les quals destaquen quatre llengües europees: castellà, francès, anglès, italià i alemany. A més s’exposaran exemplars de traduccions de literatura en català a altres llengües de tot el món. Aquest mòdul estarà gestionant per la Llibreria Jaimes.
Andorra, Catalunya Nord, les Illes Balears i València també són presents a La Setmana amb la participació del Ministeri de Cultura del Govern Andorrà, l’Associació del Llibre del Pirineu, l’Associació d’Editors del País Valencià i l’Institut d’Estudis Baleàrics. Tots ells tindran una presència molt destacada durant La Setmana amb El dia de la Collita Valenciana, una trobada d’autors valencians; el Dia dels Pirineus, amb diferents presentacions de novetats i una lectura teatralitzada; presentacions de llibres d’autors de les Balears i la Commemoració Any Josep Maria Llompart. El matí del dia 11 la Catalunya Nord tindrà el seu espai amb la presentació de 55 urnes per la llibertat. El Llibre Groc, el llibre catàleg de l’exposició itinerant publicat pel Comitè de Solidaritat catalana, entre altres activitats.
L’increment d’expositors en aquesta edició, un 25,2% més en relació a l’any passat, s’ha aconseguit en fer prevaldre una de les bases de la contractació que fins ara no s’havia fet d’obligat compliment. Tots els mòduls han de representar com a mínim a un segell editorial, i un segell editorial no pot estar en més d’un mòdul. Així, en la 36a edició de La Setmana no només s’ha aconseguit encabir més segells, sinó que molt més important, s’ha aconseguit molta més concentració i quantitat de títols, ja que un mateix títol només es podrà trobar en un sol mòdul.
Les editorials presenten les novetats de la tardor La Setmana és el gran escenari per a la presentació oficial de la programació literària, en català, de la tardor. Les editorials aprofiten el marc de La Setmana per avançar les seves publicacions i presentarles als lectors. Aquest setembre són més de 250 les novetats (un 20% de les quals de literatura infantil i juvenil) en català que arribaran a les llibreries durant la celebració de La Setmana.
Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents L’Institut Ramon Llull organitza de forma anual una visita d’editors i agents literaris estrangers a Catalunya amb l’objectiu de presentar-los la literatura catalana de manera directa i personalitzada, fomentant també els lligams entre aquests i els agents literaris i les editorials catalanes, els escriptors, els crítics i els traductors.
Aquest serà el segon any que el Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents se celebrarà dins del marc de La Setmana, seguint la línia oberta l’any passat per arribar a configurar un Saló del Llibre, que, sense que La Setmana perdi la seva essència de fira i festival de la cultura, pretén internacionalitzar l’edició en català i professionalitzar la gran cita anual.
Aquesta suma d’esforços, de l’Institut Ramon Llull i La Setmana, ja ha demostrat que és una gran ocasió per mostrar múscul editorial i permetre que els 18 participants en la missió (dos més que en la passada edició) copsin la vitalitat de la indústria del llibre en català i gaudeixin dels atractius de La Setmana mentre es troben amb professionals del sector.
De la mà de l’Institut Ramon Llull, ens visitaran 18 editors (10 especialitzats en ficció literària i 8 en literatura infantil i juvenil) de 16 països i es reuniran amb 41 agències i editorials catalanes. Les reunions, 400 en total, amb els editors, agents literaris, autors, etc., tindran lloc del 9 al 14 de setembre al COAC.
Més enllà de les reunions amb les agències i editorials catalanes, els editors estrangers participaran a vuit xerrades sobre el món editorial en català, la literatura catalana i la il·lustració a Catalunya i a les Illes Balears.

La Primera Biblioteca Personal
Són molts els reptes i els objectius de La Setmana però un dels principals és la creació de nous lectors. Per aconseguir-ho és molt important que els més petits tinguin, complementàriament a les biblioteques escolars, també els llibres a casa, al seu abast, que puguin atresorar els primers llibres que llegeixin.
Som el que hem llegit, la nostra biblioteca és la nostra biografia! En aquesta edició de La Setmana i gràcies a la col·laboració de Romanyà Valls, tots aquells que comprin llibres per un valor de 50 € podran endur-se a casa la “Primera Biblioteca Personal” (fins a esgotar existències).
L’any 2016, Gemma Romanyà (recentment traspassada) va declarar “Si es perd l’hàbit de llegir, tindreu una societat molt més pobra humanament i intel·lectualment” La setmana I els hereus de Romanyà Valls volen, enguany, que una gran part dels infants puguin gaudir de la seva Primera Biblioteca Personal.
22è Premi Trajectòria
El Premi Trajectòria, que des del 1997, es lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació.
