Aki Kaurismäki, Tatiana Huezo i Laura Ferrés, entre les primeres confirmacions de l’Alternativa 2023

El Festival de Cinema Independent de Barcelona celebra el seu 30è aniversari del 10 al 19 de novembre

Redacció.- El Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa, celebra 30 anys apostant pel cinema compromès amb el llenguatge cinematogràfic i l’expressió creativa. “L’Alternativa va sorgir de la necessitat de descobrir un cinema habitualment invisible en una Barcelona post-olímpica, i en essència continua tenint els mateixos valors de quan va néixer”, destaca amb motiu de l’aniversari l’equip directiu del certamen, format per Tess Renaudo, Cristina Riera i Marc Vaíllo.

“De la mateixa manera que la ciutat i la indústria audiovisual han canviat des de llavors, el festival també: una evolució que n’ha garantit la longevitat i la rellevància del projecte.” Al llarg de la seva trajectòria, L’Alternativa “s’ha mantingut fidel en el seu compromís social i en la seva defensa de la llibertat creativa, prioritzant ser un espai de trobada, celebració, intercanvi i aprenentatge col·lectiu, afavorint ser un esdeveniment de talla i calor humanes, a vegades rebel en les seves decisions, sovint única, sempre oberta.”

Noms internacionals com els de Jean Gabriel Périot, Sergei Loznitsa, Tatiana Huezo, Deborah Stratman, Oskar Alegria, Nicolás Pereda, Albertina Carri, Sebastián Leilo, entre molts altres que van participar amb els seus primers treballs, ja formen part de la història del festival. I també cineastes del territori nacional que són ara considerats aquest “altre cinema espanyol” que comença a tenir reconeixement, com Elena López Riera, Carla Simón, Manuel Muñoz Rivas, David Pantaleón, Isabel Herguera, María Elorza, Maider Fernández Iriarte, Oliver Laxe, Lois Patiño, Elías León Siminiani o Luis López Carrasco, “per posar alguns exemples que ens donen alegria i ens encanta seguir acompanyant”.

La 30ª edició de l’Alternativa tindrà lloc del 10 al 19 de novembre en diferents espais de la ciutat. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) tornarà a ser la seu central del festival, juntament amb la Filmoteca de Catalunya, el MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona i els cinemes Maldà i Zumzeig i l’escola ECIB. A més, a Filmin, es podrà veure en línia una selecció de la programació per un temps limitat el proper mes de gener.

“Fallen Leaves” inaugura l’Alternativa

Després de la seva estrena a l’última edició del festival de Cannes, on es va alçar amb el Premi del Jurat, i de rebre el premi FIPRESCI a la millor pel·lícula de l’any a San Sebastián, Fallen Leaves, l’aclamada pel·lícula d’Aki Kaurismäki, serà l’encarregada d’inaugurar la 30 edició de l’Alternativa. Una dolça tragicomèdia en què el cineasta finlandès ens torna a parlar de la desintegració de la classe obrera i de l’ascens social frustrat, en aquesta ocasió amb un bri d’esperança.

 

Retrospectiva de Tatiana Huezo i sessions especials

Tatiana Huezo ha estat una de les tutores dels projectes del 10è Mentoring Projects de l’Alternativa Pro i visitarà l’Alternativa 2023, on presentarà la premiere a Catalunya de El Eco, guanyadora dels premis a Millor Documental i Millor Direcció de la secció Encounters de la Berlinale 2023. També hi comptarem per presentar la retrospectiva que li dediquem i organitzem juntament amb la Filmoteca de Catalunya, on es podran veure tots els seus treballs anteriors.

