Amarg Fusion presenta un estil musical nou per donar a conèixer al món les arrels dels cants amazigh

Aquesta actuació inicia el III cicle programat per L'IEMed, que consta de 4 concerts de maig a novembre

El secret D’Amarg Fusion rau en la senzillesa amb què han sabut combinar cants amazighs i tota una sèrie de gèneres musicals heterogenis. D’aquesta manera han estat capaços D’atreure L’atenció tant D’apassionats del jazz rock, com del funk o fins i tot de la música àrab clàssica.

Amarg Fusion donarà el tret de sortida aquesta nit al cicle de Músiques de la Mediterrània a la Sala Razzmatazz de Barcelona. Serà el primer de quatre concerts que pretenen donar a conèixer el més representatiu D’algunes de les cultures de les ribes de la Mediterrània combinant les sonoritats més tradicionals amb ritmes moderns. Amarg significa poesia i nostàlgia en amazigh. La unió D’aquests dos conceptes en un sol mot es veu plasmada en la seva música; la nostàlgia dels cants dels Rwayes del Souss- una de les regions que compta amb un patrimoni cultural i tradicional més ric del Marroc- i la fusió amb estils com el jazz, el reggae i el blues africà.

La seva música és el resultat D’anys de recerca sobre el Rwayes, la música dels trobadors, per tal de  crear un  estil musical nou que mescla les arrels dels cants berbers amb ritmes que venen D’occident. El resultat és una fusió magistral, sense moviments forçats, melodies que parteixen de la vall del Souss cap a qualsevol indret del món per tal de mostrar com allò tradicional amazigh pot donar-se a conèixer arreu.

La seva passió pel patrimoni musical amazigh els va servir de base per L’elaboració del seu primer àlbum, Agadir Ifawn.  És precisament a Agadir on va néixer el projecte Amarg Fusion i D’on és originari Jamal Oussfi, percussionista del grup i gran coneixedor de la riquesa del repertori musical amazigh. El que va ser bateria dels mítics Golden Hands té ara mateix una única fita: treure la música dels Rwayes, mestres del cant amazigh, del seu gueto ètnic. Des dels anys 80, Jamal va dur a terme varies temptatives i D’aquí va néixer  una primera experiència de fusió: Tachelhit. Segurament el context cultural D’aquell moment, centrat en el raï i la música sintètica, no era el més adient per acollir la nova iniciativa musical.

Va ser L’any 2002, quan Jamal va conèixer Ali Faïq. D’aquesta trobada va néixer Amarg Fusion, que va pujar a L’escenari per primera vegada al Festival de la Chanson D’Agadir. Un èxit. Però no va ser fins el 2005, a Casablanca, que el talent del grup va arribar al públic en general. Des D’aleshores han anat encadenant aparicions en escena a festivals tant importants com el de Timitar o Casablanca.

Altres concerts del cicle ?Músiques de la Mediterrània?
Concert de LUDOVIKOS TON ANOGION
Llaüt, mandolina renaixentista, lira cretenca / GRÈCIA
4/05/2010 – 20.30 hores: Capella de Santa Àgata
El cantautor cretenc presenta a Barcelona el millor de la seva trajectòria musical. Cant recitat, lletres poètiques i ritmes melòdics. Un viatge en notes i imatges musicals per una Creta desconeguda que mira el mar des de les seves mítiques i infranquejables muntanyes.

Concert de TAMARA OBROVAC
Música mediterrània, Jazz/ CROÀCIA
15/10/2010 – 20.30 hores: Convent de Sant Agustí
Festival Ribermúsica
Tamara ha creat una poètica que va més enllà del temps i les fronteres geogràfiques convertint-se en un missatge artístic universal. La compositora i flautista croata, profundament influenciada per la musica folk de la regió D’Istria canta les seves músiques en un dialecte ja ha desaparegut. Les seves interpretacions compten amb molta força estètica i una gran habilitat vocal .

Concert de RIM BANNA
Música palestina moderna i àrab / PALESTINA
4/11/2010-  21 hores: Razzmatazz
5 al 7/11/2010 -Mediterrània. Fira D’Espectacles D’Arrel Tradicional de Manresa
Folk, jazz i rock acompanyen les poesies D’aquesta cantautora palestina reconeguda a nivell internacional. Lletres que enalteixen la seva condició de dona àrab que viu en un país ocupat, es converteixen en cants a  favor de L’esperança i la justícia.

Etiquetes:
,