7a edició de DeltaChamber Music Festival a Terres de l’Ebre

Una església, un castell, o un edifici modernista són alguns dels indrets on tindran lloc els concerts

Redacció.- Del proper dilluns 25 de juliol al diumenge 7 d’agost les Terres de l’Ebre tornaran a ser capital de la música de cambra amb la celebració de la 7a edició de DeltaChamber Music Festival. Una edició que es presenta amb moltes novetats, com ara l’ampliació a dues setmanes, l’oferta de música de cambra a més municipis com Ulldecona, Flix o Deltebre, la recuperació dels workshops i la creació del Programa Academy.

Aquesta nova edició proposa un repertori per deixar volar la imaginació amb Fantasia, una forma de composició del món de la música clàssica i de cambra marcat per un caràcter improvisatori, tal com es veurà en la trentena de concerts que s’oferiran entre els concerts centrals, els concerts individuals i els concerts DeltaChamber al Territori.

Louis Spohr, Robert Schumann, Wolfgang Amadeus Mozart… són només alguns dels compositors del repertori escollit, que inclou un ampli ventall de composicions d’un gran virtuosisme que traslladarà als assistents a un món irreal, acolorit i melodiós. Un programa exquisit que anirà a càrrec d’un elenc d’11 músics de prestigi internacional, acompanyats de 5 joves músics que destaquen pel seu talent.

MÚSICA DE CAMBRA EN ESPAIS SINGULARS AMB MÚSICS DE RENOM NACIONAL I INTERNACIONAL
Aquesta edició el festival proposa un programa de 30 concerts distribuïts en 5 municipis de les Terres de l’Ebre. Amb seu principal a Amposta, el festival repeteix per segon any consecutiu a Tortosa i, per primera vegada, arribarà a Ulldecona, Flix i Deltebre com a part del projecte DeltaChamber al Territori, sent aquesta una iniciativa que pretén apropar la música de cambra d’alt nivell a diferents indrets del territori com ara l’Església de Santa Maria de Flix (un dels edificis més notables del municipi de la Ribera d’Ebre), la Finca de Bombita de Deltebre (en un maridatge de música, natura i pintoresca arquitectura), el Museu de Tortosa (un dels principals edificis modernistes i espai cultural de referència de la ciutat), o l’Orfeó Ulldeconenc (principal recinte cultural d’Ulldecona).

Per la seva banda, i després de l’èxit de les passades edicions, el format “un oient – un músic” tornarà a portar una vintena de concerts individuals a dos espais sorprenents: dilluns 1 d’agost, a la celòquia del Castell d’Amposta, recent recuperada i amb una ubicació privilegiada a la façana fluvial i el dimarts 2 d’agost, a l’Oficina Municipal de Turisme d’Ulldecona, un antic molí rehabilitat de principis del segle XX.

Pel que fa als icònics concerts centrals, aquests tindran lloc el 5 i 6 d’agost, al Museu de les Terres de l’Ebre a Amposta, espai que s’intervindrà amb amb “L’AURORA”, de l’Estudi d’Arquitectura Pere Socias Julbe, projecte guanyador del Concurs d’Arquitectura Efímera 2022 que convoca el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya Demarcació de l’Ebre. La instal·lació efímera simularà unes aurores boreals amb colors oscil·lants al ritme de la música en l’interior del museu. Com a novetat d’aquests concerts, cal destacar que l’acurada selecció del repertori s’acompanyarà amb la delicada actuació de l’ampostina Cristina Porres Mormeneo, primera ballarina de ballet del Royal Ballet Fehérvar, a Hongria.
Amb l’objectiu de donar veu als compositors del territori, el festival encarrega cada any una obra original o un arranjament a un compositor de les Terres de l’Ebre. La 7a edició del festival comptarà amb un arranjament sorpresa a càrrec del compositor rapitenc Antoni Josep Alburquerque i Subirats, qui ha compost música de cambra, cobla, orquestra i banda, rebent encàrrecs de prestigiosos solistes i grups de cambra de tot el món.

