Alumnes d’ESO i Batxillerat de centres educatius han rebut els premis atorgats pel Grup Som Via en la primera edició del Concurs de Cinema Ments Despertes

Un projecte que contribueix a trencar prejudicis i estigmes

Redacció.- Alumnes d’ESO i Batxillerat de centres educatius de la ciutat de Barcelona, Cornellà de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet han rebut avui els premis atorgats pel Grup Som Via en la primera edició del Concurs de Cinema Ments Despertes.  Aquesta convocatòria, a la que es van presentar una vintena de realitzacions de vídeo, té per objectiu sensibilitzar la població escolar a l’entorn de la malaltia mental a través d’una eina educativa i de sensibilització. El lliurament dels premis ha tingut lloc durant un acte celebrat a Mediapro i que ha estat conduit per l’actor Francesc Orella, protagonista de la sèrie de TV3 Merlí. Els premis han correspost en les tres categories als curtmetratges següents: “Japón” de l’Institut Maria Aurèlia Capmany (Cornellà de Llobregat), en la categoria de Batxillerat. A més, obté el premi al millor curtmetratge del Concurs. “Sic Parvis Magna” de l’IES Puig Castellar (Santa Coloma de Gramenet), en ESO i  “Ments Despertes” del CEIR-ARCO Aragó (Barcelona) en la categoria CFGS.

Han rebut accèssits els curts “Silenci” de l’Institut Maria Aurèlia Capmany (Cornellà de Llobregat) i “Hannah, ets tu” de Jesuïtes de Sarrià- Sant Ignasi (Barcelona). Els altres finalistes són l’Escola Proa, el Col·legi Santa Dorotea-Salesianes Sarrià i el Centre d’Estudis Roca, tots ells de Barcelona.

El Jurat que ha atorgat els premis està presidit per Montserrat Dolz, psiquiatra de Sant Joan de Déu, i el completen Maria Luisa Pujol, experta en cinema; Oriol Sala-Patau, realitzador de TV3 i guanyador d’un premi Gaudí al millor curt; Maria Pau Pigem, professora de direcció d’actors; Enric Pujadas, responsable de Publicitat a Mediapro i Premi Nacional de Comunicació; Carmen Armengol, presidenta de la Fundació Viaclara i cofundadora del Grup Som Via, i Xavier Espel, fotògraf.

Experts tots ells en cinema o en salut mental, el Jurat ha valorat aspectes com el vincle amb el concepte Ment Desperta, el missatge educatiu, la creativitat, l’originalitat i la realització.

Han intervingut en l’acte d’avui Francesc Iglesies, secretari d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat; Josep Vilajoana, degà del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya; Carmen Armengol, presidenta de la Fundació Viaclara; Marta Segú, directora general de la Fundació Probitas; Benet Marín, coordinador pedagògic de l’Escola Virolai, i representants dels alumnes guanyadors i del jurat.

Ments Despertes és un programa formatiu dirigit als centres educatius amb una doble finalitat: normalitzar el que és malaltia mental dins la nostra societat, alhora que pretén realitzar una acció de promoció de la salut. Té com a finalitat fer un treball de sensibilització social a l’entorn de la salut i la malaltia mental, erradicar estigmes i etiquetes i afavorir la participació, eines bàsiques per mantenir-nos amb una ment ben desperta.

Més de mil alumnes de secundària, batxillerat i  cicles formatius de grau superior de centres educatius de Barcelona i rodalies participen durant aquest curs escolar en el programa Ments Despertes, que compta amb el suport del Col·legi de Psicologia de Catalunya i la Fundació Probitas. Un nombre creixent d’escoles acull periòdicament sessions formatives on els ponents, persones voluntàries amb diagnòstic de salut mental, interactuen amb els estudiants sobre com es va detectar la malaltia i quina és la seva experiència de vida, la qual cosa contribueix a trencar prejudicis i estigmes. També serveix com a mecanisme per a la millora de l’autoestima i la participació dels propis ponents a la comunitat.

Aquesta experiència, que es va iniciar fa sis anys, consisteix en unes ponències participatives que pretenen normalitzar la malaltia mental, complementades amb un dossier d’activitats per al professorat i visites organitzades a recursos residencials per a persones amb problemes de salut mental.

L’any vinent, aquesta experiència inclusiva estarà integrada en el programa curricular regular de moltes d’aquestes escoles.