Taula rodona de la FPDual Gi

70 empreses han participat a la Fira FPDual Gi

Dedicada a la formació professional dual, ha tingut lloc aquest dimarts en format virtual, a l’esdeveniment també hi han participat 40 instituts i 200 joves

Redacció.- La Fira FPDual Gi, dedicada a la Formació Professional Dual, s’ha celebrat aquest dimarts 22 de juny amb la participació de dos-cents joves, quaranta instituts i 70 empreses gironines.

Jaume Fàbrega, president de la Cambra de Comerç ha donat la benvinguda i ha explicat que “les empreses tenen una necessitat molt gran de joves titulats amb formació professional, i la FP dual és una aposta dels principals països industrialitzats d’Europa que els ha permès tenir alt nivell d’inserció i un baix percentatge d’atur juvenil”. En aquest sentit ha volgut recordar que “la FP dual és un model d’èxit que també serveix per a les pimes” i que per tant és replicable al nostre territori.

Martí Fonalleras, director dels Serveis Territorials d’Educació a Girona, ha explicat que “la formació professional està creixent en demanda i va a l’alça en nombre d’inscrits”. I ha afegit que “actualment hi ha 550 alumnes que participen del programa FPDual Gi, i la xifra creixerà en el futur immediat”, concretant que “aquest proper curs el 100% dels instituts oferiran cicles de FP Dual”. A més cal tenir en compte que “l’atur entre els joves que hi participen és tan sols del 5%”.

Entre les 70 empreses participants n’hi ha de diferents sectors productius, des de l’agroalimentari, el tecnològic, industrial, químic, serveis, digital. Són una bona representació del teixit empresarial de les comarques gironines. Una vintena d’aquestes empreses participants, han explicat la seva experiència, mitjançant el testimoni d’alguns dels protagonistes: empresaris, responsables de recursos humans i joves que han participat en programes d’FP dual i que ara estan treballant gràcies a haver-se qualificat amb aquest sistema. Les empreses que hi han participat explicant la seva experiència amb la FP dual són: Ascensors Serra, CINC Empordà Assessoria d’empreses SL, Comastech, Caula Aliments, Frit Ravich, GM FOOD, GNA Serveis Telemàtics SL, Guitart Hotels SL, Masias Maquinària, Minerals Conesa, Productos Concentrol SL, Roberlo, Tavil, Friselva, SA, Comexi, Hipra, Autotaller Alcalà i La Vinyeta.

La Fira també ha comptat amb una quarantena d’instituts que han explicat quins programes ofereixen, el funcionament del pla d’estudis i tots els dubtes que es podien plantejar als joves interessats.

La fira ha permès assessorar empreses en els avantatges de participar a l’FPDual Gi, informar de les diferents alternatives de l’FPDual que demana el teixit empresarial del territori i millorar l’ocupabilitat de les persones mitjançant l’experiència professional.

El programa de la Fira ha arrencat a les 10 h del matí amb la inauguració a càrrec de Jaume Fàbrega, president de la  Cambra de Comerç de Girona, i Martí Fonalleras, director dels Serveis Territorials d’Educació a Girona.

També hi ha participat Guillem Salvans, de la Fundació Berstelmann, que ha explicat els diferents models europeus d’FP DUAL, per tot seguit, Josep Francí, director de Territori i Qualificació Professional de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha explicat el projecte “Xarxa FP 30-40” d’empreses del Vallès Oriental.

Hi ha hagut una taula rodona sobre “L’encaix de l’empresa en la nova FP DUAL. La importància de la figura de l’aprenent a l’empresa”, que ha comptat amb la prticipació de Jaume Fàbrega, president de la  Cambra de Comerç de Girona; Angel L. Miguel,  Director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial; Josep Francí, director de Territori i Qualificació Professional de la Cambra de Comerç de Barcelona; Raimond Franch, de Comastech Centre Politècnic Comas; Ingar Lutzow, de Frit Ravich, i Josep Serra, de La Vinyeta.

També hi ha hagut una conferència sobre els  “Avantatges de ser Empresa d’FPDual GI” a càrrec dels Serveis Territorials d’Educació.

La Fira, impulsada per la Cambra de Comerç de Girona i el Departament d’Educació, ha comptat amb el suport de la Cámara de Comercio de España i el Fons Social Europeu de la Unió Europea.

 

La Cambra s’incorpora  a l’Aliança per a la FP Dual

La Cambra de Comerç de Girona s’ha compromès avui a contribuir a l’impuls de l’ocupació juvenil a les comarques gironines a través de la Formació Professional Dual.

Ho ha fet durant l’acte de l’adhesió a l’Aliança, celebrat a la seu de l’entitat en el marc de la Fira de FPDual GI de Girona, amb la presència del president de la Cambra, Jaume Fàbrega i Vilà, i el vicepresident de la Fundació Bertelsmann, Francisco Belil.

“La Cambra de Comerç de Girona sempre ha cregut en els valors que el desenvolupament de la FPDual GIaporta a la societat, com a generador de capital humà qualificat d’acord amb les necessitats de les empreses, ajudant a la incorporació dels joves al mercat laboral “, ha destacat Fàbrega, abans de fer èmfasi que el model formatiu permet lluitar contra l’atur juvenil a través d’aquesta unió entre el món laboral amb l’educatiu.

Segons la seva opinió, l’adhesió a l’Aliança per a la FP Dual els permetrà reforçar els seus compromisos amb el desenvolupament global i donar suport a les seves institucions, empreses i entitats perquè participin en el creixement de la formació Dual. Tot això mitjançant la difusió de “els beneficis d’acollir joves” aprenents basant-se en les experiències empresarials del seu teixit productiu.

Per la seva banda, Belil li ha lliurat la placa d’adhesió i ha celebrat que la Cambra hagi donat aquest pas en el seu compromís amb un model formatiu que, segons ell, és l’eina ideal per articular llocs de treball de qualitat per als joves i comptar amb perfils adaptats a les necessitats de el teixit empresarial espanyol. “Les cambres de comerç jugueu un paper essencial en la promoció de l’FP Dual a Espanya, ja que sou fonamentals per arribar a les empreses, identificar les seves necessitats i fer-los confiar en aquest model d’èxit”, ha afegit.