Un any més, la cita reuneix els millors músics nacionals i internacionals per viure una residència artística i musical a les Terres de l’Ebre, un procés de creació que té com a resultat el repertori cambrístic que després s’interpreta en els diferents concerts de forma única i exclusiva a escala mundial.

Els 11 músics que formaran part d’aquesta setena edició seran:
Clarinet: Laura Ruiz Ferreres – Professora HfMDK Frankfurt am Main (Alemanya) i clarinet solista Oxford Philharmonic (Regne Unit)
Clarinet: Pau Rodríguez Ruiz – Director i professor Escola i Centre Professional de Música La Lira Ampostina
Violí: Livia Sellin – Trio Alba (Àustria)
Violí: David Schultheiß – Concertino a Bayerische Staatsoper Munic (Alemanya)
Viola: Anna Puig Torné – Viola solista a la Camerata Bern (Suïssa), membre de la Mahler Chamber Orchestra (Alemanya) i professora del Conservatori Superior del Liceu
Violoncel: Laia Puig Torné – Professora del Conservatorio Superior de Música de Aragón
Violoncel: Fernando Arias Fernández – Professor RCSMM Madrid i Escuela Superior de Música Reina Sofía
Violoncel: Michael Preuß – Eliot Quartett (Alemanya)
Flauta: María José Ortuño Benito -Principal assistent de l’Orquesta Sinfónica de Galicia
Trompa: David Melgar López – Trompa solista ADDA Simfònica
Piano: Chengcheng Zhao – Professora de la University of Music and Performing Arts de Graz (Àustria)

APOSTA PER LA FORMACIÓ MUSICAL

Des dels seus inicis, el festival ha impulsat la promoció del talent jove a través del Programa Young Talent, que dona l’oportunitat a joves músics del país a conviure i participar en els concerts centrals de música de cambra amb els solistes del festival, i amb les despeses de participació cobertes.

A més, amb la intenció de reforçar el seu compromís amb la formació dels joves talents, el festival crea un nou projecte pedagògic, el Programa Academy, en el qual els joves músics poden formar-se i conviure amb alguns dels solistes del festival, també amb les despeses de participació cobertes.

El dissabte, 30 de juliol, a La Lira Ampostina, a Amposta, es realitzarà l’audició per seleccionar els participants del Programa Young Talent i del Programa Academy 2023. Les inscripcions estaran obertes fins a l’22 de juliol, a les 15 h. Les bases i el formulari d’inscripció estan disponibles a la web.

WORKSHOPSDesprés de dos anys on el format de festival va haver d’adaptar-se a la pandèmia, la 7a edició obre de nou la porta als workshops multidisciplinaris, d’entrada lliure i per a tots els públics. Les places són limitades i s’ha de realitzar inscripció prèvia enviant un correu a info@deltachambermusicfestival.com.

Per als workshops, el festival convida a experts d’altres disciplines que puguin enriquir la formació i salut de qualsevol músic, a l’hora que sumin i traslladin a les persones participants la importància de mantenir un cos sa a partir de la motivació com a motor per emprendre qualsevol activitat física. En aquest sentit, els tallers programats enguany són:

Dimarts 26 de juliol: “La motivació i la música amb perspectiva musicoterapèutica”, amb Romina Rótulo, musicoterapeuta i professora de sensibilització, iniciació, nivells elementals, cos i moviment a l’Escola Municipal de Música del Perelló.
Dijous 28 de juliol: “Mobilitat i prevenció de lesions-Fitnes”, amb Oscar Alexander Roldan Agudelo, CEO de Fitmewise i entrenador personal.

PROGRAMACIÓ

Divendres 29 de juliol, a les 20 h (Flix)
“Danses fantàstiques” – Programa Academy
Peces virtuoses per explorar la fantasia a l’Església de Santa Maria de Flix, un dels edificis més notables del municipi de la Ribera d’Ebre, catalogat a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Immersos en el gòtic tardà, entre arcs, capelles i fines columnes, es gaudirà d’un sorprenent programa.

