
08 maig 2018 La 4a edició de la Diada Pau Casals Barcelona s’estrena amb el concert de Sol Gabetta i Bertrand Chamayou
La violoncel·lista argentina i el pianista francès interpretaran obres de Chopin, Schumann i Britten
Redacció.- La Fundació Pau Casals (Premi Nacional de Cultura 2018) i la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, en el marc de la Diada Pau Casals Barcelona 2018 organitzen un concert al Palau de la Música Catalana el dia 12 de juny, a les 20.30 h, amb la prestigiosa violoncel·lista Sol Gabetta acompanyada pel virtuós pianista francès Bertrand Chamayou, que interpretaran obres de Schumann, Britten i Chopin. A l’acte també hi haurà un breu parlament de Marta Casals Istomin, cofundadora i presidenta de la Fundació Pau Casals.
Així ho ha anunciat Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals, a la presentació dels actes que l’entitat organitza per la Diada Pau Casals Barcelona 2018 (el 16 de juny), a la seva ja quarta edició. “Amb actes com la Diada, la Fundació vol mantenir viu l’excel·lència musical i el llegat humanístic de Pau Casals, i transmetre els seus valors a les noves generacions”, ha explicat Pardo.
Bernard Meillat, gran expert en l’obra de pau Casals, membre de la Comissió Assessora Internacional de la Fundació Pau Casals i director artístic del Festival Pau Casals, ha estat l’encarregat de presentar el concert de la Diada; sempre reservat per a músics prestigiosos, d’arreu del món i generacions diverses, i que coneguin i interpretin un programa del Mestre.
“Nascuda a Argentina, amb passaport francès, arrels italianes i russes, vivint a Suïssa i parlant l’alemany a diari, Sol Gabetta és símbol de la universalitat de Pau Casals”, ha declarat Meillat, de qui ha destacat la seva “gran capacitat de comunicar amb molta emoció, energia i humor, i amb un repertori que va des de Vivaldi a la música contemporània”.
PROGRAMA DEL CONCERT PAU CASALS 2018
12 DE JUNY – 20.30 H – PALAU DE LA MÚSICA
R. Schumann: Cinc peces d’estil popular, op. 102
B. Britten: Sonata en Do major, op. 65
F. Chopin: Sonata en Sol menor op. 65
Les entrades del concert commemoratiu ja estan a la venda i es poden adquirir a Taquilles o a través del web www.palaumusica.cat
Vincle Pau Casals – Palau de la Música
A més, amb aquest concert la Fundació Pau Casals vol celebrar i commemorar també el vincle històric i simbòlic de Pau Casals amb el Palau de la Música Catalana. Mariona Carulla, presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana ha recordat que l’any 1920 Pau Casals va crear, al Palau de la Música Catalana, l’Orquestra Pau Casals, la qual va ser el referent històric de l’actual Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC). I que va ser al Palau de la Música Catalana, on es celebraven els concerts matinals de l’Associació Obrera de Concerts que el mestre va impulsar per apropar la música a la classe treballadora.
Altres actes de la Diada Pau Casals Barcelona 2018
Pardo també ha detallat la resta d’actes que enguany la Diada de Pau Casals també organitzarà. D’una banda, un acte commemoratiu al Turó Park, el dia 14 de juny, a les 20.00 h (tot i que la Diada és el 16 de juny), obert a tota la ciutadania, amb l’actuació de l’Orquestra Montsalvatge de l’IEA Oriol Martorell, l’Orquestra Amadeus del projecte Vozes i d’un grup de 40 violoncel·listes dirigits pel mestre Josep Pons, director de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu.
D’altra banda, i com a novetat d’aquesta quarta edició, la Diada Pau Casals se celebrarà igualment a Montevideo (Uruguai), gràcies a un acord de col·laboració institucional que permetrà diferents iniciatives culturals i commemorar l’impacte de la presència de Pau Casals en aquell país. El 15 de juny, a Montevideo, l‘Orquestra Juvenil del SODRE de l’Uruguai celebrarà un concert d’homenatge a Pau Casals, en record de la seva presència l’any 1931 per inaugurar la principal sala simfònica del país, així com els concerts i les activitats culturals que hi dugué a terme l’any 1937, acompanyat de Margarita Xirgu.
Diada Pau Casals Barcelona 2018: històric
El 16 de juny de 1934 l’Ajuntament de Barcelona va nomenar Pau Casals fill adoptiu, li va concedir la Medalla de la Ciutat i posà el seu nom a l’avinguda des de la plaça de Francesc Macià fins a l’entrada del Turó Park. L’any 2015 es va celebrar la primera Diada Pau Casals-Barcelona i el 2016 l’Ajuntament de Barcelona la va institucionalitzar. Així doncs, la Diada Pau Casals es celebra anualment per homenatjar i recordar la figura d’un dels nom més universals de la cultura catalana, en una celebració oberta a tothom i amb vocació de créixer.