El ballarí Cesc Gelabert ha inaugurat el Dansàneu

Fins al proper 1 d'agost, el Festival presentarà una vintena de propostes artístiques

Redacció.- El ballarí, coreògraf i Premi Nacional de Cultura Cesc Gelabert va obrir aquest diumenge, a l’església de Santa Maria d’Àneu (Escalarre – la Guingueta d’Àneu) la  30a edició del Festival de Cultures del Pirineu, el Dansàneu. Fins al proper 1 d’agost, el Festival presentarà una vintena de propostes artístiques en la majoria de casos singularitzades per a l’ocasió que mesclen la dansa, la música i el patrimoni de les Valls d’Àneu entès des de vessants diversos: el patrimoni monumental i arquitectònic -principalment les esglésies de les Valls d’Àneu on tindran lloc alguns dels espectacles-; el natural -present en diversos eixos de la programació i central en activitats com les excursions naturalistes, enguany nocturnes- i l’immaterial -protagonista en produccions especials com la recuperació del ballet inèdit de Robert Gerhard, Els focs de Sant Joan, inspirat en la festa de les falles d’Isil.

Pel que fa a l’espectacle inaugural, Gelabert -que va ajornar la seva participació l’any passat amb motiu de la Covid- ha ballat diversos solos que d’alguna manera tenen una relació directa amb el folklore. Entre ells, hi ha Enyor, una sardana de Ricard Lamote de Grignon; Soliloquios, la versió que ha fet de l’Aurresku basc; el bolero cubà, Lágrimas Negras, o el Fandango del Pare Antoni Soler, un dels màxims representants de la música per a teclat de la península Ibèrica a finals del Barroc i principis del Classicisme. L’actuació de Cesc Gelabert s’inclou dins el programa Parelles de ball de l’Associació de companyies professionals de la dansa de Catalunya.

S’ha obert d’aquesta manera un període de vuit dies de programació que, novament, s’adaptarà a la normativa sanitària vigent: control d’aforaments i accessos per garantir distàncies de seguretat, obligatorietat en l’ús de la mascareta a tot arreu (també en espais a l’aire lliure), gels hidroalcohòlics i mesuradors de temperatura, ajustament horari per finalitzar l’activitat a dos quarts d’una de la matinada, etc. Amb aquestes accions, el Consell Cultural de les Valls d’Àneu, entitat organitzadora del festival, referma el seu compromís amb el territori, els artistes i els agents col·laboradors del Dansàneu a favor d’un festival segur i en la línia d’allò que ja van implementar l’any passat, atès que el Festival ja es va celebrar en plena pandèmia.

L’eix de memòria democràtica un dels que ha despertat major interès entre el públic –que ja ha esgotat les entrades anticipades per a diversos espectacles del Dansàneu– i cristal·litzarà aquest dilluns, 26 de juliol, a les set de la tarda amb la presentació d’un llibre editat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu que recorda els fets de l’abril de 1938 ocorreguts a Prat de Fuster, a Sorpe, i que amb el suport de la direcció general de Memòria Democràctica seran recordats amb un recital a càrrec de l’actriu Sílvia Bel i el cantautor Roger Mas, a manera de fermall de les intervencions prèvies dels especialistes Manel Gimeno i Noemí Riudor, ambdós historiadors, i de l’arqueòloga Anna Camats. El mateix dia 26 de juliol, a les onze de la nit i a Isavarre, l’actor lleidatà Ivan Caelles presentarà el monòleg Poldo de Jaume Cabré, escrit per encàrrec del propi Consell Cultural i que s’inspira en els assassinats de vuit veïns del poble enterrats a la fossa de Sorpe, oberta recentment.

El Dansàneu, que acaba de ser reconegut amb un dels cinc Premis Nacionals de Cultura d’aquest 2021 pel plenari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), presenta per al seu 30 aniversari una imatge il·lustrada que signa l’artista Arnal Ballester i que recrea els alats del centre espiritual de les Valls d’Àneu.

PROGRAMACIÓ – NOMS PROPIS
En relació als eixos principals de la programació d’aquest 2021 són:

