Adrià Puntí, Coque Malla, Joan Colomo i Jazz Machín i Jordi Herrera, Jordi Jacas, Jean Luc Figueras i Víctor Quintillà, a la 8a edició d’un renovat Gastromusical del Molí de l’Escala

En el vintè aniversari del restaurant, el festival es concentra en sis dies consecutius i introdueix noves activitats destinades a un públic més ampli

El festival Gastromusical, que organitza el restaurant Molí de l’Escala, arriba a la 8a edició amb una proposta renovada i un nou format per arribar a nous públics. Per primera vegada, les propostes es concentraran en sis dies consecutius, del dimecres 30 de juliol al dilluns 4 d’agost. En una decidida aposta per la qualitat que es manté inalterable, els artistes i els cuiners convidats tornaran a ser de primer nivell: Adrià Puntí, Coque Malla, Joan Colomo i el grup Jazz Machín hi posaran els acords, mentre que els xefs Jordi Herrera (Manairó de Barcelona), Jordi Jacas, (Molí de l’Escala), Jean Luc Figueras (restaurant de l’Hotel Mercer de Barcelona) i Víctor Quintillà (Lluerna de Santa Coloma de Gramenet) traslladaran el seu talent als fogons per convertir cada nit en una vetllada única i especial. 

El Gastromusical és una iniciativa pionera promoguda pel restaurant Molí de l’Escala que uneix música i gastronomia, art i solidaritat. Un artista i un cuiner s’expressen al mateix temps, l’un a l’escenari i l’altre als fogons, i el resultat és “una combinació exquisida de plaers intensos”. El xef convidat proposa un menú exclusivament pensat i adaptat al perfil del músic que actuarà a continuació. La intimitat de l’espai i la proximitat amb els creadors esdevenen els ingredients bàsics per a unes nits màgiques en un entorn privilegiat: l’Empordà. 

Després de set edicions, on la proposta girava al voltant de cinc sopars – concert que se celebraven al llarg d’un mes, el Gastromusical es renova. Aquest any el festival es concentrarà en sis dies consecutius i oferirà noves activitats. El cuiner i propietari del Restaurant Molí de l’Escala, Jordi Jacas, ha explicat que “el binomi de música i gastronomia del Gastromusical s’obrirà aquest any a nous espais i nous públics” i ha afegit que “l’essència del festival es manté i el binomi que fan música i gastronomia es potencia amb noves propostes”. 

El Gastromusical s’obrirà el dimecres 30 de juliol amb el sopar–concert que oferiran Adrià Puntí i Jordi Herrera. Considerat com el millor músic de la seva generació, qui va ser l’ànima del grup Umpah-pah tocarà cançons del seu últim treball discogràfic, Incompletament Puntí, publicat després de deu anys de silenci, però també composicions que han marcat la seva trajectòria. Per la seva banda, Jordi Herrera presentarà la seva cuina d’arrels catalanes i mediterrànies que l’any 2007 va ser guardonada amb una estrella Michelin. Inquiet de mena, Jordi Herrera ha desenvolupat diversos estris i tècniques per a la cuina professional. El més conegut és el FakirCook, un llit de claus per coure la carn vermella. 

L’endemà, el dijous 31 de juliol, s’estrenarà una de les noves propostes d’aquesta edició del Gastromusical, la Nit de les Estrelles. La proposta es planteja com una revetlla popular, una festa amb ball inclòs que tindrà com a protagonistes la cuina de Jordi Jacas i Joan Colomo, que reinventarà la radiofórmula. La gastronomia i la música serviran també per celebrar el 20è aniversari del Molí de l’Escala i Joan Colomo farà versions de la música d’aquests 20 anys del Molí de l’Escala.

