97 artistes prenen la paraula a la 15a edició del Festival de Cançó Barnasants

El certamen atorgarà dos guardons propis, el Premi de cançó D'autor i el premi a L'Activisme Cultural

Des del 15 de gener fins al 28 de març de 2010, el festival de cançó BARNASANTS celebrarà la seva quinzena edició. A L’emblemàtica cita, 97 artistes prendran la paraula durant dos mesos i mig, conformant la programació més ambiciosa que ha presentat mai el festival.

BARNASANTS, un certamen únic a L’Estat en el seu gènere, va estar catalogat L’any passat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació com a ?festival estratègic?, dins la política de reordenació del sector musical de la Generalitat de Catalunya.

BARNASANTS tornarà a engegar motors el 15 de gener de 2010 a L’Auditori de Barcelona, amb L’actuació, com ja és habitual, D’una de les joves i revitalitzants veus de la cançó catalana: Cesk Freixas.

Seguint L’estela de ?Set voltes rebeL’ i ?El camí cap a nosaltres’, L’artista penedesenc tornarà a pregonar a favor de la música compromesa i reivindicativa amb el seu darrer disc, ?La mà dels qui t’esperen?, que presentarà en primícia al festival.

Des D’ ?Al vent’ escrita el 1959 – passant per cançons tan conegudes com “Diguem no”, “Jo vinc d’un silenci”,”Veles e vents” o “D’un temps, d’un país” – fins a ?Punxa de temps’ (2009) i D’altres cançons inèdites, Raimon va construint un cant que esdevé biografia col.lectiva i que mostra la trajectòria D’un autor excepcional i compromès. El cantant de Xàtiva oferirà el 25 de març un recital antològic a L’Auditori de Barcelona, el qual inclourà cançons amb lletra i música pròpies, i poemes D’Ausiàs March, Roís de Corella o Jaume Roig, D’altres autors dels segles XV i XVI, i de Salvador Espriu o Pere Quart, tots ells musicats per Raimon.

Noms com Víctor Manuel, Quimi Portet, Pedro Guerra, Javier Krahe, Javier Ruibal o Joan Isaac i Luis Eduardo Aute amb el seu espectacle col·lectiu Auteclàssic, configuren un cartell que, com sempre, equilibra els referents del gènere amb els nous valors de la cançó. Al seu costat, entre molts D’altres, Dani Flaco i Rafa Pons, dos dels cantautors més coneguts del col.lectiu D’artistes metropolitans Vengo a cantautar, han acceptat la proposta del festival i pujaran junts a L’escenari del Teatre Joventut en un recital especial i únic.

Sis nous espais fan créixer aquest any BARNASANTS i venen a afegir-se als ja habituals – com Luz de Gas, L’Auditori Barradas de L’Hospitalet o Harlem Jazz Club, entre D’altres. Atrium Viladecans, Can Massallera (Sant Boi de Llobregat), Teatre Zorrilla (Badalona), L’Auditori – Palau de Congressos (Girona), la Casa de la Música de Terrassa i el cafè-teatre LLantiol (Barcelona) amplien L’àrea D’influència del festival, que per primer cop es clourà a València (amb un concert D’Òscar Briz).

Una altra novetat D’aquesta emblemàtica edició és la inauguració D’uns guardons propis: el Premi de Cançó D’Autor, que reconeixerà cada any la tasca i la trajectòria D’un cantautor, i el Premi a L’Activisme Cultural, que donarà visibilitat a iniciatives compromeses amb la cultura.

BARNASANTS va inaugurar el 2009 una col·lecció discogràfica pròpia, inspirada en el model de L’Olimpia de París amb L’enregistrament de concerts en viu de veus emergents del moment. Enguany, Alejandro Martínez, autor de ?Volviendo a casa? (Vicious Records, 2006) i ?Orgasmos Modernos’ (Les nits de l´Art, 2008), ret homenatge a una de les veus imprescindibles de L’anomenada ?generació dels 50?, Jaime Gil de Biedma, musicant els seus poemes. Enric Hernàez, Òscar Briz i Albert Fibla també gravaran en directe els seus concerts i entraran a formar part de la col.lecció BARNASANTS.

Gianmaria Testa, Daniel Viglietti, Carlos Mejía Godoy, Leon Chavez Teixeiro, John Spillane, Maria de Medeiros, Maria Pierantoni Giua, Roberto Vecchioni, Santiago Feliu, entre D’altres, visitaran
BARNASANTS. En el millor moment de la seva carrera artística, L’actriu i cantant Soledad Villamil, protagonista D’El secreto de tus ojos, actuarà al festival per presentar el seu aclamat disc ?Morir D’amor?, únic recital que L’artista oferirà a Europa.

Les actuacions dels mexicans Paco Barrios ?El Mastuerzo?, Mauricio Díaz ?El Hueso?, Maria Inés Ochoa i León Chávez Texeiro conformen L’homenatge que BARNASANTS vol retre en el seu 100è aniversari a la Revolució Mexicana, primera revolta social i política del segle XX. Hi haurà també enguany un lloc pel record de Víctor Jara. Joan Jara, vídua del cantautor xilè, inaugurarà a L’Auditori Barradas una exposició de cartells dels seus concerts. Coincidint amb la inauguració de la mostra, el també xilè Manuel García oferirà un recital al mateix Barradas. El tercer homenatge que vol retre enguany el festival estarà dedicat al mig segle d’història de la Nova Cançó. Amb motiu d’aquest aniversari, Marc Parrot i Ramon Simó han creat un univers particular amb lletres i melodies que persisteixen amb força a la memòria col.lectiva. Hi trobarem temes com “De mica en mica” d’en Serrat, “Homenatge a Teresa” de l’Ovidi Montllor, ?El comptador D’estrelles’ D’en Sisa o ?Què volen aquesta gent’ de Maria del Mar Bonet. El recital arriba ara a Barcelona després de les seves presentacions al Festival Acústica de Figueres i al Mercat de Música Viva de Vic.

BARNASANTS incorpora al seu cartell del 2010 un recital per públic infantil, amb la voluntat D’engegar una línia estable de programació dirigida a la mainada. Enguany aquesta iniciativa és fruit de la coL’laboració amb la revista Enderrock i es concreta amb un homenatge a Xesco Boix, L’artista que va musicar la infantesa d’una generació de catalans, en el 26è aniversari de la seva mort. Toni Giménez, cantautor de folk infantil amb un repertori de 1.200 cançons, oferirà un concert-actuació amb les cançons de Xesco Boix que ha aplegat al CD ?Amic Xesco?.

El cartell de la quinzena edició de BARNASANTS convida a una reflexió cultural, política i lingüística sobre els territoris de parla catalana. En aquest sentit, la programació ofereix els millors exemples del panorama actual de la cançó a Catalunya, València i les Illes Balears. Al costat de Cesk Freixas, Xavier Ribalta, Marc Parrot, Quimi Portet o Ester Formosa, se situen Remigi Palmero, Oliva trencada, Òscar Briz, Marcel Cranc, Miquel Gil, Verdcel, Biel Majoral o Raimon amb el seu recital antològic.

Etiquetes:
,