Andrés Lima porta Prostitución als escenaris del festival Temporada Alta

Carmen Machi, Nathalie Poza i Carolina Yuste protagonitzen un espectacle que busca no estigmatitzar la professió

Redacció.- Prostitución arriba a Temporada Alta després de l’èxit i l’impacte aconseguits la temporada passada als teatres de Madrid. Sota la direcció d’Andrés Lima, l’obra es podrà veure el proper dilluns 30 de novembre i el dimarts 1 de desembre al Teatre Municipal de Girona.
Basat en textos i testimoniatges reals, Prostitución és el resultat del treball de recerca sobre la prostitució, un tema transversal en l’àmbit humà, polític, social i econòmic, i en el qual hi han participat un equip artístic i tècnic, professionals del teatre, experts en el tema i diverses associacions al costat de les mateixes i els mateixos protagonistes d’aquest món. La investigació es va fer a peu de carrer on les actrius van realitzar les entrevistes a les prostitutes que van prestar el seu cos, la seva veu i la seva ànima. L’obra compta amb testimoniatges reals d’Amelia Tiganus, Juan Cavestany, Ana María, Isabela, Lucía, Alexia, Alicia i la Sra. Rius. I també hi trobem la informació de professionals experts i amb la participació d’associacions com Càritas, Juezas por la Democracia o APRAMP (Asociación para la Prevención, Reinserción y Atención a la Mujer Prostituida).
Al costat d’Albert Boronat, el director Andrés Lima ha creat una dramatúrgia complexa que barreja les declaracions dels i les testimonis amb dades oficials sobre prostitució, tràfic de persones, proxenetisme i esclavitud sexual.
“(…)“Lo que quiero con la dramaturgia y con la obra es llevarme al público de putas, aunque resulte un poco duro decirlo. Que vayan al teatro y se vayan de putas. ¿Para qué? Para verlo de cerca, para poder hablar de ello. Lo que a mí me gustaría, veremos si lo conseguimos, es que el espectador salga con tanta identificación que de alguna manera se sienta prostituido, que sepa lo que significa estar una hora con un cliente en un cubículo. Quiero que el espectador se sienta como una puta…”
Andrés Lima (fragment entrevista)

Andrés Lima, actor i director de teatre nascut a Madrid l’any 1961, guardonat amb el Premio Nacional de Teatro el 2019, està considerat un dels grans directors d’escena espanyols pel fet d’haver replantejat el concepte de posada en escena. Ha estat guardonat amb tres Premis Max a la millor direcció amb la companyia de teatre Animalario, de la qual n’és fundador, i com a director escènic ha treballat per a la Comédie-Française, amb obres com Las joyeuses commères de Windsor (2011) o Bonheur (2009), i també per al Stadsteater de Goteborg de Suècia, amb El caso Danton (2012) i Blackbird (2010), entre d’altres.
Carmen Machi, actriu nascuda el 1963 a Madrid, als 17 anys inicia la seva carrera en el teatre amb la companyia Taormina de Getafe i té el seu primer paper a l’obra Bodas de sangre. Als 30 anys s’uneix a la companyia del Teatro de la Abadía de Madrid, on interpreta diverses obres teatrals, com María Sarmiento (1998) i La lujuria y la muerte (1995-2000). Durant aquest temps aconsegueix el renom que la porta a actuar a la sèrie televisiva 7 vidas, on debuta i adquireix la fama nacional. En el món del cinema debuta amb la pel·lícula Hable con ella de Pedro Almodóvar i, a poc a poc, es fa un lloc a la gran pantalla.
Nathalie Poza, actriu nascuda a Madrid l’any 1972, va estudiar interpretació a l’Escola de Cristina Rota, on coincidí amb Alberto San Juan, Ernesto Alterio, Andrés Lima o Guillermo Toledo, entre d’altres, i junts van crear la companyia Animalario, un dels grups teatrals emblemàtics en el panorama cultural espanyol de la primera dècada del segle XXI. El 1996 fa un salt a la televisió, amb èxits que l’acaben portant al món del cinema, on debuta l’any 2002 amb la pel·lícula El otro lado de la cama, dirigida per Emilio Martínez-Lázaro. Dos anys després és nominada com a millor actriu revelació dels Premios Goya gràcies a la seva interpretació a la pel·lícula Días de futbol. A partir de llavors comença a ser reconeguda com una de les millors actrius de l’Estat espanyol. L’any 2014 és nominada per tercera vegada als Premios Goya per la seva interpretació a la pel·lícula Todas las mujeres. Treballa en grans produccions com Julieta de Pedro Almodóvar, 70 Binladens, Mientras dure la guerra o Invisibles, entre d’altres, i finalment guanya el Premio Goya com a millor actriu gràcies al seu paper a la pel·lícula No sé decir adiós (2018), del director Lino Escalera.
Carolina Yuste és una actriu espanyola nascuda a Badajoz. Estudia a la Real Escuela Superior de Arte Dramático de Madrid i al centre de recerca teatral La Manada. Viu les seves primeres experiències en el món del teatre amb l’obra Las brujas (2012).
L’any 2016 participa per primera vegada en el cinema independent amb la producció Historias románticas (un poco) cabronas, dirigida per Alejandro González Ygoa. El 2019 és guardonada amb el Premio Goya com a millor actriu de repartiment gràcies a la seva actuació en la producció Carmen y Lola, d’Arantxa Echevarría. El seu personatge Paqui rep molt bones crítiques i és a partir de llavors quan adquireix reconeixement a nivell nacional.