Coque Malla i Jean Luc Figueras seran els protagonistes de la següent nit de Gastromusical, el divendres 1 d’agost. Coque Malla, que actuarà en solitari, portarà a l’Escala el seu darrer treball Mujeres on fa una retrospectiva a la seva trajectòria musical que inclou versions d’algunes de les seves millors composicions fent duet amb deu artistes femenines, entre elles Leonor Watling o Ángela Molina. L’exlíder de Los Ronaldos, que durant els anys 80 i 90 va sacsejar els fonaments de la música juvenil de l’estat espanyol amb lletres irreverents i descarades, tancarà una nit que haurà obert Jean Luc Figueras un dels cuiners més influents del nostre país i en part responsable de l’èxit internacional de la cuina catalana perquè ell ha estat el mestre d’un bon nombre de brillants artistes actuals dels fogons que van treballar a la seva cuina i que ara segueixen les directrius d’un home provocador, rebel, exigent i inconformista a parts iguals. La seva proposta culinària és elegant i plena de talent, transgressora, però també respectuosa amb la cuina més clàssica i acadèmica. 

El cap de setmana del Gastromusical serà per a dues de les noves propostes d’aquesta edició: el Gastrokids i el Gastrocinema. El dissabte 2 d’agost el festival s’obrirà per primera vegada als més petits amb el Gastrokids on els nens i nenes seran els protagonistes de la proposta de música i gastronomia. A través de diferents tallers, aprendran hàbits d’alimentació saludables amb la Fundació Futbol Club Barcelona i la Fundació Alícia, mentre aprendran percussió corporal, utilitzant el propi cos com a instrument, amb un taller amb el músic Santi Serratosa i beatbox, imitant sons amb la boca, amb Markooz, un dels màxims referents d’aquesta música a l’Estat. 

L’endemà, el diumenge 3 d’agost, el cinema entrarà també per primera vegada al Gastromusical amb el Gastrocinema. Música, cinema i gastronomia s’uniran en aquesta nit on l’eix central serà la projecció de la pel·lícula Quadrophenia, basada en l’òpera rock del mateix nom de la banda anglesa The Who. Inspirada en la pel·lícula, la gastronomia reproduirà l’ambient d’una nit de cinema i traslladarà a l’ambient mod de l’Anglaterra dels anys 60 i 70. 

Els encarregats de tancar la vuitena edició del Gastromusical seran el grup Jazz Machín i el xef Víctor Quintillà, el dilluns 4 d’agost. Jazz Machín és una formació excepcional de músics catalans que injecta una sonoritat diferent als boleros de sempre d’Antonio Machín, amb elements del jazz. Des de l’admiració més profunda, aquesta formació recupera i reconstrueix aquelles genuïnes melodies que recorden una època difícil, la postguerra, i les interpreta carregades de jazz i de jocs electrònics. Víctor Quintillà és un dels grans valors de futur de la cuina del nostre país i ho demostra el fet que el 2012 va aconseguir una estrella Michelin i l’Acadèmia Catalana de Gastronomia el va escollir com el millor cuiner jove de l’any. La seva aposta és coherent, carregada de compromís, ecològica i elaborada amb suavitat i serenor. 

Durant el Gastromusical, es podrà veure també l’exposició ‘…I per postres’ Hiperpostres’ de la Fundació Lluís Coromina – Espai Eat Art de Banyoles. En la mostra, s’explica l’intercanvi creatiu entre el pintor Xavier Escribà i el cuiner Pere Arpa, del restaurant Ca l’Arpa de Banyoles, premiat amb una estrella Michelin. En aquesta exposició es posen en contacte el món de l’art i el menjar, una fórmula explorada en altres ocasions però que continua establint nous i sorprenents vincles. 

Un festival solidari

El Gastromusical, com ja va fer l’any passat amb Càritas, destinarà els diners que es recaptin en el sorteig de regals que es farà al final de cada vetllada per una causa solidària. L’associació beneficiada en aquesta ocasió serà la Fundació Banc dels Aliments de Girona, que té com a finalitat lluitar contra la fam i el malbaratament dels excedents alimentaris, fent-los arribar a les persones més necessitades del nostre entorn.