
15 nov. 2017 Àlex Rigola estrena a Temporada Alta Vània. Anton Txèkhov (Escenas de la vida), una versió lliure de l’obra de Txèkhov
Es podrà veure en quatre funcions els dies 16, 17, 18 i 19 de novembre al Teatre de Salt, en un aforament reduït només per a 60 espectadors
Redacció.- Aquest dijous 16 de novembre el Teatre de Salt acull l’estrena de Vània. Anton Txèkhov (Escenas de la vida), una versió lliure de l’obra d’Anton Txèkhov. El muntatge, que es podrà veure en quatre funcions per només 60 persones a Temporada Alta i farà posteriorment temporada a Teatros del Canal de Madrid, compta amb un repartiment de luxe format per Ariadna Gil, Irene Escolar, Luis Bermejo i Gonzalo Cunill.
Oncle Vània és una de les obres cabdals del teatre universal i, alhora, una de les més representades de Txèkhov. Una obra que continua vigent i ens permet reflexionar sobre la pèrdua de rumb de la humanitat. Després de portar a escena moltes obres de Shakespeare, Rigola s’endinsa en l’univers de l’autor rus. El seu Vània és una peça que arriba a l’essència del dramaturg mitjançant el joc. Una proposta íntima on els intèrprets i els espectadors compartiran espai i malenconia. Un segle després de la seva escriptura, el text de Txèkhov ens proposa una visió tràgica del món contemporani on els seus protagonistes descobreixen que la vida no és com se l’havien imaginat.
Àlex Rigola (Barcelona, 1969) és director i dramaturg. Actualment és codirector de Teatros del Canal (Madrid) juntament amb Natalia Álvarez Simó. Ha estat director de la secció de teatre de la Biennale di Venezia (Itàlia, 2010-2016) i del Teatre Lliure de Barcelona (2003 – 2011). Els seus espectacles han girat per França, Itàlia, Alemanya, Àustria, Portugal, Espanya, Rússia, Bòsnia, Hongria, Polònia, Romania, Xile, Veneçuela, Colòmbia, Mèxic, Taiwan i Austràlia. Al llarg de la seva trajectòria com a director i dramaturg ha dirigit i escrit diverses obres, i ha guanyat nombrosos guardons, entre ells dos Premis Max, un Premi Internacional Terenci Moix de les Arts Escèniques i tres Premis de la Crítica.
Anton Pàvlovitx Txékhov (Taganrog, 1860 – Baden-weiler, 1904), fou un dels principals dramaturgs i narradors de Rússia. La seva carrera com a dramaturg va deixar diverses obres clàssiques del teatre, i també són coneguts els seus contes. Va practicar la medicina durant gran part de la seva carrera literària. Després de la desastrosa acollida de La gavina, l’any 1896, va renunciar al teatre, però l’obra va ser reestrenada amb èxit per Konstantín Stanislavski al Teatre d’Art de Moscou. A conseqüència d’això, va produir L’oncle Vània i va estrenar les dues darreres obres de teatre de Txékhov, Les tres germanes i L’hort dels cirerers. Aquestes quatre obres plantegen un especial repte tant per al conjunt d’actors com per al públic, perquè en lloc d’una acció convencional Txékhov ofereix un «teatre dels estats d’ànim» i una «vida submergida en el text». La seva originalitat consisteix en un primerenc ús de la tècnica del corrent de consciència, posteriorment emprada per Virginia Woolf i altres modernistes, combinada amb el rebuig de la finalitat moral de l’estructura tradicional de la narració. No va excusar-se per les dificultats a què sotmetia els lectors, insistint que el paper d’un artista era plantejar preguntes, no contestar-les.