A la ciutat i més enllà

Bamako: setena trobada africana de fotografia

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona presenta, fins a L’1 de juny, L’exposició Bamako – VII Trobada africana de fotografia, comissariada per Pep Subirós
Com en el cas de les anteriors edicions, L’exposició Bamako té dos objectius principals: en primer lloc, proposar una aproximació a la fotografia africana contemporània, un àmbit especialment destacat en el panorama creatiu del continent africà, que malgrat la seva proximitat geogràfica tot just ara comença a rebre L’atenció que la seva vitalitat cultural i artística mereix, i, en segon lloc, donar a conèixer la importància de les Rencontres Africaines de la Photographie, un esdeveniment de periodicitat biennal que, després de set edicions, s’ha consolidat com una de les grans cites artístiques del continent.

Sobre la base D’aquests objectius, i gràcies a L’acord establert amb les entitats organitzadores de les Rencontres de Bamako, la mostra del CCCB presenta les propostes més interessants de L’edició del passat 2007: prop de 200 fotografies i una selecció de vídeos de creació, així com documentació impresa i fílmica.

Sota el títol ?A la ciutat i més enllà?, el gruix de la setena edició de les Rencontres Africaines de la Photographie de Bamako ha estat dedicat al tema de la urbanitat. La urbanitat i no la ciutat perquè, més enllà de les habituals visions reductives que entenen les ciutats com estructures i dispositius materials i funcionals, la realitat és que aquestes són, fonamentalment, xarxes de relacions entre individus i grups socials.

Més enllà D’aquesta temàtica específica, especialment representada per una selecció D’aproximadament cent cinquanta fotografies de la ?Mostra InternacionaL’, aquesta nova presentació de les Rencontres al CCCB inclou L’exposició D’?Homenatge? a un dels prominents fotògrafs africans recentment desapareguts, Serge Jongué (la Guaiana, 1951-2006); una mostra ?Monogràfica? consagrada a Samuel Fosso, un dels grans creadors contemporanis que estan situant la fotografia en el primer pla de les arts visuals; i, finalment, una selecció dels vídeos de creació presentats a la secció ?Noves imatges’.