Alberto San Juan estrena a terres gironines el seu “Autorretrato de un joven capitalista Español”

El Festival Í-TACA s’arrisca a presentar aquest atrevit i autocrític monòleg al Teatre de Palafrugell en una única funció el proper dissabte 31 de maig.

Aquest any L’Í-TACA és més que música. L’Í-TACA creix i continua treballant per l’obertura de públics amb propostes culturals més enllà de la música. Enguany aposta pel Teatre amb un intèrpret de renom com és Alberto San Juan i el seu monòleg “Autoretrato de un joven capitalista español”. És la primera vegada que Alberto San Juan actua a Palafrugell i és la presentació del monòleg en terres Gironines, on encara no s’havia estrenat.

“Soy capitalista. Tengo cuenta en un banco que especula con alimentos. Tengo un seguro médico privado. Tengo la luz contratada con una empresa que roba a sus clientes porque su objetivo es el máximo bene- ficio. Cuando trabajo cobro el sueldo más alto que pueda conseguir, sin preocuparme de cuál es el sueldo y el resto de las condiciones laborales de mis compañeros. Puedo ayudar económicamente a un amigo, pero nunca a costa de rebajar mi nivel de vida. Quiero preservar mi fama, mi cotizacióncomercial, mis propiedades. La sociedad en laque vivo es injusta hasta la crueldad. Me gustaría que cambiase, pero no estoy dispuesto a perder en el intento aquello que he logrado acumular. Estoy hablando muy en serio. Soy un jovent capitalista español.” ALBERTO SAN JUAN

Així es presenta el contingut d’aquesta proposta. Un monòleg auto- crític, arriscat i potent de la mà del conegut actor Alberto San Juan. Produït per la nova cooperativa Teatro de Barrio, que té una voluntat de fer política a través del teatre i sumar-se així al moviment ciutadà que està construint una nova manera viure en la situació de crisi del capitalisme actual.

En el monòleg, Alberto San Juan parla de la seva vida per parlar del seu país, des del any del seu naixement, 1968, fins avui en dia. La transició, la corona reial, el bipartidisme, l’amistat de Franco amb Amèrica Llatina, la crisi del petroli, el 23 F, …moments importants compartits de la història recent que conformen en gran part els episodis que han estat el germen de la nostra situació actual.

El monologoguista fa una constant al·lusió a la dictadura franquista (“se olvidaron de desfascitizar España”) i considera que l’època franquista encara sembra dolor, oblits i divisions. No és per casualitat que on ha tingut més èxit aquest espectacle ha estat al País Basc i a Catalunya.

San Juan, que és més aviat conegut per la seva faceta d’actor de pel·lícules o de fundador del grup Animalario (grup nascut al 1996 que guanyar notorietat al presentar els premis Goya i fer campanya en contra de la guerra d’Iraq) ens presenta a Palafrugell un tros de la seva vida. San Juan, no només interpreta si no que és l’autor d’aquest text, on confessa que improvisa i fa i desfà segons el dia i segons l’actualitat del moment. Avui mateix, en una entrevista a la ràdio, comentava que ell no actua quan fa aquest monòleg, sinó que fa d’ell mateix.