Aliades, el nou llibre de Txell Feixas sobre un equip de bàsquet de nenes de l’Orient Mitjà

La història segueix un grup de nenes del camp de refugiats de Xatila

Redacció.- Un llibre d’immensa qualitat literària i narrativament molt elaborat, que suposa la consolidació de Txell Feixas, no només com a gran comunicadora, sinó també com a escriptora rigorosa i compromesa. El llibre narra la història d’un equip de bàsquet de nenes de l’Orient Mitjà que ha donat esperança a tota una generació. La història segueix un grup de nenes del camp de refugiats de Xatila que, gràcies als valors esportius i a la mecànica d’equip en clau femenina i de sororitat, intenten escapar d’un destí fosc i opressiu.

Aliades és el segon reportatge literari de Txell Feixas i Torras després de Dones valentes, un recull periodístic sobre un grup de dones i les seves lluites en països tradicionals, amb més de 20.000 exemplars venuts.

Fins i tot enmig de la foscor, en un dels llocs més durs del planeta, s’hi poden obrir escletxes d’esperança que transformen vides per sempre. Al camp de refugiats de Xatila, al Líban, la llum va entrar amb en Majdi. Aquest pintor de façanes palestí va formar un equip de bàsquet femení per apartar les nenes d’un destí que sovint comença amb un matrimoni infantil i acaba en una espiral de maltractaments, drogues i crims d’honor.

La Txell Feixas Torras va ser testimoni dels primers passos de l’equip i una dècada més tard de la seva creació torna al camp per retrobar-se amb en Majdi i les jugadores. A través del bàsquet, l’entrenador volia salvar la seva filla d’un abisme a tocar. Veurem si la Razan es va deixar rescatar pel seu pare i també resseguirem els camins vitals que han traçat les seves companyes. Totes elles enfrontades al pitjor equip rival: el de les violències masclistes.
Si a Dones valentes la periodista retrata lluites feministes individuals, en aquest llibre fa un pas endavant per mostrar-nos com les noves generacions de dones de l’Orient Mitjà sobreviuen gràcies a una xarxa de complicitats. Les protagonistes d’aquesta història han descobert que poden somiar si algú els explica que és possible i que poden ser les nenes que vulguin ser perquè, senzillament, hi tenen dret.