A Tempo – Arts i Formació, inclou un total de 9 espectacles

El projecte educatiu impulsat per la Fundació La Ciutat Invisible i Temporada Alta,, reprèn el format habitual d’activitats i propostes presencials

Redacció.- A Tempo – Arts i Formació, el projecte educatiu impulsat per la Fundació La Ciutat Invisible i Temporada Alta, amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, reprèn el format habitual d’activitats i propostes presencials per a escoles i instituts després d’haver incorporat, el curs passat, un programa de recursos online per mantenir el contacte amb els escolars en temps de pandèmia.

Aquesta cinquena edició ofereix un catàleg més ampli d’activitats adreçades als diferents nivells educatius, que inclou un total de 9 espectacles que es programaran als centres inscrits dins de Temporada Alta a l’Aula, 6 tallers d’escriptura teatral en els centres participants al Torneig de Dramatúrgia per a Instituts i el desenvolupament d’una producció artística en el marc de l’acció formativa Crea el teu projecte. A Tempo vol continuar acostant les arts escèniques a les aules, establint relacions amb el professorat de Girona i Salt i fomentant la contribució de joves i infants a la vida cultural del territori.

Entre les novetats principals hi haurà una programació d’activitats més àmplia, que inclou nous formats d’espectacles i la consolidació del Torneig de Dramatúrgia per a Instituts amb la seva tercera edició. Quant a la formació, es promourà la residència d’artistes dins dels centres educatius per desenvolupar una nova producció escènica col·lectiva i es recuperarà la plena presencialitat dels programes de formació que, per primera vegada, s’estendran més enllà del territori gironí.

Fins al moment ja hi ha 50 centres educatius inscrits per a l’edició d’enguany que començarà l’11 d’octubre. A l’edició de l’any passat, hi van participar 40 centres amb un total de 3.983 estudiants, 841 docents, 85 artistes i formadors i es van fer 287 accions educatives. Fins al moment, en el conjunt de les quatre edicions del projecte, hi han participat 19.745 estudiants de Girona i Salt.

NOVETATS A TEMPO 2021-22

TEMPORADA ALTA A L’AULA
L’activitat del projecte que habitualment compta amb més participació, Temporada Alta a l’Aula, ofereix gratuïtament als centres educatius de Girona i Salt que ho han sol·licitat, durant els mesos que dura Temporada Alta, espectacles de teatre i dansa que permeten treballar competències culturals i artístiques a les aules.

El programa presenta enguany dues grans novetats. Una d’elles pel que fa al format d’espectacle ja que, a banda de les propostes en format petit per fer-se a les pròpies aules, s’ofereixen dos espectacles de format gran, per fer-se en un espai exterior com al pati o en un poliesportiu. Es tracta de Kumulunimbu de la cia. Ortiga (per a primària) que tracta sobre les migracions i, de l’altra, La Partida de la cia. Vero Cendoya (per a secundària), una peça coreogràfica que posa en diàleg el futbol i la dansa.

La segona de les novetats té a veure amb l’oferta a les tipologies de grups a les quals s’adreça el projecte. Per primer cop s’oferiran espectacles als grups d’educació infantil i educació especial. En el primer cas l’obra Desplegant la jungla del col·lectiu Big Bouncers, una experiència artística que combina una actuació breu i un taller entorn de l’imaginari jungla; i per a educació especial el projecte Jo vull ser actor d’Escenaris Especials, un taller de teatre que inclou una projecció audiovisual dirigida a persones amb risc d’exclusió social.

Completen la programació de Temporada Alta a l’Aula, Cometa de Roser López Espinosa, un solo de dansa per a infants de primària que convida a redescobrir el nostre món;  Sobre la Tirania, una adaptació teatral de Carles Grau Fonollosa basada en el best-seller On Tyranny del pensador i historiador nord-americà Timothy Snyder; Cendres de La Nave Va sobre el procés del dol i Perfil d’Èxit de la dramaturga Lara Díez Quintanilla sobre la identitat que construïm a les xarxes socials.

III TORNEIG DE DRAMATÚRGIA PER A INSTITUTS
El Torneig de Dramatúrgia per a Instituts, organitzat amb la col·laboració de Tramoia Produccions Culturals ofereix per tercer any a quatre instituts de Girona i Salt compartir una mateixa experiència artística al voltant del procés de creació dramatúrgica. Aquest procés el fan acompanyats de l’escriptor Albert Forns i les dramaturgues Estel Solé i Cristina Clemente, col·laboradors veterans del projecte.

Els instituts seleccionats per a aquesta edició són: de Girona, l’Institut Montilivi, l’Institut Ermessenda i l’Escola La Salle i, de Salt, l’Institut Vallvera. La final del Torneig tindrà lloc a la Sala La Planeta un cop acabi el procés de treball a les aules. La novetat principal serà el premi: el centre guanyador serà l’únic on s’hi representarà La Partida, que reflexiona sobre els valors socials i els límits entre l’esport i l’espectacle.

CREA EL TEU PROJECTE
La cinquena edició del projecte A tempo aposta per la residència d’artistes en el marc de l’acció Crea el teu projecte, que té per objectius promoure la creació artística i donar suport artístic i pedagògic a projectes d’escoles i instituts.

Aquest curs es treballarà amb l’Institut Salvador Sunyer i Aimeric de Salt, que crearà i desenvoluparà una producció artística amb la cia. José y sus Hermanas, un procés de treball col·lectiu entre els artistes, el professorat i l’alumnat de 3r d’ESO del centre, amb la voluntat que s’estreni en l’edició de Temporada Alta 2022.