Els temes de caràcter social, les històries femenines on es donen cita la violència o la pèrdua, però també la resiliència i la capacitat de trobar esperança en situacions difícils, són una constant en la breu però compacta i celebrada filmografia. Recuperem el seu debut, El lugar más pequeño programat a l’Alternativa 2011, amb què va viatjar per més de 80 festivals convertint-la en una de les documentalistes contemporànies amb més projecció; Tempestad (2016), estrenada a la secció Forum de la Berlinale, va ser triada per representar Mèxic als Oscars; i el seu primer llargmetratge de ficció, Noche de fuego (2021), va ser seleccionat a la secció Un Certain Regard de Cannes, on va rebre una menció especial del Jurat, així com també va ser premiat per partida doble a Sant Sebastià (Premi Horizontes i premi RTVE – Otra Mirada). A més, el cicle es completarà amb la projecció dels seus curtmetratges Árido (1992), Familia (2004) i Ausencias (2015).

A les Sessions Especials, estan confirmades les estrenes a Catalunya de l’últim film d’Alice Rohrwacher, La Chimera, estrenada a la darrera edició de Cannes; i del darrer documental de Nicolas Philibert, al qual vam dedicar una retrospectiva el 2005, que presentarà Sur l’Adamant, Ós d’Or a la Millor pel·lícula a la Berlinale 2023, i impartirà la masterclass La improvisació, una necessitat ètica, on compartirà amb els assistents el procés creatiu. En col·laboració amb la Mostra de Cinema Àrab programem It Must Be Heaven, d’Elia Suleiman. I també tindran lloc les premiers de La imatge permanent, de Laura Ferrés, estrenada mundialment a Locarno; Remember My Name, d’Elena Molina, que es va endur la Biznaga de Plata Premi del Públic a la darrera edició del Festival de Màlaga; i And the King Said, What a Fantastic Machine, d’Axel Danielson i Maximilien Van Aertryck, estrenada a l’última edició del Festival de Sundance.

 

30 anys de l’Alternativa

Per celebrar els 30 anys de l’Alternativa hem volgut fer un petit homenatge al suport rebut per part de la crítica durant totes aquestes edicions. Així, hem col·laborat amb l’ACCEC, Associació Catalana de la Crítica i l’Escriptura Cinematogràfica, per mirar enrere la nostra història des d’un punt de vista diferent, descobrir quins títols i cineastes els van deixar empremta, i quins títols voldrien recuperar i posar en valor novament. Les propostes de Pere Alberó, Ramon Alfons, Laura Blanco, Aaron Cabañas, Philipp Engel, Ignasi Franch, Mariana Freijomil, Mireia Iniesta i Marla Jacarilla són: La bocca del lupo, de Pietro Marcello; Leviathan, de Lucien Castaing-Taylor y Verena Paravel; El silencio es un cuerpo que cae, d’Agustina Comedi; In Praise of Nothing, de Boris Mitić; It’s Such a Beautiful Day, de Don Hertzfeld; Counting, de Jem Cohen; América, co-dirigida per Erick Stoll y Chase Whiteside; i Iván Z, d’Andrés Duque. I de Deborah Stratman, a més de recuperar The Illinois Parables, estrenem Last Things.

La programació de cadascun dels títols anirà acompanyada d’un podcast. Ràdio l’Alternativa, el podcast del festival que va néixer a l’edició del 2022, torna amb una segona temporada en què aquestes pel·lícules triades per la crítica tenen un especial protagonisme. Així cada un dels crítics i crítiques ens presentarà com recorda el moment de visionat al festival, com els va marcar, i la contextualitzarà amb la resta de la seva obra. Aquests programes han estat gravats amb la col·laboració de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona als estudis de Ràdio Maconda a la Biblioteca Gabriel García Márquez, triada aquest any com la millor biblioteca pública del món.

Alguns dels títols d’aquesta secció es programaran exclusivament en línia. Una de les projeccions comptarà amb la col·laboració d’Europa Creativa Desk – MEDIA Catalunya. I a més s’organitzaran diferents taules rodones al voltant de temàtiques que ens representen com Cinema polític o Intimitats compartides i que presentarem properament.

Etiquetes: