4a edició dels premis del concurs d’iniciatives per a la transició energètica impulsat per Som Energia i Coop57

El Germinador Social premia tres comunitats energètiques locals i cinc iniciatives més per afrontar la pobresa i la transició energètiques

Redacció.- El jurat de la 4a edició del Germinador Social, el concurs d’iniciatives per a la transició energètica impulsat per Som Energia i Coop57, ha decidit atorgar el premi especial de Comunitats Energètiques Locals a tres projectes:
1r premi: Comunidad Energética de Monachil, de la cooperativa CooperaSE (5.000 €) – Creació d’una comunitat energètica que produeixi energia renovable aprofitant cobertes municipals, i que distribueixi els excedents d’energia solar als habitatges del municipi, garantint que una part de l’energia arriba a les famílies en situació de pobresa energètica.
2n premi: Torreblanca Ilumina, del Grup Motor Torreblanca Ilumina (3.000 €) – Constitució d’una comunitat energètica entorn a les comunitats d’aprenentatge dels col·legis Príncipe de Asturias i Vélez de Guevara, de Sevilla. L’objectiu és aprendre a produir, gestionar i estalviar l’energia en comunitat.
3r premi: Agés: Común es el sol y el viento, de la junta veïnal d’Agés (2.000 €) – Creació d’una comunitat energètica local que permeti proveir la demanda energètica de la localitat amb recursos propis, per tal de millorar l’autonomia energètica d’Agés.
Per a la resta de categories, aquestes són les iniciatives guanyadores:
En l’àmbit de Pobresa Energètica:
RADAR-Vallecas, de l’Associació Socaire (5.000 euros) – Lluita contra la pobresa energètica a través de la formació, la intervenció social i la consultoria energètica, a la vegada que es lliuren eines a la ciutadania per potenciar l’apoderament davant els mercats energètics i per fomentar el consum conscient de l’energia.
En l’àmbit de Transició Energètica: 
Watteco, de Watteco cooperativa (5.000 euros) – Potenciar la generació col·lectiva d’energia renovable a escala global i, amb la col·laboració de l’administració pública, integració d’una tecnologia i una moneda pròpia que ajudin a fomentar també el comerç local i el consum sostenible.
Sinergetik, d’Arqbag cooperativa  (5.000 euros) – Creació d’una plataforma interactiva per a la recollida de dades i anàlisis sobre habitabilitat, arquitectura i l’estalvi i eficiència energètica a centres educatius, que permetrà també més connectivitat i sinergies entre els diferents centres.   
Premi del públic: 
Aquest any, com que no hi ha hagut acte presencial on el públic hagi pogut votar, el jurat ha decidit atorgar el premi del públic al segon projecte més votat de la votació popular del juliol: Ahorro Energético en el Hogar, de l’Associació Provivenda (1.500 euros en espècies que es vehiculen a través de la Cooperativa Opcions). El projecte pretén treballar en la millora de l’estalvi i eficiència energètica de les llars, centrant-se en la reparació o substitució d’electrodomèstics per fer-los més eficients, i la reparació i adequació d’instal·lacions elèctriques que siguin insegures o insuficients.
Premi de la Votació Popular (atorgat el juliol passat):
Autoconsum en Bicicleta, del Grup Local d’Energia Gara Nafarroa (5.000 euros) – Replicar un dispositiu d’autoproducció creat per acoblar a una bicicleta, i que permet generar energia amb el moviment de la roda del vehicle.
El jurat ha fet pública la seva decisió a través d’un vídeo compartit aquesta tarda. A part de cada premi, tots els projectes guanyadors també podran demanar un préstec a Coop57 i, en cas de concedir-se, tindran una reducció del 50% del cost financer associat durant els dos primers anys.
Els criteris que ha seguit el jurat per a l’elecció dels projectes guanyadors són: la contribució al canvi de model energètic, el sistema de governança i participació, l’apoderament, l’impacte social en el territori i en la seva economia circular, la perspectiva de gènere, els beneficis ambientals (no energètics), la replicabilitat del projecte, la sostenibilitat tècnica i econòmica i el grau d’innovació i originalitat.
El Germinador Social busca impulsar projectes en el marc de l’economia social i solidària en l’àmbit de les renovables i l’eficiència energètica, que contribueixin a la democratització de l’energia i l’apoderament de les persones. L’any passat va premiar sis iniciatives. Totes elles han explicat la seva experiència durant aquest any en aquests vídeos resum.
Aquesta quarta edició del Germinador Social va engegar-se al mes d’abril, en ple confinament per la pandèmia. La situació global d’excepcionalitat va convèncer l’organització encara més de la importància de donar a conèixer i impulsar nous projectes d’innovació per a la transformació energètica i social. La resposta a la convocatòria va confirmar-ho: s’hi van presentar 25 projectes, dels quals 15 estan emmarcats en l’àmbit de la transició energètica, 7 en el de comunitats energètiques locals i 3 en el de pobresa energètica.

El Germinador Social (germinadorsocial.com) és un concurs impulsat per Som Energia i Coop57 per estimular la creació de models socials innovadors amb l’objectiu de promoure nous agents locals per a la transició energètica. Es va crear per visibilitzar les idees solvents i alhora creatives que es desenvolupen dins de les organitzacions i les persones que treballen en la democratització del sector energètic.
Som Energia (somenergia.coop) és una cooperativa de producció i comercialització d’energia verda sense ànim de lucre que treballa per construir un model energètic renovable en mans de la ciutadania des de la participació i la transparència. Amb gairebé 10 anys d’existència compta ja amb 65.000 persones sòcies repartides per tot l’Estat i supera els 115.000 contractes d’electricitat.
Coop57 (coop57.coop) és una cooperativa de serveis financers ètics i solidaris al servei de la transformació social. La seva funció principal és el finançament de projectes transformadors d’economia social i solidària. És una organització democràtica, assembleària i autogestionada per la pròpia base social de la cooperativa. Actualment compta amb més de 900 empreses i entitats sòcies, i més de 4.000 persones sòcies.
Fundació Coop57 (fundacio.coop57.coop) creada per la cooperativa Coop57, treballa des de la mateixa intersecció; cooperativisme, finances ètiques i economia social. Té com a repte la incorporació de nous protagonismes a l’economia social i solidària, treballa des d’una perspectiva feminista, antiracista i ecologista per a detectar buits i innovar en l’horitzó de la transformació social.