Aquest centre ha desenvolupat un projecte (2017-2020) vertebrat entorn de les arts escèniques dins el projecte Escoles Tàndem que impulsa la Fundació Catalunya La Pedrera i la Fundació La Ciutat Invisible.

A TEMPO, MÉS ENLLÀ DE LES ACTIVITATS ADREÇADES ALS ALUMNES
Després de 5 anys A Tempo – Arts i formació s’ha convertit en un punt de trobada de la comunitat educativa i els artistes. Més de 300 professionals de les arts han col·laborat amb el projecte i això ha permès que artistes i companyies de Temporada Alta s’acostin als centres educatius per donar a conèixer la seva professió i treballin conjuntament amb els docents per debatre o desenvolupar projectes escènics. Això ha permès crear una xarxa de professionals de les arts. A Tempo actua com eix d’aquesta xarxa i ofereix als artistes professionals la possibilitat de treballar presencialment en contacte amb alumnes, però també amb els professors a través de jornades de formació, o a través de canals digitals oferint recursos educatius.

Al llarg de les últimes dues edicions, s’ha creat un arxiu d’eines digitals disponibles per a professionals de les arts escèniques i per a la comunitat educativa. S’han generat un seguit de vídeos juntament amb artistes de Temporada Alta, amb la voluntat que joves d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius puguin tenir una experiència pràctica de diferents disciplines artístiques. Hi han participat la cia. José y sus Hermanas, Les Impuxibles, el comediant Marcel Tomàs, la ballarina Roser López Espinosa i el dramaturg Jordi Oriol.
D’altra banda, a través del web de la Fundació La Ciutat Invisible, es poden consultar els materials audiovisuals i documents generats a través de les accions formatives que es van realitzar al llarg del curs anterior: l’Itinerari de formació «Arts per educar en la incertesa», que proposa reflexionar sobre els aprenentatges i reptes de l’educació davant de l’escenari generat per la Covid-19, i la jornada Activem la participació jove als espais culturals (juliol 2021), que recull el resum de propostes per promoure la participació jove en la vida cultural del territori.

ALTRES ACCIONS DE LA FUNDACIÓ LA CIUTAT INVISIBLE PER AQUEST CURS
ESCOLES TÀNDEM
La Fundació La Ciutat Invisible i Temporada Alta continuen vinculats al projecte Escoles Tàndem que, des del curs 2019-20, impulsa la Fundació Catalunya La Pedrera a les escoles Font de la Pólvora, Sagrada Familia i Vila-Roja de Girona i que compta amb el suport de la Fundació Girona Est. Després de tres cursos desenvolupant estratègies per a transformar cada centre a nivell organitzatiu, metodològic i espacial, el Tàndem Girona Est arriba a l’última etapa del projecte, durant la qual s’inaugurarà, aquesta tardor, l’activitat extraescolar Teatre i Somnis. L’activitat està dirigida a joves i infants residents a Girona Est i aposta per la relació inclusiva de tot el context territorial que va motivar inicialment el projecte i que es vertebra entorn de les arts escèniques com a eina de transformació educativa.

FORMACIÓ PER AL PROFESSORAT
Una de les novetats clau del present curs és que, per primera vegada, s’estendrà una prova pilot del Seminari de Formació A Tempo a la ciutat de Sevilla. Aquesta proposta de formació tindrà lloc durant el primer trimestre de 2022 i ha estat un encàrrec de la Fundació Banc Sabadell amb l’objectiu de promoure un espai de formació i interacció entre professionals de l’educació i professionals de les arts de la ciutat. El programa proposarà un espai de trobada, reflexió i pràctica sobre tendències de renovació educativa a través de les arts seguint l’estructura del primer seminari d’A Tempo realitzat el 2017 (Seminari en Diversitat, Arts i Educació) i inclourà ponències, converses, presentacions de casos i tallers pràctics amb artistes i formadors tant de Catalunya com d’Andalusia.
El curs passat, en l’àmbit de la formació, es va donar prioritat a la reflexió pedagògica davant de l’escenari d’incertesa que envoltava el curs escolar a través de diferents propostes formatives, on van participar prop de 600 professionals entre docents, agents culturals i artistes-educadors. Entre les jornades que es van dur a terme, destaquen l’Itinerari de formació «Arts per educar en la incertesa», coorganitzat amb ConArte Internacional, i la Jornada «Activem la participació jove als espais culturals», on hi van participar alguns dels principals equipaments culturals de Girona: el Teatre Municipal, el Bòlit – Centre d’Art Contemporani i  l’Auditori de Girona.
A TEMPO – ARTS I FORMACIÓ
A Tempo – Arts i Formació és el projecte educatiu de la Fundació La Ciutat Invisible i Temporada Alta, amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, que té com a objectiu formar una ciutadania crítica que participi activament de la vida cultural del territori.

El projecte inclou dos tipus d’accions: d’una banda, accions formatives en l’àmbit de les pedagogies artístiques adreçades a professionals interessats en la connexió entre arts i educació. En aquest context, es desenvolupen programes formatius i jornades d’intercanvi d’eines i coneixement (Itinerari de Formació, Seminari de Formació i altres jornades) i es dona suport artístic i pedagògic a projectes d’escoles i instituts aportant recursos professionals (Crea el teu projecte).

De l’altra, es programen activitats per escoles gratuïtes i en horari lectiu, tant dins com fora dels centres educatius de Girona i Salt. Entre les activitats principals hi trobem: Temporada Alta a l’Aula (espectacles amb contingut pedagògic a les aules de primària i secundària), el Torneig de Dramatúrgia per a Instituts (una lectura per artistes professionals de textos dramatúrgics escrits per estudiants) i Artistes a l’Aula (ara, un arxiu d’eines digitals amb propostes de treball pràctic per a les aules).