Andreu Martín guanya el Premi Sant Joan Unnim de literatura catalana per 'Cabaret Pompeya'

Policíaca i històrica, la novel·la retrata la Barcelona del 1900 al 1945 a través de les vicissituds de tres amics nascuts amb el segle XX

L’escriptor barceloní de novel·la negra Andreu Martín ha guanyat el 31è Premi Sant Joan Unnim de literatura catalana per la novel·la ‘Cabaret Pompeya’, un passeig per la història de la Barcelona de la primera meitat del segle passat a través de tres amics que es coneixen al music hall que bateja L’obra. El guardó el convoca L’Obra Social D’Unnim i és un dels més ben dotats en llengua catalana: 60.000 euros lliures D’impostos i a banda dels drets D’autor; Edicions 62 es farà càrrec a L’octubre de L’edició comercial de L’obra guanyadora.

Antoni Carrasco, finalista

‘Cabaret Pompeya’ ha estat finalista del 31è Sant Joan Unnim juntament amb ‘No se senten ocells’, del barceloní Antoni Carrasco i Hortalà, i el jurat L’ha declarat guanyadora per majoria a L’última votació. A part D’aquestes dues obres, quatre altres originals també han assolit les darreres deliberacions:

‘Aigua molla’, de Josep Cuello Subirana, de Barcelona; ‘Els dies desfigurats’, de Ferran Sáez Mateu, de Barcelona; ‘El quadern suís’, de Quim Torra i Pla, de Barcelona; i ‘Ningú no pot enganyar els morts’, de Collatius (pseudònim).

Setanta-vuit originals presentats converteixen aquesta edició del premi en la segona amb una participació més alta de la seva història.

Sobre ‘Cabaret Pompeya’

La història de tres amics que van néixer amb el segle vint, en 1900. En els anys vint, època del pistolerisme, del Noi del Sucre, del Sindicat Únic i el Sindicat Lliure, quan Barcelona era la ciutat de les bombes, aquests tres amics tenien vint anys. El 1937, quan es van produir els famosos fets de Maig i va esclatar una guerra entre anarquistes i comunistes dintre de l’altra guerra, ells tenien 37 anys. I, després de la guerra, als 45 anys, un d’ells encara no s’haurà rendit i, pistola en mà, s’enfrontarà al franquisme. D’aquesta manera, fem un recorregut al llarg de la Barcelona de les pistoles. Es deien Víctor, Miquel i Ferran, eren simpàtics, seductors, amics de la broma, i els deien el Trio del Pompeya, perquè es van conèixer al music hall Pompeya del Paral·lel, aquell que hi havia on ara es troba el Bagdad i que va ser destruït un dia de 1920 per una bomba. Aquesta és una novel·la amb vocació de policíaca, que ha esdevingut inevitablement històrica.

Sobre Andreu Martín

Andreu Martín (1949) és escriptor especialitzat en novel·la negra des que, en 1979, va publicar Muts i a la gàbia. En 1980 va rebre el Premi Círculo del Crimen per ‘Pròtesi’, que va ser adaptada al cinema per Vicente Aranda, i posteriorment ha escrit nombroses obres del gènere que han estat guardonades, com ‘Si és no és’ (amb el Deutsche Krimi Preis International a la millor novel·la policíaca publicada a Alemanya), ‘Barcelona connection’, ‘L’home que tenia raor’ (les dues amb Premis Hammett concedits per l’Associació Internacional d’Escriptors Policíacs), ‘Bellíssimes persone’s (que, a més del Premi Hammett també va rebre el Premio Ateneo de Sevilla) o ‘De tot cor’ (Premi Alfons el Magnànim).

També ha fet incursions en el gènere eròtic amb ‘Espera, ponte así’ (Premi La Sonrisa Vertical), en el gènere esportiu (‘Hat trick’) i, sobretot, en l’àmbit de la novel·la infantil on, juntament amb Jaume Ribera, ha creat el personatge Flanagan, la primera novel·la del qual, ‘No demanis llobarro fora de temporada’,
va rebre el Premi Nacional de Novel·la Juvenil.

El jurat i la dotació del guardó

L’edició anterior del Premi Sant Joan Unnim va recaure en L’escriptor i periodista barceloní Joan Barril per la novel·la Les terres promeses. Barril s’ha incorporat al jurat que ha decidit qui s’enduu aquest any el guardó. També en formen part Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli, Vicenç Villatoro i, com a secretari, el delegat de L’Obra Social D’Unnim a Sabadell, Joan Carles Sunyer. El Premi Sant Joan Unnim va incrementar el 2008 la seva dotació un 50% fins als 60.000 euros per accentuar el suport decidit de la caixa comarcal a la literatura catalana. L’import és a banda dels drets d’autor i exempt d’impostos ?net’; l’escriptor afortunat, doncs, el rep íntegrament.

Etiquetes: