“100 anys en imatges. 1919-2019” la història del GEiEG en fotografies

Un llibre que també es un reflex de l’activitat fotogràfica de Girona al llarg de tot un segle

Redacció.- El GEiEG tanca la trilogia de publicacions amb motiu del centenari amb el llibre “100 anys en imatges. 1919-2019” escrit per Toni Iglésies. El llibre es la darrera entrega que l’entitat ha publicat per commemorar el centenari que va celebrar fa dos anys i que va haver d’interrompre per la irrupció de la pandèmia.

El llibre “100 anys en imatges” forma part de la nova Biblioteca GEiEG, amb les dos obres anteriors, “El GEiEG i Girona. Girona i el GEiEG” i “Art contemporani a Girona”. Aquesta història en imatges escrita i coordinada per Toni Iglésies, amb un pròleg del periodista Jordi Grau i un epíleg del arxiver Joan Boadas, així com la col·laboració del periodista Arnau Prat en la feina documental, recull un selecció de 850 imatges triades dels arxius dels diaris de la ciutat i de fotògrafs dels mateixos mitjans i d’altres freelances, amb la participació del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge – CRDI, el Centre de la Imatge de la Diputació de Girona – Inspai i alguns arxius particulars.

Iglésies diu que “Pel que fa a la selecció de fotografies per confegir aquesta història del GEiEG en imatges ens hem basat en les següents premisses: el relat històric que representen per a l’entitat, el discurs narratiu que mostren, la qualitat fotogràfica i el moment que capten i evoquen. Al costat d’aquestes consideracions de caràcter més estrictament històric, professional i tècnic, també hem tingut en consideració per a la tria el valor humà, documental i esportiu que representen per a l’entitat, és a dir, la importància particular dins cada una de les seves seccions esportives.”

El llibre està pensat per fer un recorregut en imatges realitzades per fotògrafs professionals i aficionats, fotoperiodistes, i freelances al llarg d’aquest cent anys d’història, “cal tenir en compte que la popularització de la fotografia als anys 20 era escassa, poca gent disposava de càmeres fotogràfiques, fins a uns anys mes tard que les càmeres començaven a ser assequibles i lleugeres, la disciplina de la fotografia es va acostar als socis i amics de l’entitat. Se’ls ajudava i assessorava i se’ls animava a portar fotografies per començar a constituir un arxiu propi. És gràcies a aquesta iniciativa que avui podem disposar de les imatges que ens acompanyen en aquest llibre.”

Està distribuït per capítols, començant per les seccions esportives i per ordre de creació de l’Excursionisme al Triatló, les seccions culturals com la Coral i les Sardanes, les activitats, com la Pujada als Àngels, la Festa del pedal, o el Lleuresport que es celebra en aquestes dates, les instal·lacions repartides per la ciutat de Sant Ponç, a Palau, i Sant Narcís, els locals socials i el refugi de Sant Miquel. També un recull d’esdeveniments, els actes socials i institucionals, exposicions, la creació de Ràdio Grup, etc.

“Hem volgut i o aquesta ha estat la voluntat, que el llibre apart de ser una memòria visual de l’entitat i de Girona, també es un recorregut per la historia de la fotografia i els fotògrafs de la ciutat.” diu Toni Iglésies.

 

La secció de fotografia del GEiEG

Com en moltes altres activitats el GEIEG també va ser pionera impulsant la fotografia a les comarques gironines. La secció de fotografia del GEiEG es va constituir oficialment el 28 de febrer de 1930, encara que estava activa des del 1925 emmarcada dins la secció artística, i ja hi ha activitat fotogràfica des del 1923. Els promotors van ser Joan Masó, Josep M. Xaudiera i mossèn Mateu Duran. L’any 1927 aquest darrer va adquirir un laboratori per revelar les fotografies del membres de la secció a la seu de l’associació, situada al local social de l’Ateneu de Girona. Joan Masó també cal recordar-lo per ser l’autor gironí que va realitzar les primeres fotografies en color, l’any 1923, amb la tècnica de l’autocrom, un procediment patentat l’any 1907 pels germans Lumière. Anys mes tard es van constituir la secció fotogràfica del col·legi La Salle, la de l’Agrupación Cinematográfica Amateur, impulsada pel cineasta Antoni Varés el 1949, la del Círculo Artístico de Gerona, el 1951, i, el juny de 1954, l’AFYC (‘Agrupación Fotográfica i Cinematográfica de Gerona y Provincia).

La majoria de les fotografies provenen del fons fotogràfic del GEiEG, que conté unes 8.000 fotografies que el 22 de febrer de 2017 es va cedir al Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona. Altres procedeixen de les col·leccions del mateix CRDI del Diari de Girona i El Punt Avui, i de les col·leccions que en tenen cura de fotògrafs com Crescenti, Massafont, Varés, Fargnoli, Masó i altres. I, finalment, n’hi ha també de col·leccions de fotògrafs professionals com Dani Duch, Pablito, Miquel Ruiz, Joan Comalat, Pep Iglésias i Sebastià Martí, del Centre de la Imatge de la Diputació de Girona (INSPAI) i d’alguns particulars.