Albert Serra inaugura dissabte la 6a fira Indilletres de la Bisbal

La fira Indilletres comptarà amb la participació de 46 editorials independents

Redacció.- La fira Indilletres de la Bisbal d’Empordà donarà el tret de sortida aquest dissabte amb l’inauguració del cineasta Albert Serra.

La sisena edició comptarà amb debats, conferències, tertúlies, contacontes, teatre, concerts el lliurament del V Premi Llucieta Canyà de Crítica Literària publicada i moltes presentacions de llibres (més d’una vintena). Un total de 46 editorials independents d’arreu dels Països Catalans, tres llibreries bisbalenques, tres biblioteques, una tarda dedicada a Jacint Verdaguer que inclou la preestrena en exclusiva a les comarques gironines del documental Canigó 1883 dirigit per Albert Naudín i una trentena d’activitats programades configuren la sisena edició de la fira del llibre Indilletres que se celebra el cap de setmana vinent a la Bisbal d’Empordà: el dissabte 2 i el diumenge 3 de desembre, amb una breu prèvia el divendres al vespre. La fira de llibres bisbalenca torna a ubicar-se a l’espai del Pavelló Firal de la Bisbal, que es complementarà novament amb el Teatre Mundial i la Biblioteca Lluïsa Duran, que acollirà les presentacions de llibre.

La programació d’enguany, novament desacomplexada i diversa, inclou un ampli ventall d’activitats que transcendeixen estricament la literatura: sense anar més lluny, la presentació de la sisena edició anirà a càrrec del cineasta Albert Serra, guionista, director i productor de cinema català considerat un dels contemporanis més destacats a escala internacional.

Arrencarà així una edició que, a més d’acollir una vintena llarga de presentacions de llibres organitzades per algunes de les editorials que participen a la fira, aposta per propostes d’interès cultural que giren entorn de la construcció i la història del país i de temes d’actualitat, com ara la creació en el temps de la intel·ligència artificial o un debat sobre els premis literaris en l’ecosistema català. L’organització convida a tothom a participar en aquests debats amb la voluntat de fer una cultura més participativa i més oberta.

El V Premi Llucieta Canyà amb presentació a càrrec d’Aïda Ayats

La presentació a càrrec del cineasta Albert Serra, anirà seguida del V Premi Llucieta Canyà de crítica literària publicada. A les 11 h hi haurà una presentació a càrrec d’Aïda Ayats i a les 12 h, es farà l’acte d’entrega del 5è Premi Llucieta Canyà. El lliurament va a càrrec de l’Associació Indilletres i el jurat està format per membres de l’entitat.

Conscients que en tot l’àmbit lingüístic dels Països Catalans no hi ha un guardó destinat a premiar una crítica sobre una obra publicada recentment, el 2018 l’associació Indilletres va decidir convocar el Premi Llucieta Canyà de crítica literària: el premi està dotat en 500 euros. L’any passat va guanyar-lo Joan Burdeus per l’article Els consols de Houellebecq al mitjà digital Núvol. Anteriorment, l’any 22 el va guanyar Marina Porras; Eva Vàzquez, l’any 2021; i el 2020, primera edició del guardó, va obtenir-lo Pere Antoni Pons. Indilletres defensa que una bona crítica literària pot ajudar a millorar la feina dels autors i de les editorials, pot enfortir la literatura en català i pot donar eines tant als llibreters com als lectors i, per tant, pot contribuir a millorar l’ecosistema cultural.

La participació de 46 editorials i 3 llibreries

Adesiara Editorial, Adia Edicions, Albertí Editor, BiraBiro, Clandestina Editorial, Cuscusian*s, Edicions Cal·lígraf, Cossetània Edicions, Edicions del Cràter, Edicions de 1984, Editorial Efadós, Ficta, Lluny del Ramat Edicions, Edicions del Pirata, Edicions del Roure de Can Roca, Edicions Karwán, Edicions Poncianes, Edicions Sidillà, Editorial Fonoll, Edicions Tremendes, Editorial Gavarres, Editorial Les Hores, Editorial Trípode, El Cep i la Nansa Edicions, Excellence Editorial, Godall, LaBreu Edicions, Lapislàtzuli Editorial, La  Segona Perifèria, L’Agulla Daurada Edicions, Lletra Impresa Edicions, Llibres del Delicte, Llibres del Segle, Editorial Mediterrània, Mai Més Editorial, Neret Edicions, Obrador Editorial, Ònix Editor, Edicions Pasta de Dibuix, Saldonar, Símbol Editors, Tigre de Paper, Triangular Edicions, Tushita Edicions, Vibop Edicions i Voliana Edicions. Són les 46 editorials que els propers 2 i 3 de desembre participaran a la sisena edició de la Fira Indilletres.