  1. Memòria històrica: el dilluns 26 de juliol, el Dansàneu recordarà a les 19 hores i en veu de l’actriu Sílvia Bel i del cantautor Roger Mas, els fets ocorreguts a Prat de Fuster, a Sorpe, on el 17 d’abril de 1938 van ser afusellats i enterrats una desena d’homes (dels quals només se n’han trobat vuit). Les tropes franquistes van ocupar Isavarre només dos dies abans i en fer-ho van confinar veïns d’Isavarre, Borén i Àrreu a la capella del Roser. L’endemà els van conduir cap a la borda d’Espà, on els van fer cavar una fossa en la qual van ser enterrats després d’afusellar-los. El mateix dia 26 a les 23 hores, i a la plaça Major d’Isavarre, tindrà lloc el monòleg teatre Poldo de l’escriptor Jaume Cabré, un encàrrec del Consell Cultural de les Valls d’Àneu interpretat per l’actor lleidatà Ivan Caelles. Aquestes activitats s’han programat en col·laboració amb la Direcció General de Memòria Democràctica i Memorial Democràtic i també cristalitzaran amb l’edició d’un llibre sobre el fets que es presentarà en el marc del recital de Sílvia Bel i Roger Mas.
  2. Suport a projectes pirinencs:  el Dansàneu continua explicitant el seu compromís de programació i suport a la producció del projecte Rufaca Folk Jazz Orchestra, la big band d’arrel que compta amb els músics de l’Escola Folk del Pirineu i que dirigeix Sergi Vergés. Rufaca actuarà en aquest sentit el diumenge 1 d’agost a les 12 hores en un espai magnífic: el Castell de València d’Àneu i presentarà per a l’ocasió una col·laboració especial amb el ballarí Magí Serra. Igualment el festival donarà suport al projecte L’arbre humà de l’acordionista de la Ribera de Cardós Roser Gabriel. Gabriel, que ha finalitzat el seu màster de músiques del món a Finlàndia i prepara la gravació del seu primer àlbum, actuarà en un dels espais que s’incorporen enguany al festival, el Prat de Rinau, a Esterri d’Àneu. Serà el divendres 30 de juliol, a les 19 hores.
  3. Recuperació patrimonial: el Festival de Cultures del Pirineu dona enguany suport a iniciatives com les de l’editorial gironina FICTA que recupera el ballet inèdit Els focs de Sant Joan de Robert Gerhard, un ballet que va començar a escriure el 1936 per encàrrec dels Ballets Russos de Montecarlo i que la Guerra Civil va impedir que mai s’estrenés com a ballet. Una proposta escènica inspirada en les festes del foc dels Pirineus, concretament en les d’Isil, i que es basa, musicalment, en melodies tradicionals vinculades a les festes del foc. En aquest sentit, l’editorial gironina ha descobert la versió original i inèdita d’aquest ballet per a piano a Cambridge, on va morir Gerhard exiliat l’any 1970. La companyia Ballet Contemporani de Catalunya i el pianista Miquel Villalba en seran els intèrprets. La proposta es podrà veure a Santa Maria d’Àneu el dijous 29 de juliol a les 19 hores.
  4. Propostes singularitzades: a la invitació realitzada al ballarí Cesc Gelabert, el Dansàneu proposa sumar-hi noms rellevants de l’escena actual. Entre ells, destaquen les actuacions que han estat singularitzades per a l’ocasió, com és el cas de l’actuació de  Maria del Mar Bonet i Borja Penalba, que sumaran la col·laboració de la dansa contemporània de Núria Guiu (dimarts 27 de juliol a les 22.30 hores a Santa Maria d’Àneu: entrades exhaurides) o del grup liderat per David Carabén, Mishima, que mesclarà la seua proposta amb la dansa de Laia Santanach (dissabte 31 de juliol a les 22.30 hores al recinte firal d’Esterri d’Àneu). Aquesta proposta suma al cicle de Trobades (im)possibles iniciat l’any passat pel Dansàneu amb la invitació al Petit de Cal Eril i la ballarina Montse Selma. De manera prèvia a la seua col·laboració, la companyia de Laia Santanach presentarà la proposta Tradere, una coproducció del Dansàneu en col·laboració amb la Fira Mediterrània de Manresa, el Mercat de les Flors i el Ballet National de Marseille. També resultarà una mescla inèdita la fusió disciplinar de la cantant i multi instrumentista Carola Ortiz, que acaba de presentar amb una molt bona rebuda el seu disc Pecata Beata, amb els companys del projecte Nilak, que mesclen teatre, dansa i circ i que, juntament amb el trio musical de Carola Ortiz -veu, guitarra i contrabaix-, compartiran una producció ad hoc que celebrarà els 30 anys de Dansàneu.
  5. Qualitat artística i propostes festives: el Dansàneu és també -i molt principalment- festa i és per això que Joan Garriga hi presentarà en concert el seu últim disc, El ball i el plany. Serà el divendres 30 d’agost a les 22.30 hores al recinte firal d’Esterri d’Àneu. El fundador de Dusminguet i ànima de La Troba Kung-Fú és una figura clau per entendre l’evolució de la música popular del segle XXI feta a Catalunya. Gravat entre 2019 i 2020 i mesclat en ple confinament, El ball i el plany és un viatge apassionant per tots els mons que caben a l’acordió de Joan Garriga: el Mediterrani de l’havanera i el raï, el Carib llatí, la Jamaica del reggae i el dub i evidentment, el nord de Mèxic que inspira la seua nova formació, el Mariatxi Galàctic.
  6. Commemoracions: el Festival de les Valls d’Àneu és un marc imprescindible per a reconèixer figures clau de la cultura d’arrel. És per aquest motiu que, en col·laboració amb el Departament de Cultura, el Dansàneu acollirà diverses activitats vinculades a les commemoracions de l’Any Joan Tomàs (125è aniversari del seu naixement), l’Any Manuel Cubeles (100 anys del seu naixement) i el ja esmentat Any Robert Gerhard (20-21, enguany s’escau el 125è aniversari del seu naixement).

