Analitzen el diagnòstic de patologia mental en persones amb discapacitat intel·lectual

En una jornada online des de la seu de Granés Fundació als més de 350 inscrits

Redacció.- La Societat Catalana de Psiquiatria i Salut mental i Granés Fundació han organitzat la primera Jornada de discapacitat intel·lectual i salut mental, que ha comptat amb la participació de professionals de la Xarxa Especialitzada en Salut Mental per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual –SESMDI / UHEDI–, estesa arreu del territori català.

Històricament, la possibilitat que les persones amb discapacitat intel·lectual presentessin un trastorn psiquiàtric no ha estat atesa de forma adequada tant per part de professionals com per gestors sanitaris, en considerar-la menys debilitant que la pròpia discapacitat intel·lectual, o una conseqüència inevitable de la mateixa.

La Declaració de l’ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat recull que les persones amb discapacitat intel·lectual han de viure en la comunitat i utilitzar els seus recursos, fet que implica el reconeixement del dret de les persones amb discapacitat intel·lectual a rebre les atencions mèdiques apropiades. Aquest principi obligaria a millorar les habilitats per a detectar i diagnosticar els possibles trastorns mentals, ja que la presència de la malaltia mental precisen de més suports per a funcionar de forma independent en la comunitat.

A la jornada, que ha tingut lloc en format online aquest 14 de maig, hi han participat més de tres-cents inscrits professionals d’entitats socials, de serveis socials bàsics i especialitzats, de medicina d’atenció primària, especialitzada i hospitalària que, d’una manera o altra, proporcionen suports per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental.

Prevalença dels trastorns mentals i la discapacitat intel·lectual
Segons el Dr. Ramon Novell, cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual de l’IAS, i la Dra. Aida Palacín, psiquiatra del mateix equip, “el diagnòstic dual dels trastorns mentals i la discapacitat intel·lectual, sovint no ha estat reconeguda, quasi sempre infradiagnosticada i, conseqüentment, no tractada”. Afirmen que “els estudis epidemiològics mostren prevalences diferents de trastorns psiquiàtrics en persones amb discapacitat intel·lectual. Encara que en l’actualitat hi ha pocs estudis rigorosos que facin comparacions directes d’incidència i prevalença de malaltia mental entre la població amb i sense discapacitat intel·lectual, les dades epidemiològiques apunten que les persones amb discapacitat intel·lectual pateixen trastorns psiquiàtrics amb més freqüència en qualsevol etapa de la vida”.

En aquesta línia les dades que es disposa mostren que fins a un 41% de persones amb discapacitat intel·lectual presenten trastorns psiquiàtrics, si s’exclouen problemes de conducta aquest percentatge es redueix al 28%, i si també s’exclou el trastorn de l’espectre autista la xifra se situa en un 22,4%. També cal tenir en compte que la prevalença de trastorns psiquiàtrics augmenta com més greu és el nivell de discapacitat intel·lectual.

Programa de la jornada
La jornada ha arrancat amb una presentació a càrrec de Laura Masferrer, directora gerent de Granés Fundació, Jordi Blanch, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Claudi Camps, director assistencial de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), i Carme Mariscot, psiquiatra de l’IAS i vocal de la Junta de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental.

La ponència principal, titulada “La salut mental en les persones amb Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual: Un procés d’atenció integral” ha anat a càrrec de Ramon Novell, cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual de l’IAS –SESMDI Girona–.

Posteriorment el debat s’ha centrat en “El model català d’atenció a les persones amb Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual i malaltia mental i/o alteracions de la conducta” amb una intervenció de Sílvia Angel, cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual, del Parc Sanitari Sant Joan de Déu –SESMDI Barcelona – Costa de Ponent–.

Seguidament Rafael Martínez Leal, coordinador de Recerca i Formació del Servei de Discapacitat Intel·lectual, Villablanca Serveis Assistencials –SESMDI Tarragona – Pere Mata– ha parlat sobre la “Salut Física i Alteracions de la conducta en el Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual, Estudi Pomona II”.

Per la seva banda Susanna Esteba-Castillo, neuropsicòloga de l’IAS –SESMDI Girona– ha introduit el tema dels “Fenotips Cognitius en el Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual”.

La jornada ha seguit amb la ponència sobre “Catatonia i Discapacitat Intel·lectual” a càrrec d’Afonso Fernandes de Abreu, psiquiatre de l’Hospital de Mataró-Consorci Sanitari del Maresme –SESMDI Maresme – Barcelonès Nord–.

Ramon Coronas, coordinador SESMDI Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell  –SESMDI Vallès occidental– ha tractat els Trastorns Psicòtics i Trastorns afectius de la Malaltia mental en el Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual.

Finalment Laura Plans, psiquiatra de la Xarxa Assistencial Universitària de Manresa, Althaia –SESMDI Catalunya Central – Althaia– ha introduït el tema del Trastorn i Conductes repetitives (Tics, TOC i Estereotípies) en la malaltia mental en el Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual.

El resum de la jornada ha anat a càrrec de Carme Mariscot, psiquiatra de l’IAS i vocal de la Junta de la SCPiSM. Ha clos la jornada Narcís Cardoner, president del Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental.
 
Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental (SCPSM)
La SCPSM neix de la fusió de la Societat Catalana de Psiquiatria i la Societat Catalana de Salut Mental, el 10 d’octubre de 2005, per aglutinar esforços amb l’objectiu d’assolir l’excel·lència en l’assistència, la docència i la recerca en salut mental, amb la voluntat de ser un referent, estímul i vehicle de contacte entre professionals.

Granés Fundació
Granés Fundació és una entitat que es va crear l’any 2017 com a voluntat del seu impulsor, l’empresari Candi Granés Campasol, amb la voluntat de constituir una entitat que retorni a la societat i al territori, part del que ell havia rebut durant la seva vida. Té com a finalitat el facilitar suports tant de persones amb una discapacitat intel·lectual com física i l’ajuda a joves per a cursar estudis d’especialització o màsters universitaris o estudis d’investigació.