ADETCA celebra 30 anys de vida coincidint amb la Setmana Mundial del Teatre

Ha organitzat una setmana d’activitats conjuntament amb l’AADPC, ASSITEJ i els Teatres Públics de Barcelona

Redacció.- L’Associació d’Empreses del Teatre de Catalunya (ADETCA) està d’aniversari. Aquest 2022 celebra 30 anys de vida i per fer-ho ha aprofitat l’efemèride anual de la Setmana Mundial del Teatre per a recordar la feina feta per construir un marc legal, econòmic i social favorable al sector de les arts escèniques. Amb l’objectiu posat a seguir treballant per millorar les condicions de totes les persones que treballen per impulsar la cultura, la presidenta d’ADETCA, Isabel Vidal, ha anunciat que “la solució serà global o no serà” tot desitjant que tothom en aquest sector tingui la possibilitat de créixer.

Per segon any consecutiu, els actes de la Setmana Mundial del Teatre es van iniciar el passat diumenge 20 de març, coincidint amb el Dia Mundial del Teatre Infantil i Juvenil, i finalitzaran el diumenge 27 de març, Dia Mundial del Teatre. L’organització d’aquesta setmana va a càrrec d’ADETCA, juntament amb l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunyai els Teatres Públics de Barcelona, i en col·laboració amb ASSITEJ.

En l’acte del 30è aniversari d’ADETCA, celebrat aquest migdia al Teatre Tívoli, s’han reunit en el mateix escenari els 4 presidents de l’entitat, Daniel Martínez de Obregón, Xavier Marcé, Bet Orfila i Isabel Vidal, que han compartit les reivindicacions, fites aconseguides i anècdotes de la trajectòria de l’entitat.

La presidenta d’ADETCA, Isabel Vidal, en el seu discurs d’obertura, ha reclamat una solució global per impulsar el sector, que tingui en compte artistes, creadors, i empreses productores i gestores. “Hem de continuar construint un marc legal, econòmic i social que doni l’oportunitat de créixer a tothom qui treballi la seva capacitat per fer-ho”, ha exigit.

En un acte que ha comptat amb l’assistència de representants de les institucions catalanes i del Ministeri de Cultura, la presidenta d’ADETCA ha aprofitat per recordar que “si no creiem que els pressupostos de cultura són la primera declaració del nivell de suport que un país, una ciutat, atorga al seu sector, poca cosa avançarem”. Vidal ha insistit en la premissa que artistes i creadors han de “poder viure de la seva activitat” i que empreses i sector públic l’han d’impulsar a través “d’un sistema equilibrat, ben finançat i on la necessitat d’anar al teatre es fomenti des de l’escola, la família i els mitjans de comunicació”.

També ha recordat els estralls que ha provocat la pandèmia sobre la cultura, una crisi que després de tres temporades encara no s’ha pogut superar. A tot això s’han sumat les recents negociacions d’una reforma laboral que “ha d’encarar el desenvolupament de l’Estatut de l’Artista, el qual ha de solucionar la intermitència dels artistes i treballadors de la cultura” ha manifestat.

Vidal ha insistit amb el finançament de les arts escèniques, un tema que des de fa anys s’ha convertit en recurrent entre les reivindicacions del sector. Davant d’això, la presidenta ha reclamat que “és imprescindible reforçar el finançament públic, però sobretot el privat” i que “és vital treballar els públics de tot Catalunya” per aconseguir un circuit de contractació més ampli.

Conceptes com la digitalització de la relació amb el públic, la sostenibilitat mediambiental, l’accessibilitat o la igualtat de gènere són, segons Vidal, aquells reptes que afectaran el sector i pels que caldrà adaptar-se i millorar en els propers anys.

Per la seva banda Toni Albaladejo, vicepresident d’ADETCA, ha fet un repàs històric de l’entitat recordant els orígens, quan el novembre de 1992 uns quants representants d’empreses teatrals del país, Adolf Bras, Daniel Martínez, Javier Urbasos, Fernando Vila, Ricardo Ardèvol, Francesc Pascual, Josep Salvatella i Toni Albaladejo es van trobar i van decidir constituir oficialment ADETCA.  També s’ha fet especial menció a la primera vegada que ADETCA, l’AADPC i els Teatres Públics de Barcelona van organitzar de forma conjunta la celebració del Dia Mundial del Teatre amb l’objectiu de posar en valor l’activitat del sector, aconseguir augmentar la presència i l’atenció mediàtica i crear un punt de trobada entre tots els agents implicats, públics i privats, en una acció que mostrés la unió i la força del sector.

