Àngels i Dimonis omplen els teatres de Catalunya

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya agrupa 42 espectacles que mouen 5.000 participants i 60.000 espectadors

Aquests dies, molts teatres de Catalunya s’obriran i s’ompliran de milers D’actors i espectadors per donar vida a les representacions de L’espectacle nadalenc dels Pastorets, una de les manifestacions tradicionals més genuïnes del nostre país.

Durant aquesta setmana han començat representacions almenys a 5 poblacions integrats a la Coordinadora. El proper cap de setmana del 24 i 25 de desembre, coincident amb les diades de Nadal i Sant Esteve, seguiran la gran majoria D’espectacles. Molts es perllongaran fins a mitjan gener. Alguns D’ells mantindran calendari durant la resta de gener i primers de febrer.

A partir de diferents textos i guions, però amb una mateixa il·lusió col·lectiva: utilitzar el teatre per a presentar la historia universal del Nadal, mantenint una tradició de segles i convertint-la en una festa ritual que aplega a petits i grans, a gent de tota creença i procedència i que, majoritàriament conserva una gran vitalitat.

42 espectacles integrats a la Coordinadora de Pastorets de CatalunyaAquests 42 espectacles es distribueixen territorialment en una vintena de comarques que abracen tot el territori de Catalunya: del Ripollès al Barcelonès i del Montsià al Baix Empordà. En total oferiran prop de 200 representacions i mouran aproximadament 5.000 participants entre actors i actrius, cantaires, dansaires, musics, tramoies, tècnics i organitzadors. Es compta que per aquests espectacles de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya hi passaran cap a 60.000 espectadors.

Aquest Nadal de 2011, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya ha promogut la campanya ?Pastorets Solidaris’ amb L’objectiu que els teatres de Pastorets siguin un punt de recollida D’aliments destinats a redistribuir a famílies amb dificultats, en coordinació amb les diferents organitzacions de la fundació del Banc dels Aliments, que han sorgit arreu del territori.

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya té editat un opuscle on es difon un recull gràfic dels 42 espectacles integrats a la Coordinadora i un fulletó amb indicacions informatives de textos representats, dates, hores, llocs i altres informacions D’interès. En el pròleg D’aquest llibret, de 52 pàgines i editat a tot color, el president de la Coordinadora Josep M. de Ramon vincula la permanència de la tradició D’Els Pastorets al tarannà del país: ?La història D’un país que s’aplega per compartir les coses senzilles, però que s’esforça en tirar endavant les seves il·lusions i grans reptes per més difícils que semblin, malgrat tots els aires que puguin bufar en contra?. Aquesta és la primera vegada que s’edita una publicació D’aquest tipus a Catalunya.

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya es va constituir-se al 2006 amb L’objectiu D’esdevenir un fòrum de relació entre els grups i un motor per a la valoració i difusió com a referent cultural. Unes altres finalitats de la Coordinadora són fer de pont de connexió amb L’entorn i els nous canals de difusió, i convertir-se en eina D’intercanvi i de formació.

Els Pastorets en el decurs de la seva història han estat i son un viver D’associacionisme, de formació en el lleure, D’integració i de convivència de la gent D’aquest país, esdevenint una escola de teatre i un focus de civisme i de ciutadania, convertint-se moltes vegades en ensenya i signe D’identitat del lloc on es representen.