A Tempo – Arts i Formació promou el valor educatiu de les arts en escoles i instituts

Es un projecte educatiu de la Fundació La Ciutat Invisible i Temporada Alta

Redacció.- A Tempo – Arts i Formació, el projecte educatiu de la Fundació La Ciutat Invisible i Temporada Alta, amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, referma el compromís de promoure el valor educatiu de les arts en escoles i instituts. Per aquest curs 22/23 oferirà noves activitats per a l’alumnat i ampliarà el catàleg de recursos perquè el professorat i els artistes educadors tinguin més eines per poder treballar a les aules.

L’objectiu és arribar al 100% dels centres educatius de Girona i Salt. El curs passat van participar al projecte de la fundació 53 de les 59 escoles i instituts d’aquestes dues ciutats. En total es van fer 113 accions educatives gratuïtes per a 3.173 estudiants, amb la participació de 259 docents, i 36 artistes i formadors. Fins al moment, en el conjunt de les cinc edicions del projecte, hi han participat 22.918 estudiants.

Les activitats del curs 22/23 començaran el 24 d’octubre amb una programació d’activitats al voltant del festival Temporada Alta. Al llarg de dos mesos els artistes trepitjaran les aules per a oferir-hi els seus muntatges, l’alumnat assistirà als teatres del festival per a veure funcions especials en horari lectiu, i fins i tot protagonitzaran un espectacle que s’ha inclòs en la programació oficial del festival internacional d’arts escèniques.

NOVETATS A TEMPO 2022-23

Aquest espectacle forma part del programa educatiu Crea el teu projecte que aquest any ha anat a càrrec de l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Salvador Sunyer i Aimeric de Salt amb l’assessorament de la companyia José y sus Hermanas. Des dels nostres ulls, és una peça performativa que ret homenatge a la identitat i a les capacitats i talents artístics de cadascun dels joves. L’espectacle, inclòs a la programació de Temporada Alta, es podrà veure al Teatre El Canal el proper 21 d’octubre a les 20 h.

També durant Temporada Alta, es programaran espectacles gratuïts als centres de Girona i Salt dins de l’activitat Temporada Alta a l’aula, amb la voluntat de garantir la igualtat d’oportunitats d’accés a la cultura entre escoles i instituts independentment del seu entorn social d’origen. Aquest curs hi haurà 6 novetats d’un total de 9 espectacles per a totes les edats d’artistes i companyies consolidades i altres joves emergents. Destaquem: La bona persona de l’actriu i pedagoga teatral Rosa Gamiz; El transPORt dels somnis de la jove cia. Embroutats; el workshop Imaginaris singulars amb la ballarina i coreògrafa Vero Cendoya; La muntanya d’Oriol Casals i Marta Hernández; El missioner d’Aleix Fauró i Ísis Martin i MUT de la cia. InDans i la coreògrafa Neus Masó. Completen la programació: Desplegant la jungla, del col·lectiu Big Bouncers; Cometa de la coreògrafa Roser López Espinosa i Sobre la tirania de Carles Grau Fonollosa.

IV Torneig de dramatúrgia per a instituts i trobades amb artistes del festival

El Torneig de dramatúrgia per a instituts, organitzat amb la col·laboració de Tramoia Produccions Culturals, arriba a la seva 4a edició amb la voluntat de continuar fomentant la creació artística per a la cultura del territori. Aquest curs els instituts que participaran de l’experiència són: de Girona, l’Institut Narcís Xifra, l’Institut Santa Eugènia i l’Institut Santiago Sobrequés i, de Salt, l’Institut Salvador Espriu.  Entre els mesos de setembre i desembre, més de 50 alumnes rebran formació per part de l’escriptor Albert Forns i les dramaturgues Estel Solé i Bàrbara Mestanza. En aquesta edició, hi haurà premi per a tots els participants: assistir a la representació de l’espectacle MUT de la cia. InDans i Neus Masó, que es complementarà amb tallers artístics per a l’alumnat.