En relació al Mestre Joan Tomàs, destaca l’exposició commemorativa comissariada per Liliana Tomàs i que es podrà veure als baixos de l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu; el concert amb cançons del seu repertori interpretades per Artur Blasco, Marien de Casimiro i Arnau Obiols programat a l’església de Sant Joan a Isil (dimarts 27 de juliol a les 19 hores: entrades exhaurides) o l’actuació de Corrandes són Corrandes amb Jaume Arnella al jardí de l’hostal Vall d’Àneu el dissabte 31 de juliol a les 12 hores.

L’homenatge a Manuel Cubeles es concreta en la invitació a l’Esbart Marboleny de les Preses, estret col·laborador de Cubeles, que presentarà l’espectacle La difícil senzillesa amb la direcció escènica de Montse Colomer i Iban Beltran (dimecres 28 de juliol a les 19 hores al recinte firal d’Esterri d’Àneu), així com la conferència ballada Érase una vez… amb Maria Pagès i membres de l’Esbart Marboleny el dijous 29 de juliol a les 12 hores a Esterri d’Àneu.

Igualment el festival també sumarà esforços amb el programa Música i exili i recordarà la figura de l’activista i cantautora Teresa Rebull amb una nit temàtica que inclourà l’emissió del documental Ànima desterrada, de Susanna Barranco (una coproducció amb Tv3), i l’actuació en record de Rebull a càrrec de la cantant Laura Simó i el pianista Joan Díaz.

Altres propostes rellevants de la programació d’aquest 2021 són la tarda temàtica sobre Dones al marge que inclou la presentació del llibre homònim d’Ivet Eroles al CEDPIR · Centre de Documentació dels Pirineus, a Son, i l’espectacle sobre Marguerite Porete a càrrec de Bubulina Teatre a l’església dels Sants Just i Pastor; la doble excursió naturalista sobre la mitologia dels Pirineus i el pas del temps en el cel d’Hug Roger III en col·laboració amb Obaga Natura (el diumenge 25 i el dilluns 26 de juliol, amb sortida des de València d’Àneu a les 21.45 hores: entrades exhaurides a les dues sessions) o la proposta Brots transhumants que protagonitzen el ballarí Magí Serra, el músic Arnau Obiols i l’artista visual Pepe Camps. Brots és un projecte impulsat per la Fira Mediterrània i que en el cas del Dansàneu es concretarà en quatre dies de caminada artística per tal de viure de primera mà diferents expressions i maneres de fer de la gent que habita i viu al Pallars. Durant el recorregut interaccionaran amb diverses persones i ampliaran la mirada que tenim del bosc, del camp i del territori que xafem. Brots transhumants també és un documental realitzat en directe del qual se’n compartirà un primer tast el diumenge 1 d’agost a manera de tancament del Dansàneu 2021. La ruta prevista portarà Serra, Obiols i Camps des de Llavorsí a Farrera (dimecres 28 de juliol), Ainet de Besant (dijous 29 de juliol), Estaron (divendres 30 de juliol) i, finalment, Esterri d’Àneu (dissabte 31 de juliol).
Igualment important per al Dansàneu és continuar ampliant la xarxa de col·laboradors i festivals amics. En aquest sentit, a banda de les col·laboracions amb Fira Mediterrània i els festivals Ésdansa i Barnasants, destaca aquest 2021 una primera col·laboració amb Fira Tàrrega que s’emmarca dins el projecte Circuit Nòmada i que portarà l’espectacle De una en una: versos sobre un tejado errante, de la companyia Métrica Bárbara a la plaça Major de Borén el dijous 29 de juliol a les 23 hores. De manera prèvia, a les 22 hores, el Dansàneu recuperarà la celebració al mateix espai (que s’incorpora enguany al festival) del Tastàneu, a manera de suport als productors locals i que l’any passat no es va poder celebrar a causa de la pandèmia. El Tastàneu, per al qual ja no queden entrades, és l’única activitat de tastos que s’ha mantingut -s’han anul·lat diversos maridatges amb motiu de l’increment en la incidència de casos de les últimes setmanes- i se servirà amb els comensals asseguts en taules, amb distància de seguretat, plats individuals i grups tancats.