76 propostes escèniques a la programació de la XIX edició de Temporada Alta 2010 – Festival de Tardor de Catalunya

Eugènia Balcells n'ha fet el cartell

40 estrenes (entre absolutes, a L’Estat espanyol i a Catalunya), 25 produccions internacionals de 18 països diferents i més de 20 coproduccions del festival Temporada Alta i EL CANAL- Centre D’ Arts Escèniques de Salt/Girona ens acosten a una intensa programació durant la tardor (1 octubre a 12 desembre) on Girona/Salt es converteix en la capital escènica del país.

El proper 1 D’octubre Temporada Alta 2010?Festival de Tardor de Catalunya Girona/Salt alçarà oficialment el teló de la seva dinovena edició al Teatre Municipal de Girona amb L’estrena de L’espectacle Chica Montenegro Gallery, una coproducció de El CANAL -Centre D’Arts Escèniques de Salt/Girona i el Teatre Lliure dirigida per Carles Santos. Aquest muntatge donarà el tret de sortida D’una intensa programació que durant dos mesos i mig (1 octubre a 12 desembre) omplirà diferents espais de Salt i Girona i que pretén acostar a tot tipus de públic les darreres creacions de teatre contemporani, dansa, circ, música i altres disciplines que s’estan fent a Catalunya, L’Estat espanyol i més enllà de les nostres fronteres.

Producció catalana: festival Temporada Alta 2010 i El Canal
El festival Temporada Alta i EL CANAL – Centre d’Arts Escèniques de Salt/Girona treballen conjuntament per potenciar la producció catalana i per això el Festival començarà a primers D’octubre amb una primera setmana dedicada a L’estrena de tres espectacles D’autoria catalana coproduïts per EL CANAL (Chicha Montengro Gallery de Carles Santos, Concert Tempestiu de Xicu Masó i Últim dia a la terra de Jordi Vilches) i acabarà la segona setmana de desembre amb L’estrena de tres espectacles més D’EL CANAL (Lola la Comedianta dirigit per Jordi Prat i Coll, direcció musical de Marina Abad D’Ojos de Brujo i direcció coreogràfica de María Pagés, Celebració dirigit per Lluís Pasqual i Tot dirigit per Rafael Spregelburd, espectacle guanyador del IV Premi Quim Masó a projectes de producció teatral).

Espectacles INTERNACIONALS al festival TEMPORADA ALTA 2010
De L’1 D’octubre al 12 desembre passaran per Girona i Salt 25 espectacles internacionals de teatre, dansa, música i circ. Volem remarcar L’estrena a L’Estat espanyol de Gardenia D’Alain Platel que ha estat per a la majoria dels crítics el millor espectacle de L’edició D’enguany del Festival D’Avinyó.

Alain Platel, el fundador del col·lectiu belga de coreògrafs C. de la B., debuta al festival Temporada Alta amb Gardenia, un espectacle que reuneix vells transvestits i transsexuals sota el títol pres D’un vell cabaret de Barcelona, i els torna a fer pujar a L’escenari per reviure temps daurats. Un espectacle emotiu, gairebé sense paraules, on poc a poc aquest particular grup D’actors ja retirats va desgranant els misteris de la vida al ritme de la música de Steven Prengels. Amb la col·laboració del director D’escena Frank Van Laecke i basat en una idea de Vanessa Van Durme.

Entre molts D’altres podrem disfrutar de la deliciosa peça de teatre gestual i musical Cocorico creada i interpretada per Patrice Thibaut, un dels mims més prodigiosos del món i actor estrella dels millors espectacles de Jérôme Deschamps i Macha Makeïeff, i Philippe Leygnac, un virtuós home-orquestra i contorsionista. Cocorico va triomfar en L’última edició del Festival D’Edimburg.

MÚSICA al festival TEMPORADA ALTA 2010
En L’apartat de música ens trobem amb més de vint propostes D’arreu del món de les quals destaquen concerts com el de Seu George, deixeble de grans músics de la Bossa Nova brasilera, Oumou Sangaré, una de les grans cantants de música africana actual, Hindhi Zara, francesa D’origen berber que ens presentarà el seu àlbum de debut Handmade considerat per la premsa especialitzada com un ?gran descobriment’, L’uruguaià Jorge Drexler, constant renovador de la cançó en castellà o Bebe, que ens presentarà el seu nou disc. D’altra banda Fito & Fitipaldis arribarà a Girona per presentar amb un potent directe al pavellò de Fontajau les cançons del seu darrer àlbum Antes de que cuente a diez. Per aquest concert les entrades ja estan a la venda.

Públic familiar al festival Temporada Alta 2010
Aquest any, el festival Temporada Alta posarà un èmfasi especial en la programació per a tots els públics i familiar, amb una dotzena de propostes per a edats molt diferents, que aniran des D’un espectacle per a nadons de 0 a 3 anys, fins a dues produccions de circ: Els racons de la memòria del Circ-Cric, antologia amb sabor actual sota la direcció escènica de Blai Mateu, i una D’internacional.

Un cartell original d’Eugènia Balcells
Des dels seus inicis el festival Temporada Alta encarrega a un artista diferent el disseny del cartell de cada edició. Aquest fet, doncs, marca D’una manera especial L’inici del Festival, no només per el descobriment de nous projectes teatrals que hi podrem veure sinó també pel plaer de gaudir durant la tardor D’una obra artística pensada en exclusiva per al Festival.
El cartell del festival Temporada Alta 2010 és obra de L’artista plàstica Eugènia Balcells, Premi Nacional de Cultura 2010.
El cartell que ha creat per a Temporada Alta 2010 recull D’una forma molt sintètica temes de la seva recerca artística més recent lligada a la percepció de la llum i el color, a la multiplicitat de les imatges que configuren el nostre món contemporani i a la capacitat humana D’imaginar la globalitat dels fenòmens a partir de petits indicis. Com ens explicava la pròpia artista, una obra en la qual cada color representa una emoció, o, el que es el mateix, L’emoció de cada espectacle, de cada nit única asseguts en una butaca D’un teatre.

Eugènia Balcells neix a Barcelona, filla i néta D’arquitectes i inventors. El contacte quotidià amb la precisió geomètrica i amb tot tipus D’enginys relacionats amb la visió, ben aviat desperta en ella L’interès pel cinema i pels muntatges audiovisuals.

Des de L’inici de la seva carrera, intenta de maneres diverses representar L’energia existent a L’univers i explorar les seves formes de manifestació en els espais habitats. D’aquí que, malgrat dedicar-se preferentment a les arts visuals, hagi estat sempre prop del teatre i la dansa, presentant ells mateixa performances pròpies.