També quest curs joves de Girona i Salt tindran l’oportunitat de compartir espais de trobada amb artistes vinculats al festival Temporada Alta. Del 15 al 18 de novembre, s’organitzaran passis al Teatre Municipal de Girona amb joves de diversos instituts de la província per assistir a la instal·lació Flors i viatges de cabosanroque, on tindran l’oportunitat de conèixer i conversar amb els artistes sonors.

UNA NOVA PLATAFORMA DIGITAL AMB CONTINGUTS EDUCATIUS

Una de les novetats principals d’aquesta edició és el desenvolupament d’una plataforma digital, en la qual docents, artistes-educadors i altres professionals vinculats amb programes educatius podran accedir a eines de formació en arts i educació, a més de recursos per a les aules per treballar amb el seu alumnat competències culturals i socials relacionades amb diferents professions artístiques.

Aquest espai neix de l’experiència del confinament, quan es van crear algunes propostes telemàtiques per connectar digitalment artistes de Temporada Alta amb joves de Girona i Salt. Ara, l’objectiu és crear un repositori que ofereixi continguts de referència que posi en valor no només l’art com a eina per generar reflexió, transmetre coneixement i fomentar la creativitat artística, sinó també perquè esdevingui una plataforma on artistes-educadors puguin compartir la seva pràctica artística amb infants i joves d’altres centres més enllà de Girona i Salt.

Més projectes: poesia i hàbits alimentaris

Una altra de les novetats d’enguany serà el projecte Poetitza’t! Poesia a l’escola de la  Fundació Jesús Serra, del Grupo Catalana Occidente, que s’incorpora en el catàleg d’activitats A Tempo. Es tracta d’un projecte dirigit a nens, nenes i joves d’entre 10 i 17 anys amb l’objectiu de treballar la poesia com a gènere inclusiu i obert.

També aquest curs recuperarem la pel·lícula El vent és això dirigida per Pere Vilà, que es va estrenar l’any 2018 a Temporada Alta. Més de 400 estudiants podran veure-la al Cinema Truffaut acompanyats del seu director i l’ex-alumna de l’institut, Paula Comas, que actualment es dedica al cinema. Aquesta proposta artística forma part del programa Els joves, l’alimentació i la cura del cos, una proposta de treball que vincula quatre propostes artístiques i té la finalitat de fer un treball d’introspecció i reflexió al voltant dels hàbits alimentaris i la manera com ens relacionem amb el cos.

El projecte educatiu d’enguany també preveu el seguiment dels canvis implementats des del 2019 a les tres escoles del barri est de Girona fruït de la seva participació al projecte Escoles Tàndem —impulsat per la Fundació Catalunya La Pedrera, la Fundació La Ciutat Invisible i Temporada Alta que, a més, compta amb el suport de la Fundació Girona Est. El projecte aposta per una relació inclusiva de tot el context territorial utilitzant les arts escèniques com a eina de transformació educativa.

CAMPANYA “FORMEM INFANTS MÉS CRÍTICS, CREATIUS I LLIURES”

La Fundació La Ciutat Invisible ha engegat una campanya que amb el nom de “Formem infants més crítics, creatius i lliures” vol donar a conèixer l’activitat que porta a terme als centres educatius pel que fa a la formació artística. En la campanya es demana la implicació de la ciutadania per a fer possible que el projecte arribi a tots els escolars del territori, amb més activitats gratuïtes als centres educatius per garantir l’accés, la participació i la contribució d’infants i joves a la cultura del territori.

Les donacions poden fer-se mitjançant la compra d’entrades a Temporada Alta o al web de la Fundació.

A TEMPO – ARTS I FORMACIÓ

A Tempo – Arts i Formació és el projecte educatiu de la Fundació La Ciutat Invisible i Temporada Alta, amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, que té com a objectiu formar una ciutadania crítica que participi activament de la vida cultural del territori. El projecte inclou dos tipus d’accions: d’una banda, accions formatives en l’àmbit de les pedagogies artístiques adreçades a professionals interessats en la connexió entre arts i educació. De l’altra, es programen activitats per escoles gratuïtes i en horari lectiu, tant dins com fora dels centres educatius de Girona i Salt.