Àlex Ollé i l’actriu Marion Cotillard estrenen ‘Juana de Arco en la Hoguera’ al Teatro Real

Es faran 8 funcions de la versió furera de l’oratori d’Arthur Honegger: del 7 al 17 de juny

Redacció.- L’actriu Marion Cotillard donarà vida a Joana d’Arc com a protagonista de l’oratori d’Arthur Honegger que es va estrenar a Basilea el 1938, un any abans de l’esclat de la Segona Guerra Mundial. El furero Àlex Ollé signa la proposta escènica ‘Juana de Arco en la Hoguera’, que es desenvolupa en un futur distòpic. El director d’orquestra Juanjo Mena serà l’encarregat de la direcció musical d’aquest oratori en la que serà la seva estrena al Teatro Real al capdavant d’una producció operística escenificada.

Quan Àlex Ollé, el 2017, va estrenar a l’Òpera de Frankfurt la seva versió de l’oratori ‘Jeanne d’Arc au bûcher’ d’Arthur Honegger, el públic alemany la va celebrar amb 11 minuts d’aplaudiments. Ara aquesta proposta –augmentada amb La demoiselle élue (La donzella benaventurada), de Debussy, a mode de preludi– arriba al Teatro Real de Madrid i, «potser, amb un repunt més d’actualitat encara que ja fa un lustre a Alemanya», segons va explicar ahir el director d´escena Àlex Ollé.

Des del segle XV Joana d’Arc ha traspassat les fronteres de França per a convertir-se en el mite de l’anhel de futur i de la lluita contra el mal que s’expandeix i es contrau al llarg del temps. Així ho van entendre Arthur Honneger i Paul Claudel amb la seva peça, que actualment no podem entendre sense evocar el nazisme i les seves conseqüències durant la II Guerra Mundial.

Aquesta posada en escena de ‘Juana de Arco en la Hoguera’ creix també cap a una altra dimensió i se situa al present. Dirigida pel furero Àlex Ollé, l’oratori presenta un univers de degeneració i malsons, Joana d’Arc encara és capaç d’il·luminar amb la seva puresa. Els mals comuns de cada dia s’obren pas en forma de la més descarnada avarícia financera i desencadena forces del tot irracionals com ara fanatismes de diferent signe, moviments reaccionaris, excloents i carregats d’odi, a més de provocar l’esgotament del sistema. La incertesa augura un futur marcat per unes estructures de tipus feudal que representarien l’eclosió d’una Nova Edat Mitjana. Temps foscos per a una estètica característica de La Fura dels Baus des de la seva fundació.