Àlex Rigola estrena Who is me. Pasolini -poeta de las cenizas – a Temporada Alta

El muntatge és un apropament a Pier Paolo Pasolini, poeta i cineasta italià

Redacció.- Aquest divendres 2 de desembre el Saló de descans del Teatre Municipal acull l’estrena de Who is me. Pasolini – Poeta de las cenizas-, el darrer muntatge d’Àlex Rigola, un dels directors catalans amb més projecció internacional. L’obra, coproducció entre Temporada Alta, Teatros del Canal, Heartbreak Hotel i Titus Andrònic S.L es podrà veure en sis funcions al llarg del cap de setmana, dues més de les previstes inicialment. Amb el muntatge, Àlex Rigola busca descobrir, a través de les paraules del poeta, com era el món de Pasolini, la seva relació amb el cine i com de necessàries són, encara ara, les seves idees.
 
Àlex Rigola, des d’aquesta temporada co-director dels madrilenys Teatros del Canal, s’apropa a la figura del poeta i cineasta italià a partir del Poeta de las cenizas, un descarnat poema autobiogràfic que Pasolini va escriure (sense acabar) poc abans del seu assassinat. Una confessió pòstuma trobada en un calaix que, a les mans del director català, es converteix en un espectacle per només 30 espectadors que es representa dins un contenidor per transportar obres d’art.  Amb dramatúrgia de Carlota Subirós, el muntatge està interpretat per l’actor Gonzalo Cunill.
 
Àlex Rigola es va diplomar en interpretació a l’Institut del Teatre, i va començar la seva trajectòria teatral com a intèrpret, tot i que posteriorment es va decantar cap a la direcció d’espectacles per tal d’explorar noves vies de creació escènica. L’any 1997 va fundar la companyia Kronos Teatre, que va presentar al Festival de Sitges i amb la que va fer obres com Kafka: El procés (1997), Les troianes (1998), La màquina d’aigua (1999) i Un cop baix (2000). L’any 2000 va muntar una arriscada versió del Titus Andrònic de Shakespeare per al Festival Grec, i a partir d’aquell moment van seguir les posades en escena i la successió de premis. L’any 2003 Rigola accedeix al càrrec de director artístic del Teatre Lliure, i d’ençà llavors ha prioritzat l’explotació de produccions pròpies i la importació d’espectacles de l’avantguarda teatral europea. El 2010 va ser anomenat director teatral de la Biennal de Venècia, càrrec que va mantenir fins al 2016. Actualment codirigeix els Teatros del Canal amb Natalia Álvarez Simó, on s’ocupa de gestionar la Sala Verde.
 
Rigola ha visitat Temporada Alta en diverses ocasions, les tres últimes el 2011, on va estrenar Havanera LabCanal: Argelès sur Mer, un laboratori d’investigació escènica on dirigia joves artistes, el 2012, que va presentar MCBTH, la seva visió particular de l’obra de Shakespeare i per última vegada el 2013, amb Migranlad, un muntatge de teatre comunitari inclòs dins el programa d’Art per a la Millora Social de l’Obra Social “la Caixa” on treballava amb ciutadans de Salt d’origen immigrant.
 
Àlex Rigola ha dit sobre Who is me Pasolini – poeta de las cenizas-:
 
“El muntatge és la possibilitat d’acostar-nos a la figura de Pasolini des de Pasolini. El seu pensament ètic i estètic fet poema. Pasolini protagonista de Pasolini. Família, literatura, cinema, amor, política… […] Us oferim la possibilitat d’entrar en una caixa per transportar obres d’art, on guardem, gelosament i amb molta delicadesa, a Pasolini i les seves paraules. Pier Paolo ens espera dins per deixar-nos una mica més del seu món, la seva persona, la seva lluita, les seves idees … que segueixen essent tan necessàries en els dies que ens toca conviure.”