Fa dos anys, amb motiu de la celebració del 20è aniversari del Premi Trajectòria, es va voler iniciar la col·laboració entre un artista i La Setmana. En l’edició del 2016 va ser Jaume Plensa, reconegut artista i escultor català, qui va cedir un dibuix digital, en l’edició del 2017 qui va cedir la seva obra va ser JoanPere Viladecans, i enguany ha estat el pintor i escenògraf Frederic Amat qui ha cedit la seva obra al guanyador del 22è Premi Trajectòria, Guillem Terribas. D’aquesta obra només n’hi ha tres originals: el que es lliurarà a Guillem Terribas, un que quedarà exposat a EDITORS.CAT i un tercer en poder de Frederic Amat.
Tots aquells que vulguin tenir una reproducció d’aquesta obra la podran trobar a La Setmana, sigui a les tradicionals bosses o a la postal de recent creació. El guanyador d’aquesta edició, Guillem Terribas, ha estat reconegut per la seva llarga trajectòria com llibreter i activista cultural.
Les activitats
Les activitats són una part central de La Setmana. En l’edició 2018 s’han programat més de 265 activitats, d’aquestes, 45 estan adreçades als més petits.
Les activitats es desenvoluparan en els 3 escenaris exteriors que es troben dins el recinte de La Setmana, a l’auditori del COAC i al Casal del Metge. S’ha de destacar, també, la visita a La Setmana d’autores internacionals que presenten les seves últimes novetats editades en català. En l’edició La Setmana de l’any 2017 es va crear la figura del “convidat especial de La Setmana” i, enguany ens visiten Ayobani Adebayo (dimarts dia 12, a les 20.00 h, escenari 2) i Sarah Andersen (dissabte dia 8, a les 12,30 h, escenari 2).
Programació per a públic adult
Parlem de Llibres: tardes temàtiques de presentacions, a càrrec de periodistes i experts i dels autors dels llibres.
Aquest any parlarem de: gastronomia, emocions, pensament, postguerra, del procés i d’actualitat.
Va de: presentacions temàtiques de ficcions, contes i memòries. Fem una Moritz amb… Cada dia, entre setmana, un periodista cultural conversarà amb diferents autors, sempre acompanyats d’una Moritz. Els autors que hi participaran són: Sergi Pàmies, Eva Baltasar, Najat El Hachmi i Martí Gironell.
De visita amb una Moritz
Les trobades amb les autores convidades de La Setmana, Ayobani Adebayo i Sarah Andersen.
El dia de… El dia de les revistes i la premsa en català; El dia de les Biblioteques, El dia de l’ensenyament.
La tarda de… Tarda de reflexió sobre la LIJ, Tarda Negra, Tarda Jove, la Tarda de la Traducció, i la tarda Fantàstica. Celebrem! Durant La Setmana, celebrarem el número 200 de la col·lecció Suda, una lectura popular en record de Montserrat Abelló, commemorem els anys de Maria Aurèlia Campmany i Manuel de Pedrolo, també de Josep Maria Llompart i la Direcció General de Política Lingüística farà una celebració especial de Pompeu Fabra. També l’Institut de les Lletres Catalanes farà diferents celebracions i homenatges. Premis literaris La Setmana acull el lliurament i la presentació de diversos premis literaris.
Programació pels lectors més petits
La setmana inclou moltes activitats infantils i familiars. S’han organitzat 45 actuacions, entre espectacles i contacontes, diferents tallers, les matinals festives amb la col·laboració de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, l’espai del conte, amb el suport de l’Obra Social “La Caixa”, l’hora del conte, Els Tallers de La Setmana, i moltes més activitats. També hi haurà La petita llibreria, un espai on els més petits podran llegir els seus llibres preferits i estar al dia de les últimes publicacions.
La Nit de La Setmana
Per primera vegada, a l’avinguda de la Catedral, obrim La Setmana a la nit. Divendres dia 14, La Setmana estarà oberta fins a les 12.00 h de la nit i es programen dues activitats principals.
De la mà de l’artista plàstic Tom Carr, s’animarà als assistents a celebrar el fet de llegir. Tot emulant el llenguatge de les siluetes de perfil anteriors a l’aparició de la fotografia i en un espai especialment disposat, es convidarà a un joc per al qual caldran dues persones i un llibre. L’una es col·locarà de perfil, amb un llibre a les mans entre la projecció i la pantalla, i l’altra li farà una foto. Una manera senzilla i lúdica de convertir en protagonistes els lectors i els seus llibres. Totes les fotografies podran participar en un concurs que s’organitzarà a través de les xarxes socials de La Setmana.
Lectures, acció a càrrec de l’AELC Des de les 9 del vespre i fins que tanquem a tots els escenaris exteriors de La Setmana es realitzaran lectures que aniran a càrrec de diferents autors i autores de l’AELC. Trobareu tota la informació sobre aquests actes, itineraris, trobades… a la pàgina web de La Setmana.
Les biblioteques omplen les seves prestatgeries Un any més volem destacar la compra de llibres per a biblioteques públiques. Enguany un total de 87 es beneficiaran de les aportacions. 74 biblioteques gràcies al patrocini de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona i 13 més gràcies als patrocinadors privats: Obra Social “la Caixa”, Moritz, Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX, Banc Sabadell i Transloan