I tenint en compte que aquesta celebració dels 30 anys d’ADETCA es fa en aquest marc de la Setmana Mundial del Teatre, s’ha ofert una breu representació d’un text que està en l’imaginari col·lectiu, un fragment metateatral, del primer acte d’un clàssic de les arts escèniques: Hamlet de Shakespeare, i la versió que Enric Cambray, dirigit per Sergi Belbel, va representar tot just fa dues setmanes a la Sala Dau al Sec. Enric Cambray ha analitzat, disseccionat i jugat amb les rèpliques, personatges i accions del primer acte de Hamlet.

Enguany la celebració ha comptat amb representants culturals de l’administració com la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, el regidor de cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, el president delegat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles García Cañizares, el nou director general del INAEM, Joan Francesc Marco, el sots-director de l’INAEM, Javier de Dios, el secretari general de cultura de la Generalitat, Jordi Foz, entre d’altres.

Abans de finalitzar l’acte, l’entitat ha homenatjat a les persones que la van fundar fa 30 anys amb l’objectiu de professionalitzar el sector i fer créixer i consolidar el nivell d’assistència al teatre. En aquest cas, les personalitats que han rebut un reconeixement i han estat nomenats Presidents d’Honor d’Adetca, han estat Daniel Martínez de Obregon (fundador i 18 anys al front de l’entitat), Xavier Marcè i Bet Orfila. En acabar, s’ha fet una fotografia de família i un brindis conjunt pels 30 anys i pel futur del sector teatral. També s’ha reconegut la feina indispensable dels membres de les diferents juntes d’Adetca durant aquests 30 anys.

Tret de sortida a la Setmana Mundial del Teatre

Per tal d’iniciar la celebració de la Setmana Mundial del Teatre, el passat diumenge 20 de març va tenir lloc, coincidint amb el Dia Mundial del Teatre Infantil i Juvenil, la lectura del manifest als teatres on exhibeixen espectacles per aquests públics. A més, també es va organitzar la primera Viquimarató d’arts escèniques per a infants i joves, amb la voluntat de millorar el contingut i les referències sobre aquesta temàtica a la Viquipèdia.

El mateix dia també es van organitzar activitats per reivindicar el Dia Mundial del Teatre de Titelles, que cada any té lloc el 21 de març. En aquest cas el programa va incloure tallers i espectacles de titelles, un vermut titellaire i la lectura del manifest.

Altres activitats de celebració

Com cada any, el passat dilluns 21 de març va tenir lloc la Gala dels XXIV Premis de la Crítica al Teatre Romea, que amb l’objectiu de difondre l’excel·lència de les arts escèniques a Catalunya, es van lliurar a professionals, empreses, espais i/o produccions que han estat especialment valorades per la crítica.  L’endemà, 22 de març, es va organitzar la trobada CONNECTEM, un espai de diàleg, opinió, debat i reflexió impulsat per On El Teatre Batega amb la col·laboració del TR3SC. I ahir, 23 de març, es va presentar a la seu de SGAE Catalunya el curtmetratge “Descobrint NUS” amb una posterior taula rodona.

Els actes de la Setmana Mundial del Teatre continuaran fins diumenge, 27 de març, que coincidint amb el Dia Mundial del Teatre, es difondrà el manifest d’aquí a partir d’un material audiovisual preparat per part de l’AADPC (Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya) i el manifest internacional. Abans, demà divendres es presentarà l’àlbum Libertad, que compta amb deu composicions originals de Santiago Auserón.  

Promocions especials per completar la setmana

La Setmana Mundial del Teatre és un acte de reivindicació de la importància del teatre, de les arts escèniques, en el desenvolupament social i sostenible de qualsevol ciutat, país. I és una presa de contacte amb la ciutadania per posar de nou el focus en l’assistència a les activitats escèniques. Per això durant aquests dies s’oferiran descomptes d’entre el 10 i el 50% amb l’adquisició d’entrades online per a les funcions del 20 al 27 de març. Es poden consultar totes les promocions actives al web tothomalteatre.cat.