Exposició “Viatges. Una història del Poble Jueu” al Museu d’Història dels Jueus

La mostra constitueix un recorregut de 38 segles

Redacció.- El Museu d’Història dels Jueus ha obert avui al públic l’exposició “Viatges. Una història del Poble Jueu”, que es podrà visitar fins al mes de març del 2022 a les sales temporals de la planta baixa de l’equipament i que comptarà amb entrada lliure. La mostra constitueix un recorregut de 38 segles, a través de camins diversos que voregen pràcticament tots els racons del món i que abasten des del 1730 ANE (Abans de la Nostra Era) fins als nostres dies.

Concretament, l’exposició és la història de tot un poble explicada a través de mil rutes que són físiques i socials, polítiques i conceptuals, el relat dels camins que ha anat construint el Poble Jueu al llarg dels temps, superant adversitats i reescrivint-se a base d’experiències compartides i d’una memòria comuna, fonamental, definidora i identitària.

La mostra neix d’una idea original de l’Associació Europea per a la Preservació i Promoció de la Cultura Jueva (AEPJ) i de la Biblioteca Nacional d’Israel (BNI). L’exposició es va produir en format digital en el marc de les Jornades Europees de la Cultura Jueva que se celebren cada any a tota Europa el mes de setembre, i avui es materialitza al Museu d’Història dels Jueus amb un format i uns continguts que han estat adaptats pel Patronat Call de Girona.

L’adequació i implementació museogràfica han anat a càrrec de la dissenyadora Roser Bover, que ha posat una nota de llum i de color en un relat històric i geogràfic que forma part de l’imaginari col·lectiu del Poble Jueu des dels inicis.

Sobre l’AEPJ i la BNI

L’Associació Europea per a la Preservació i Promoció de la Cultura Jueva (AEPJ) és una associació europea formada per 23 entitats associades que comparteixen la missió de preservar i promoure la cultura i el patrimoni jueu al continent europeu. Aquests objectius, motor de la institució, s’assoleixen a través del desenvolupament de dos grans projectes: la Jornada Europea de la Cultura Jueva i la Ruta Europea del Patrimoni Jueu, declarada Gran Itinerari Cultural pel Consell d’Europa. Des de fa 5 anys, la presidència de l’AEPJ recau en el Patronat Call de Girona.

Per altra banda, la Biblioteca Nacional d’Israel (BNI), fundada l’any 1892 a Jerusalem, té un doble mandat diferenciat: servir de biblioteca nacional tant a l’Estat d’Israel com a la comunitat jueva internacional. Els seus extensos fons contenen una gran quantitat de materials en formats diversos, sobre la història i la cultura del Poble Jueu, l’Estat d’Israel i la Terra d’Israel al llarg dels segles.