74 propostes configuren la programació de la divuitena edició de Temporada Alta 2009

Teatre, música, dansa i circ per a tots els públics

Prop de 50 estrenes, 15 produccions internacionals i unes 20 coproduccions del Festival acosten el públic a una intensa programació durant més de dos mesos
El proper 2 D’octubre Temporada Alta 2009?Festival de Tardor de Catalunya Girona/Salt alçarà oficialment el teló de la seva divuitena edició al Teatre Municipal de Girona amb L’espectacle El jardí dels cinc arbres, una coproducció dels centres D’arts escèniques El Canal, CAER, CAET i el Teatre Principal de Palma dirigida per Joan Ollé sobre textos de Salvador Espriu. Aquest muntatge donarà el tret de sortida D’una intensa programació que durant més de dos mesos omplirà diferents espais de Salt i Girona i que pretén acostar a tot tipus de públic les darreres creacions de teatre contemporani, dansa, circ, música i altres disciplines que s’estan fent a Catalunya, L’Estat Espanyol i més enllà de les nostres fronteres.

Temporada Alta segueix mantenint i potenciant les seves relacions amb els principals teatres, productors, companyies i creadors de Catalunya i L’Estat, així com amb D’altres països, per als quals sovint el Festival és ja la porta D’accés per L’estrena dels seus nous espectacles al país. En aquesta línia, el Festival acollirà els espectacles de la propera temporada del Teatre Lliure Nixon ? Frost, de Peter Morgan (dir. Àlex Rigola) i Al Cel, un oratori per a Jacint Verdaguer (de Xavier Albertí i Narcís Comadira), aquest darrer en coproducció amb El Canal. Del Teatre Nacional de Catalunya es podrà veure El ball, D’Irène Némirovsky (dir. Sergi Belbel) i Una Comèdia Espanyola, una producció de Bitò Produccions, de Yasmina Reza (dir. Sílvia Munt), tots dos en coproducció amb el Centro Dramático Nacional. Un dels espectacles més destacats en L’apartat D’estrenes a Catalunya de companyies de L’Estat és el Tito Andrónico de la companyia Animalario de Madrid, amb direcció D’Andrés Lima.

D’altra banda, un dels creadors i actors més coneguts del públic català, Sergi López, enguany torna al Festival amb Non solum, L’espectacle que va estrenar al Teatre de Salt la tardor de 2005, per celebrar la funció número cent amb el públic que el va veure néixer. Des D’aleshores ha girat per tot arreu sorprenent i seduint tothom amb aquesta comèdia existencial.

Com cada any, Temporada Alta posa èmfasi en la programació per a tots els públics i familiar, enguany amb vuit noves propostes. Destaquen dues produccions de circ internacionals que es podran veure per primera vegada al nostre país. Le sort du dedans, de la companyia catalano-francesa Baró D’evel CIRK, encapçalada per Camille Decourtye i Blaï Mateu (fill del nostre Tortell Poltrona), que ens proposa endinsar-nos en L’interior de les nostres sensacions a través del món que s’amaga sota la carpa de circ.

Slava Polunin proposa una festa de circ per a tota la família
Després de triomfar durant més de 15 anys arreu del món com a part de la família del Cirque du Soleil, el clown rus Slava Polunin, un dels seus cofundadors, va decidir muntar el seu propi espectacle. El resultat va ser Slava?s Snowshow, una autèntica festa de neu, bombolles i pilotes gegants que formen part D’un ritual màgic construït sobre imatges i moviment, jocs i fantasia, contes i somnis que es despleguen sota la vela D’un circ. Temporada Alta proposa un espectacle per a tota la família que ha estat aclamat pel públic, aplaudit per la crítica i avalat per un munt de premis tant a Europa com als Estats Units.

Una programació musical amb més de 15 concerts
El cartell musical de Temporada Alta segueix creixent i enguany compta amb més de quinze actuacions de diferents grups i estils musicals, molts del quals han optat pel Festival per a presentar els seus nous treballs. Aquest és el cas D’Andrés Calamaro que tanca a Girona la gira per L’Estat del seu nou treball La lengua popular.

En L’àmbit de la dansa, el Festival Temporada Alta estrenarà noves produccions de companyies i creadors catalans i oferirà un itinerari per diversos treballs de la companyia Mal Pelo, amb motiu de la celebració dels 20 anys de trajectòria artística. Es podran veure les coreografies Bach, de María Muñoz, Amadou, de Leo Castro, i Jukebox, de Jordi Casanovas, a més de la instal·lació Refugi i una exposició de fotografies de la companyia.

Dunas: flamenc i dansa contemporània, de María Pagés i Sidi Larbi Cherkaoui
Avalats per una coproducció que reuneix alguns dels festivals internacionals de dansa i principals centres productors D’Europa, Temporada Alta coprodueix i estrena la trobada de dos talents de la dansa: la ballarina i coreògrafa de flamenc María Pagés (Premi Nacional de Dansa 2002) i Sidi Larbi Cherkaoui, coreògraf i ballarí belga, guardonat el 2008 com a millor coreògraf pel comitè de 40 crítics de dansa de tota Europa i que en la passada edició del Festival ja va sorprendre al públic amb Origine. Dos llenguatges diferents que entraran en diàleg després de treballar en residència a la ciutat de Girona. A partir de L’admiració mútua de cadascun D’ells per la feina de L’altre i la curiositat per explorar territoris desconeguts fins al moment, tots dos han trobat la manera de fusionar les seves disciplines, flamenc i dansa contemporània, en un espectacle únic.