9 novel·les aspiren a guanyar la setena edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

Xavier Antich: “Donem prestigi a les lletres catalanes perquè per garantir el futur de la llengua cal més creació, cal més lectura i calen més referents literaris en català”

Redacció.- Nou novel·les han estat seleccionades com a candidates a guanyar el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any 2023. Es tracta de la setena edició d’un dels guardons més ben dotats econòmicament a obra publicada, amb 25.000 euros de premi. D’aquests, 20.000 euros van a parar directament a la persona guardonada, i 5.000 es destinen a la promoció. Les obres seleccionades, publicades entre el novembre de 2022 i l’octubre de 2023, han estat seleccionades per un comitè d’experts format per Valèria Gaillard, traductora i periodista cultural; Enric Gomà, escriptor, guionista i divulgador lingüístic; Júlia Ojeda, crítica literària; i Esteve Plantada, periodista i poeta. A partir de la llista d’obres seleccionades, un jurat independent i de prestigi format per Magí Camps, Neus Real, Marta Pessarrodona, Toni Puntí i Marta Segarra donaran a conèixer els tres finalistes el pròxim mes de desembre i el premi es lliurarà a finals de gener. “Donem prestigi a les lletres catalanes perquè per garantir el futur de la llengua cal més creació, cal més lectura i calen més referents literaris en català”.

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer l’any 2017. D’aquesta manera, l’entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker, i amb l’objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector. El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait amb l’obra Els estranys; Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició 2018, el 2019 el guardó va ser per a Martí Domínguez, amb L’esperit del temps i el 2020 va recaure en Boulder d’Eva Baltasar. L’any 2021 el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va ser per Junil a les terres dels bàrbars de Joan-Lluís Lluís, i l’any passat se’l va endur Sebastià Alzamora amb Ràbia.

Les 9 novel·les seleccionades

A casa teníem un himne. Maria Climent. L’Altra Editorial.

Casada i callada. Emma Zafón. Empúries.

Contra el món. Pere Antoni Pons. Empúries.

El dia de la balena. Melcior Comes. Univers.

Et vaig donar els ulls i vas mirar les tenebres. Irene Solà. Anagrama.

La dona més pintada. Màrius Serra. Proa.

La mestra i la Bèstia. Imma Monsó. Anagrama.

Triomfador. Joan Jordi Miralles. Males Herbes.

Una vegada va ser estiu una nit sencera. Elisabet Riera. Males Herbes.