Àlex Rigola trasllada Hedda Gabler d’Ibsen a l’actualitat

El director i dramaturg presenta una adaptació lliure del clàssic contemporani de Henrik Ibsen

Redacció.- El director i dramaturg Àlex Rigola torna al Teatre Lliure per presentar una adaptació lliure i actual de Hedda Gabler, el clàssic contemporani de Henrik Ibsen.

Per traslladar la història al nostre present i explorar les contradiccions d’aquest gran personatge femení, el muntatge compta amb Nausica Bonnín com a protagonista, acompanyada de Miranda Gas, Pol López, Marc Rodríguez i Joan Solé.

Rigola, de la mateixa manera que ha fet en els seus darrers espectacles, ha centrat la proposta en un treball interpretatiu íntim i minuciós en què intèrprets i personatges es fonen i passen a ser un mateix ens.

“El nivell de sensibilitat que s’aconsegueix quan estem treballant al voltant d’una taula d’assaig es perd en gran part quan anem a un escenari”, ha explicat Rigola. Per mantenir la veritat escènica del treball de taula, l’escenògraf Max Glaenzel ha ideat una caixa de fusta que farà de platea i d’escenari, i que permetrà veure la interpretació al detall.

La caixa de fusta és gairebé l’únic element de la posada en escena, que deixa tot el pes en les tensions dramàtiques de la peça, la confidencialitat amb l’espectador i, sobretot, el treball dels intèrprets. “M’agrada la nuesa del muntatge i alhora és el que més respecte em fa. No hi ha escenografia, no hi ha vestuari, no hi ha construcció de personatge… Això et posa en un abisme que és interessant per l’espectacle”, ha reflexionat Bonnín.

Els eixos temàtics de la peça original, com són la desubicació existencial, els desitjos, la toxicitat, les addiccions, els conflictes ètics, l’autodestrucció i el tedi, es mantenen en la proposta de Rigola. Per traslladar-los a l’actualitat, els intèrprets compartiran pensaments i situacions que el públic reconeixerà i que permetran entendre qui és Hedda Gabler al 2022.

El dramaturg noruec Henrik Ibsen va escriure Hedda Gabler el 1890. Considerat un dels primers textos de la dramatúrgia moderna, s’ha representat al Teatre Lliure en nombroses ocasions. La nova versió d’Àlex Rigola i la companyia Heartbreak Hotel es podrà veure del 29 de desembre al 29 de gener a la sala de Gràcia. Les entrades estan exhaurides per a totes les funcions.

El muntatge farà gira per Catalunya i temporada a Madrid a finals de l’any que ve.