36es Festes del Segar i del Batre!

Les Festes del Segar i el Batre organitzen visites en carro al Centre d’Interpretació de Lluís Companys

Les Festes del Segar i el Batre de La Fuliola clouran la seva 36a edició amb un itinerari en carro entre l’era i el Centre d’Interpretació de Lluís Companys a Tornabous. La iniciativa, que es desenvoluparà durant el matí del diumenge 12 de juliol, dia del Batre, té l’objectiu de promocionar conjuntament la celebració històrica i l’equipament cultural. La presidenta de l’Associació de les Festes del Segar i el Batre de La Fuliola, Rosa Mari Vidal, explica que durant tot el matí “un carro amb someres carretejarà a les persones des de l’era fins al Centre d’Interpretació”, situat a un 1 quilòmetre. Una vegada allà, rebran una visita guiada i se’ls retornarà al punt de partida. El Centre és un homenatge a la figura de Lluís Companys, president de la Generalitat republicana, i que era originari del Tarròs, un nucli agregat a Tornabous.

Durant la festa del Batre, es prosseguirà amb la campanya d’apadrinament del xoperal de l’era que es va iniciar amb el Segar. La intenció és recaptar els diners suficients per sanejar l’espai natural que fa ombra, evitar-ne la tala dels arbres i que “la celebració es pugui seguir realitzant”, tal com comenta Rosa Mari Vidal.

Les persones interessades poden fer les seves aportacions al número de compte: LA CAIXA ES80-2100-0206-020200128548

En la línia que puguin participar tot tipus de públics, a la Festa del Batre es realitzarà l’exhibició del Ball d’Arquets, acompanyats pels Grallers de la Barra de l’Associació Cultural Guixanet de Tàrrega. A aquesta dansa tradicional, s’afegiran l’actuació del grup local de batucada ‘Fulibatuka’, una trobada de puntaires, parades d’artesania o una passejada en poni pels més petits. Durant tot el dia, a la cabana petita hi haurà una exposició d’obres de reciclats de Ramon Torrents d’Igualada.

Les activitats tradicionals del Batre s’iniciaran diumenge 12 de juliol a les 8 del matí amb la trobada dels batedors a l’era per preparar els utensilis per fer la primera batuda. Després d’agafar forces amb l’esmorzar, se celebrarà una Trobada Nacional de Puntaires i una demostració de batucada a càrrec del grup local Fulibatuka. A les 12 del migdia, serà el torn de la demostració i la posada en marxa de la màquina de batre D’Arbika Verken Thermaenius de Suècia i que data de l’any 1925.

Més tard, es realitzarà l’exhibició del Ball d’Arquets, acompanyats pels Grallers de la Barra de l’Associació Cultural Guixanet de Tàrrega. A la tarda, s’agafaran les forques de dues pues i les triances per separar la palla del gra i fer colls. Una vegada s’hi hagi desembollonat (separar el boll del gra) i després de passar el gra per l’erera i la ventiladora, s’ensacarà el blat per deixar-lo ben lligat.

A les 6 de la tarda, es faran les passejades amb ponis per l’era i una hora més tard la segona demostració amb la màquina de batre de l’any 1925. La Festa del Batre es tancarà amb el ball a l’era amb l’actuació musical del grup ‘Leyenda’.