450 activitats a les Jornades Europees del Patrimoni 2009

Les jornades pretenen fomentar el coneixement i respecte pel patrimoni cultural i artístic

Les Jornades Europees del Patrimoni (JEP), que se celebren a nivell internacional amb el suport del Consell D’Europa des de 1991 i que a Catalunya organitza el Museu D’Història de Catalunya, pretenen fomentar el coneixement i respecte pel patrimoni cultural i artístic amb activitats als monuments, jaciments arqueològics, museus i col·leccions D’art de Catalunya. Les Jornades, que es faran els dies 25, 26 i 27 de setrembre, compten amb la participació de moltes institucions del país i es desenvolupen a 198 municipis de Catalunya que organitzen activitats de tot tipus.
A L’àmbit de les comarques de Girona, 44 municipis s’han adherit a les Jornades Europees del Patrimoni 2009 on s’ofereixen tota mena D’activitats que van des D’exposicions fins a presentacions de llibres, passant per conferències, balls i àpats D’època, visites teatralitzades, contes, concursos de fotografia, rutes a peu, tallers experimentals de tot tipus, jocs de rol i jornades de portes obertes.

L’augment de participació a Catalunya ha estat espectacular si tenim en compte que en la primera edició de les JEP L’any 1991 es van fer tan sols 19 activitats a 14 municipis. Catalunya organitza de llarg més activitats que la resta de L’Estat.

Les JEP van néixer L’any 1991, quan el Consell D’Europa va decidir recollir, apadrinar i ajudar a difondre una iniciativa que ja desenvolupaven alguns països del centre D’Europa. El paper del Consell D’Europa ha estat decisiu per aconseguir que els 11 països (Catalunya entre ells) que organitzaren les primeres JEP, es convertissin en 43 al cap de només 12 anys. Les JEP constitueixen avui dia L’activitat cultural més estesa i més important que se celebra a Europa a nivell cultural i patrimonial, amb la participació de milions de persones.

Les JEP són possibles gràcies a la participació de tot tipus D’institucions públiques (com Ajuntaments, Consells Comarcals, museus, arxius…) i associacions i entitats cíviques de tot Catalunya. L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACMC) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) han esdevingut co-organitzadors de les JEP al nostre país juntament amb el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, que les coordina per mitjà del Museu D’Història de Catalunya.