
18 oct. 2017 Alba, de Marc Artigau i la companyia Atrium, guanya l’onzè Premi Quim Masó a la producció teatral en llengua catalana
El muntatge s’estrenarà a Temporada Alta 2018 i posteriorment es veurà al Teatre Nacional de Catalunya
Redacció.- S’ha atorgat el XI Premi Quim Masó a la producció teatral a la companyia Atrium pel seu projecte Alba, escrit per Marc Artigau. La proclamació del guanyador s’ha fet en el marc de les activitats de Temporada Alta, en un acte obert al públic presentat per l’escriptor Josep Maria Fonalleras que ha comptat amb l’actuació musical de Gemma Humet i Toti Soler. L’ocell ferit o l’ou, de Bruna Cusí (Cicely Films) i Incognit de Nick Payne (Companyia La Incògnita) han estat els projectes finalistes de l’edició d’enguany.
Alba, de Marc Artigau, és un muntatge que es pregunta sobre la nova manera de relacionar-se i de gestionar la soledat de l’individu en la societat. La realitat virtual aïlla a les persones de la realitat física? Les relacions són alguna cosa que neix, creix i madura al nostre cap? Respondre aquestes preguntes i reflexionar sobre com funcionen els mecanisme de l’amor, l’amistat, la família i la fe en la societat actual és el punt de partida del muntatge que parteix d’una idea de la productora Atrium Produccions. El projecte estarà dirigit per Raimon Molins, David Selvas i Patricia Mendoza són part del repartiment, que encara s’està tancant.
Alba és una obra sobre el passat, el present i el futur, un thriller de ciència ficció sobre el temps i allò humà. Un drama que es debat entre la soledat i la necessitat d’estimar a l’altre i a un mateix. Alguns dels referents cinematogràfics que inspiren el muntatge són Spyke Jonce (Her) Alex Garland (Ex machina). Pel que fa a la literatura, s’inspira en algunes de les idees dels llibres de Ray Kurzweil o en la filosofia del post humanisme, concepte que sorgeix principalment de camps com la ciència ficció, l’art contemporani i la filosofia.
Atrium és un col·lectiu que treballa de forma estable a la Sala Atrium de Barcelona. L’ estructura d’Atrium compta amb un estudi, una productora i una sala-companyia. Neix el 2005 sota la direcció de Raimon Molins amb l’objectiu de consolidar un equip de treball estable que asseguri un recorregut artístic continuat, crític i exigent en les arts escèniques amb l’objectiu de madurar en el contingut i les formes artístiques de la tradició i la contemporaneïtat amb la societat que l’envolta.
El projecte ha estat escollit entre un total de 12 propostes que optaven al premi en aquesta edició. El guanyador rebrà una dotació de 40.000 € i el muntatge s’estrenarà a Temporada Alta 2018 i es podrà veure també al Teatre Nacional de Catalunya.
El guardó, creat el 2006 en reconeixement a l’actor, director i productor teatral Quim Masó, és el primer premi a Catalunya que finança la producció d’espectacles teatrals en llengua catalana. Un motor imprescindible perquè companyies, productores i dramaturgs puguin tirar endavant els seus projectes i representar-los als escenaris del país. El Premi Quim Masó s’atorga amb periodicitat anual i és l’únic amb retribució econòmica al nostre país per a la producció i exhibició de muntatges de text en llengua catalana no estrenats.
El jurat, format per reconeguts professionals de les arts escèniques, enguany està format per: Xavier Albertí (director teatral i director artístic del Teatre Nacional de Catalunya), Josep Domènech (director de produccions Bitò), Josep Maria Miró (dramaturg i director teatral), Pere Puig (director teatral i director de la Sala La Planeta), Narcís Puig (adjunt direcció artística de Temporada Alta), Jep Sánchez (director del Teatre Municipal de Girona), Laura Serra (periodista cultural), i actua com a secretari del Jurat Guillem Terribas (Llibreria 22).
Al llarg dels últims 10 anys, el Premi Quim Masó s’ha consolidat com una plataforma de suport i projecció per a companyies, productores, autors i directors com és el cas d’Albert Arribas, Joan Yago/La calòrica, Josep Maria Miró, Miquel Gorriz, La Conquesta del Pol Sud o Lluïsa Cunillé, entre altres. Des de la seva creació l’any 2006, uns 250 projectes s’han presentat a les diferents convocatòries. El Premi Quim Masó va ser creat en reconeixement a l’actor, director i productor teatral Quim Masó i és l’únic premi a Catalunya que finança la producció d’espectacles teatrals en llengua catalana. El guardó, de periodicitat anual, vol impulsar la producció i exhibició de muntatges de text en llengua catalana, a partir de projectes d’escenificació que combinin professionalitat, qualitat i creativitat.
El Premi està convocat per la Comissió Organitzadora del Premi Quim Masó i el TNC, amb el patrocini de la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Girona, Ribas Álvarez, i Bitò. Hi col·labora Temporada Alta.
D’altra banda, dins del marc de Temporada Alta 2017, s’estrenarà Medusa, l’1 de desembre a El Canal, el projecte guanyador del Premi Quim Masó 2016. La producció de la companyia barcelonina La Virgueria agafa com a punt de partida una adaptació de Pablo Ley de la novel·la de Ricardo Menéndez Salmón sobre el cineasta, fotògraf i pintor Prohaska. Una obra que interpel·la l’espectador i el fa reflexionar sobre el paper de l’art i els artistes en els esdeveniments històrics. Posteriorment l’obra es veurà al TNC, del 20 al 23 de desembre.