Dissabte 30 de juliol, a les 20 h (Deltebre)
“Danses fantàstiques” – Programa Academy
A la Finca de Bombita de Deltebre, la iniciativa aproparà la música de cambra d’alt nivell a un espai realment singular i molt especial del Delta de l’Ebre, on s’amaga un tresor natural, la bassa del Canal Vell. Un emocionant maridatge que delectarà el públic amb la fusió de natura, una pintoresca i original estructura arquitectònica, i les peces virtuoses que exploren un repertori fantasiós.

Dilluns 1 d’agost, de 18 a 21 h (Amposta)
Concerts individuals. La celòquia del Castell d’Amposta, recent recuperada i amb una ubicació privilegiada a la façana fluvial, acollirà el primer dia de concerts individuals. Es realitzarà 1 concert cada 15 minuts, on només hi seran presents 1 músic i 1 oient i tot serà sorpresa fins al mateix moment del concert, de tal manera que l’oient no sap qui serà el músic, l’instrument ni el repertori. Es tracta d’una proposta personal i íntima, on la música neix de les sensacions que l’oient genera al músic a través de la mirada. Inspirats en la performance de Marina Abramović, “L’artista és present”, els concerts individuals són un innovador concepte que va arribar en primícia a tot l’estat espanyol de la mà de DeltaChamber Music Festival el 2020.

Dimarts 2 d’agost, de 18 a 21 h (Ulldecona)
Concerts individuals. La segona jornada de concerts individuals tindrà lloc a l’Oficina Municipal de Turisme d’Ulldecona, un antic molí rehabilitat de principis del segle XX. Novament, es realitzarà 1 concert cada 15 minuts, amb 1 músic i 1 oient, per a qui tot serà un secret fins al mateix moment del concert. El repertori sorgirà a partir del contacte visual entre ambdues persones, ja que abans, durant i després del concert no poden parlar entre elles.

Dijous 4 d’agost, a les 20 h (Ulldecona)
“Selecció fantasia”
L’arquitectura noucentista de l’Orfeó Ulldeconenc, principal recinte cultural d’Ulldecona, acollirà un programa que farà viatjar per mons irreals i melòdics amb alguns dels més grans compositors de la història de la música, amb peces magnífiques i d’una bellesa extraordinària interpretades amb combinacions d’instruments inusuals i que van ser el preludi d’una òpera composta just abans de morir el compositor.

Divendres 5 d’agost, a les 21 h (Amposta)
“Fantasia: Programa 1”
Els icònics concerts centrals de DeltaChamber Music Festival tindran lloc al Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta, un dels més importants de Catalunya d’etnologia, natura i arqueologia. Amb el programa de concert, curosament seleccionat, els assistents podran viatjar per sonoritats i textures desconegudes entre cordes, vents i piano. Un repertori de cambra que s’acompanyarà amb una delicada actuació de dansa clàssica per a una proposta immersiva.

Dissabte 6 d’agost, a les 21 h (Amposta)
“Fantasia: Programa 2”
El segon i darrer concert central de la 7a edició, novament tindrà lloc al Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta, on es descobrirà un món de sorpreses i il·lusió sota les aurores boreals amb colors oscil·lants de la instal·lació efímera “L’AURORA”, de l’Estudi d’Arquitectura Pere Socias Julbe, al ritme del repertori de cambra acuradament seleccionat i acompanyat de dansa clàssica.

Diumenge 7 d’agost, a les 20 h (Tortosa)
“Selecció fantasia”
L’últim concert de la 7a edició es podrà gaudir al Museu de Tortosa, un dels principals edificis modernistes i espai cultural de referència de la ciutat. Inspirat en l’arquitectura mudèjar, amb maó a vista, ceràmica i teula vidriada, en aquest edifici el festival portarà un món irreal i poètic amb un repertori que inclou alguns dels més grans compositors de la història de la música, amb peces d’un gran virtuosisme i d’una bellesa extraordinària interpretades amb combinacions d’instruments inusuals i que van ser el preludi d’una òpera composta just abans de morir el compositor.