Al gener, dues grans produccions pròpies del Teatre Lliure: 'El rei Lear' que dirigeix Lluís Pasqual i 'Somni americà' d'Oriol Tarrasón

Completen la programació del mes, 'Mi gran obra' de David Espinosa i 'Pulmons', dirigida per Marilia Samper

El Teatre Lliure començarà el 2015 agafant aire amb Pulmons (Lungs, 2011), la peça del britànic Duncan Macmillan -Premi a l’obra més destacada de la CBS i guanyadora de l’Off West End- dirigida per Marilia Samper i protagonitzada per Carlota Olcina i Pau Roca, i que es va estrenar a la Sala Beckett a l’inici del 2014 en una producció de Sixto Paz Produccions. El seu autor la defineix com la història d’una conversa, la que manté una parella quan es planteja tenir fills o no, i com tot un repte per als actors. La peça es podrà veure del 7 al 18 de gener a l’Espai Lliure.

Del 15 de gener fins el 22 de febrer, al Lliure de Montjuïc, Lluís Pasqual dirigirà El rei Lear, la gran tragèdia de Shakespeare sobre la vellesa i l’amor paterno-filial, la justícia i l’autoritat, els drets i els deures d’uns i altres o, com molt bé ha estat definida, la versió no religiosa, és a dir humana, de la suma dels bíblics llibre de les Lamentacions de Jeremies i llibre de Job. Núria Espert serà Lear i encapçalarà un extens repartiment de campanetes: Aleix Albareda, Marcel Borràs, Jordi Bosch, Jordi Collet, Laura Conejero, Míriam Iscla, Teresa Lozano, Ramon Madaula, Julio Manrique, Òscar Rabadán, Andrea Ros, David Selvas.

Del 20 al 25 de gener a la Sala de lectura, David Espinosa ens presentarà un projecte ambiciós, una proposta en la qual participen un munt d’actors, una orquestra militar, una banda de rock, animals, cotxes i, fins i tot, un helicòpter. Tot plegat, però, amb un lleu matís. I és que Mi gran obra està pensat en gran però fet en petit; és una utopia de gran format a escala mini, que arriba acompanyada d’una instal·lació.

Per últim, del 29 de gener fins l’1 de març, al Lliure de Gràcia, La Kompanyia Lliure i Les Antonietes s’han ajuntat per fer la travessa dels grans autors dramàtics nord-americans del segle XX. El resultat és Somni americà, un text d’Oriol Tarrasón a partir d’ Erskine Caldwell, Woody Guthrie, Arthur Miller, Eugene O’Neill, Ben Reitman, William Saroyan, John Steinbeck i Tennessee Williams, que ell mateix dirigeix, i que qüestiona el valor de l’expressió que dóna títol al muntatge.