“Ahora vuelvo” millor curt del festival Acocollona’t

El festival dona a conèixer les obres guardonades en la seva 13a edició

Redacció.- La 13a edició del Festival de Cinema Fantàstic i de Terror de Girona, Acocollona’t, s’ha tancat aquest vespre amb el lliurament de premis en les diferents categories a concurs. Des del passat divendres 1 de desembre, l’Acocollona’t ha acostat el terror i la fantasia a diferents espais de la ciutat amb més d’una desena d’activitats adreçades a tots els públics.

El jurat de l’Acocollona’t ha decidit guardonar com a millor curt de la secció oficial Ahora vuelvo dels directors Lucas Paulino i Gabe Ibáñez amb la participació de l’actriu Belen Cuesta, que a més ha coincidit amb el premi del públic. El jurat ha destacat la qualitat de la producció i les actuacions excepcionals de les dues protagonistes. Una proposta que juga perfectament amb el terror que tots i totes hem patit alguna vegada en la infantesa de quedar-nos sols a casa.

El segon premi ha estat per No hay fantasmas de Nacho Solana, que en paraules del jurat “mai una història on no hi apareix cap element fantàstic ens ha endinsat tant en un món fantàstic”. El jurat ha volgut fer una menció especial a Siluro, la bestia del Ebro de Jordi O. Romero, mentre que l’organització del Festival també ha volgut destacar La pesadilla de un moco de Dani Blanc.

L’acte d’entrega dels premis, presentat per la comunicadora Karen Madrid i que s’ha celebrat a l’Auditori Josep Irla, s’ha iniciat amb la projecció de la dotzena de curts de l’Acocotut, el concurs de curtmetratges adreçat a alumnes i centres educatius de les comarques gironines i els prop d’una vintena de curts a competició de l’Acocoexprés.

El guanyador de l’Acocotut 2023 és el curt Retard injustificat dels alumnes de l’Institut Sant Elm de Sant Feliu de Guíxols “per ser una peça quasi rodona i amb una gran qualitat tècnica i artística”. El jurat també ha volgut fer una menció especial al curt Aprovats per la mort de l’Institut La Miquela de Bescanó “per la seva qualitat i ambientació”.

Pel que fa a l’Acocoexprés, el jurat ha escollit com a millor curt Al final del túnel de Guillem Munné i Ester Bertran. El jurat ha volgut guardonar Al final del túnel “per crear una història angoixant fent bon ús dels elements sorpresa proposats tot afegint picades d’ullet als psychokillers més clàssics del setè art”.

El segon premi ha estat per a EMDG Redux d’Albert Portal “per crear una història plena de tensió, ben planificada i explorant al màxim les possibilitats del pàrquing com a una de les localitzacions més populars del gènere de terror. El jurat també ha volgut fer una menció especial al curt Barbie Hell, una història senzilla però ben tramada i dialogada, tot evocant amb enginy el subgènere de ninos diabòlics.

En l’acte d’entrega de premis, també s’ha reconegut als guanyadors de l’Acocoràpida, la segona edició del concurs de pintura ràpida de l’Acocollona’t que es va celebrar divendres pels carrers del Barri Vell. El primer premi ha estat altra vegada per a Narcís Menció Bou “per transmetre la sang i fetge que és la marca de la casa i pel seu format gros en tenir poc temps, els colors i la composició”. El segon premi ha estat per a Anna Herrera inspirat en la història romàntica i fantàstica dels vampirs enamorats de la Rambla. El premi infantil ha estat per Lara Limnell de 9 anys.

Per últim, en l’Acococòmic, el jurat ha decidit guardonar amb el primer premi a Miquel Casas “per la seva capacitat de paròdia i concreció en la reformulació de psychokillers clau de la història del cinema”.

13a edició del festival

L’Acocollona’t, el festival de Cinema Fantàstic i de Terror de Girona va inaugurar la seva 13a edició el divendres 1 de desembre i fins avui ha portat més d’una desena d’activitats en diferents espais culturals de la ciutat. Destaca que el Festival ha recuperat el públic pre-pandèmia i la bona acceptació de les noves propostes que s’han sumat a la seva programació habitual.

Enguany, s’han pogut veure curtmetratges i pel·lícules al Cinema Truffaut, al Centre Cultural La Mercè i a l’Auditori Josep Irla. A més, s’han organitzat activitats al Refugi Antiaeri del Jardí d’Infància i al Centre Cívic del Barri Vell-Mercadal, entre d’altres.

Pel que fa a la programació, més enllà de la projecció de curts, en aquesta edició s’ha donat continuïtat al concurs de pintura ràpida ‘Acocoràpida’, inspirat en els carrers del Barri Vell. El comunicador Jorge Rios, de Informe Enigma, ha col·laborat amb el Festival oferint una xerrada sobre cinema de gènere basat en fets reals, impartint un taller per aprendre a enregistrar psicofonies i ha estat el guia de les rutes misterioses al Barri Vell on enguany ha pogut accedir al soterrani de la Catedral de Girona.

També han volgut col·laborar amb el Festival els responsables del podcast sobre cinema, sèries i còmics “Ningú no és perfecte” Marta Sanz i Ignasi Arbat, que han enregistrat en directe un programa especial al Centre Cívic del Barri Vell-Mercadal, obert al públic, amb la participació del traductor i doblador Lluís Comes.

També s’ha pogut gaudir de projeccions especials de clàssics del terror i de la presentació a Girona de La mesita del comedor, la pel·lícula de terror que està arrassant als festivals dirigida per Caye Casas.

El Festival ha comptat amb el suport de l’Ajuntament i la Diputació de Girona, l’ICEC del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la seva Delegació a Girona.