La 68a Nit de Santa Llúcia se celebrarà a Sabadell

El vicepresident d’Òmnium Marcel Mauri de los Ríos i l’alcalde Maties Serracant escenifiquen l’acord en una trobada a l’ajuntament

Redacció.-La 68a Nit de Santa Llúcia se celebrarà a Sabadell el 14 de desembre de 2018. Així ho han escenificat l’alcalde de la ciutat, Maties Serracant, i el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Ríos, en una trobada a l’Ajuntament de Sabadell.

“Estem molt contents de fer la Nit de Santa Llúcia a la ciutat de Sabadell, una ciutat exemple de les lluites compartides, que s’ha construït en base a la diversitat i la igualtat d’oportunitats”, ha assegurat Mauri de los Ríos, que ha explicat que per a Òmnium és “molt important” fer-la a Sabadell, perquè “és una població molt simbòlica per a Òmnium, perquè és la ciutat d’acollida de l’enyorada Muriel Casals i una ciutat de referència en la vida de l’estimat Jordi Cuixart”.

Per la seva banda, l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha assenyalat que “ens satisfà enormement que la ciutat que va veure néixer escriptors de la talla de Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols –el triumvirat que liderava la Colla de Sabadell– aculli enguany un dels esdeveniments culturals més rellevants del nostre país com és la Nit de Santa Llúcia”. I ha afegit que “Sabadell és una ciutat compromesa amb la cultura i per això col·laborarem amb Òmnium per fer que les persones que participin en la Nit de Santa Llúcia es trobin a Sabadell com a casa”.

Jordi Cuixart, president d’Òmnium injustament empresonat des del 16 d’octubre, ha volgut estar present a la trobada a través d’una carta escrita des de la presó de Lledoners lliurada per Mauri de los Ríos a l’alcalde, on ha agraït “la disposició” de l’Ajuntament de Sabadell per acollir la Nit de Santa Llúcia d’enguany. “En temps convulsos, la llibertat d’expressió, les paraules i la cultura esdevenen el millor escut contra la intolerància i el totalitarisme”, ha assegurat Cuixart. A la trobada també hi han estat presents la regidora de Cultura de la cocapital del Vallès Occidental, Montserrat Chacón, i Clàudia Pujol, de la Junta Nacional d’Òmnium, així com la presidenta d’Òmnium Sabadell, Teresa Mira.

La Nit de Santa Llúcia és un esdeveniment artístic en el transcurs del qual es fa el lliurament dels premis més rellevants de les lletres catalanes, on destaquen el premi Sant Jordi de novel·la, el premi Carles Riba de poesia i el premi Mercè Rodoreda de contes i narracions. També es lliuren, entre altres, el premi Muriel Casals de Comunicació, el premi Internacional J. B. Cendrós i el premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies. També s’hi anuncien els tres finalistes del premi Òmnium Millor Novel·la en Llengua Catalana de l’Any. Organitzat per Òmnium Cultural, és un esdeveniment de referència dins el calendari literari i cultural dels Països Catalans.

La vetllada literària és la part central i culminant d’un conjunt d’activitats prèvies que se celebren a diferents espais de la ciutat que l’acull durant el mes de novembre i desembre. Aquests actes i la vetllada literària de la Nit de Santa Llúcia reben el nom genèric de La Festa de les Lletres Catalanes. Les darreres edicions s’han celebrat al districte de Nou Barris de Barcelona (2017), l’Hospitalet de Llobregat (2016) i Tortosa (2015).