L’any passat hi van participar 4 editorials menys. El fet que continuï incrementant-se el nombre d’editorials que hi participen és un senyal inequívoc de la bona salut de la fira de llibres bisbalenca, que enguany comptarà amb un aparador de llibres de 180 metres al Pavelló Firal de la Bisbal. També hi participaran 3 llibreries de la Bisbal: la Llibreria Puput, la Llibreria La Siglantana i L’Esborrany Llibreria. Es pot consultar més informació amb detall de cada expositor a través del web de la fira, a l’apartat corresponent.

Una tarda i vespre de dissabte dedicat a Jacint Verdaguer

La tarda i el vespre del dissabte oferirà un total de tres activitats dedicades a la figura de Jacint Verdaguer. La primera proposta anirà dedicada a la mainada i serà a les 4 a càrrec de Caro von Arend: Canigó, una història gegant. Convertint en un conte aquest cim de la literatura catalana, la rondallaire Caro von Arend endinsarà la mainada en el regne de fades i cavallers que Jacint Verdaguer va trobar al Pirineu.

L’activitat programada al voltant de la figura del poeta continuarà a les 6 amb la conversa Verdaguer sense sotana. Moderada per Jordina Boix, directora de la Fundació Verdaguer, també comptarà amb la participació d’Àlvar Valls i Roser Carol. Quan es parla de Verdaguer, es pensa en un escriptor de mirada cosmològica, en un creador de l’imaginari català, en una figura de talla universal… o bé en un capellà que fa una mica de respecte? Aquesta proposta reflexionarà sobre si es coneix bé a Verdaguer o si un tel de prejudicis l’amaga.
Tot seguit, a les 7, es farà el muntatge poètic i musical La Pomerola, el poeta, amb Anna Maluquer a la veu i Natàlia Arroyo al clarinet. L’espectacle es basa en el poema llarg que Jacint Verdaguer va compondre durant els moments més dramàtics i angoixants de la seva vida.
Finalment, a 2/4 de 9 al Teatre Mundial, tindrà lloc la darrera activitat verdagueriana: la preestrena en exclusiva a les comarques gironines de Canigó 1883. La llegenda pirinenca de Jacint Verdaguer. El film, dirigit per Albert Naudín, narra les excursions i ascensions del poeta Jacint Verdaguer pel Pirineu que són la gènesi del gran poema èpic Canigó. La proposta, emmarcada en el projecte Verdaguer Pirineus, va començar a l’any 2016, ja ha fet part del camí tot explicant la primera gran travessa del 1882, amb la pel·lícula Maleïda 1882. La Bisbal d’Empordà, en el marc d’Indilletres, serà l’única ciutat de comarques gironines que gaudirà d’una preestrena de Canigó 1883 i el passi anirà seguit d’un col·loqui amb Jordina Boix, Directora de la Fundació Verdaguer; i Jaume Ciurana, productor i editor. Es podran aconseguir entrades bescanviant al Punt d’informació de la fira un tiquet de compra d’un llibre de qualsevol de les editorials presents a l’Indilletres.

El cartell de la 6a fira Indilletres, a càrrec del pintor Rui Gomes

Una explosió de lletres a base de submergir-se en la literatura. És el que emula el cartell de la 6a edició de la fira Indilletres, que ha anat a càrrec del pintor Rui Gomes, català d’origen portuguès. Amb un estil propi que aposta per la narrativa de la figuració sense deixar de banda les característiques semàntiques de la pintura, l’artista plasma experiències i inquietuds en unes pintures d’abstracció fantasiosa, que conviden a afrontar la vida amb un somriure.