Animac 2014 ha rebut més de 400 pel·lícules d’arreu del món

La Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, explorarà l’animació híbrida del 20 al 23 de febrer a Lleida

Animac arriba a la seva majoria d’edat: la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya celebrarà la seva 18a edició del 20 al 23 de febrer a la ciutat de Lleida, localitat que un any més es convertirà en el centre neuràlgic del món de l’animació. Animac serà una mostra viva i plena de l’animació més arriscada i innovadora, i a la seva majoria d’edat s’estableix com a pont entre el talent emergent i la indústria, a través d’activitats que propicien la trobada amb els professionals del sector. La Llotja -El Palau de Congressos de Lleida-, CaixaForum Lleida i el Cafè del Teatre seran un cop més els escenaris d’aquesta nova edició d’Animac.
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha destacat la consolidació d’aquest festival, “un certamen de referència arreu que ha posat en valor l’animació no només com a art sinó com a part d’una indústria important per al nostre país, i per la qual Lleida ha realitzat una aposta decidida”.
 
HÍBRID, el tema escollit per a Animac 2014
Seguint la filosofia de l’edició passada, aquest any Animac 2014 explorarà un nou tema rector que infectarà tota la programació: l’animació híbrida i els seus múltiples formats. En paraules de Carolina López, directora de la mostra, “Avui dia, l’animació impregna tot tipus de formats, hi ha una hibridació tècnica en moltíssimes plataformes, i no és només una hibridació tècnica, sinó també de llenguatges. Enguany volem celebrar la presència de l’animació en l’art i l’entreteniment audiovisual.” És per aquest motiu que una de les novetats de la mostra serà la inclusió de creacions interactives dins la programació i el cicle de conferències.
Aquesta diversitat queda palesa en la nova imatge gràfica de la mostra en forma de doble cartell, una novetat de la propera edició. Animac presenta el nou cartell oficial de l’edició 2014, dissenyat per l’il·lustrador Carles Porta, mentre que Petit Animac, secció formada per les multitudinàries sessions escolars i alhora els passis familiars, comptarà també amb un cartell especial per a l’ocasió.
 
Seccions i activitats paral·leles
Aquest any, Animac ha rebut més de 400 pel·lícules d’arreu del món en convocatòria oberta, superant les xifres de l’edició passada. El programa inclourà una selecció de totes elles, junt a d’altres obres convidades. Sessions monogràfiques com les dedicades al tema Híbrid, al nostre convidat especial –encara per desvetllar– o a l’animació independent polonesa completaran un programa acurat de films recents i històrics.
Juntament amb les projeccions, l’altre plat fort d’Animac són les conferències, que presentaran als protagonistes de l’actualitat de l’animació amb els seus projectes més recents i en desenvolupament. Aquest any, els creadors de la sèrie de televisió “El asombroso mundo de Gumball” Ben Bocquelet i Mic Graves s’encarregaran de revelar els secrets darrera la creació d’aquesta multipremiada sèrie de televisió que combina dibuix i personatges en 2D, 3D i fons reals. Una altra esperada conferència és la que oferiran els germans Terris, animadors de l’estudi barcelonès 5ants i responsables de tot el treball d’animació del videojoc Tiny Thief, nominat a Millor Videojoc Animat als Annie Awards 2014, els Oscar de l’animació.
La secció Animac Cartoon es consolidarà amb l’estrena de nous capítols de “El asombroso mundo de Gumball” i d’altres destacades novetats en l’animació televisiva, per a petits i grans.
La indústria tindrà el seu espai, més enllà de les conferències i d’Animac Cartoon, en una nova edició de l’Elevator’s Pitch, un format dinàmic per a la presentació en públic d’empreses i escoles del sector. L’acompanyarà la seva secció germana, l’Incubator: amb la fi de donar suport a tots aquells projectes fora dels grans mercats, ja sigui pel seu perfil més autoral o independent, l’Incubator acollirà 6 projectes escollits en convocatòria oberta que estiguin en procés de pre-producció o producció per poder-los presentar davant de professionals del sector.
Estudiants i joves talents acreditats podran participar també a les Portfolio Sessions i mostrar les seves aptituds i la seva feina dins els camps de la il·lustració, del disseny de personatges o de l’animació, entre d’altres, a professionals del sector, sota prèvia inscripció gratuïta. Més informació, aviat al web www.animac.cat
I una novetat: una part important de la força creativa de la nostra indústria està en mans dels freelancers i de les petites empreses. Animac organitzarà aquest any una trobada d’aquests professionals del sector de l’animació.
Paral·lelament, l’espai Animacrea es convertirà un any més en un viu punt de trobada de la Mostra amb tallers d’animació per a totes les edats, stands professionals i servei de cafeteria.
 
Tallers i cursos
Animac reforçarà la seva vocació pedagògica i estendrà la seva oferta de tallers especialitzats presencials a la ciutat de Lleida durant tot l’any per a totes les edats, des d’alumnes de primària fins a estudiants universitaris. Els tallers tindran lloc fora de les dates de la mostra i culminaran amb l’assistència a un programa de projeccions dins la Mostra, que aquest any reunirà a 6000 escolars i estudiants.
El ja clàssic taller de l’Escola de Belles Arts Leandre Cristòfol l’impartirà aquest any Maya Yonesho, realitzadora independent japonesa que recorre tot el món amb el seu taller “Daumenreise: Travel workshop”, on recull dibuixos, cares, edificis, menjars i tot allò que els participants volen destacar de la seva ciutat tot fent servir petits dibuixos fotografiats i animats en entorns reals.
El realitzador experimental lleidatà Antoni Pinent impartirà un seminari a la Universitat de Lleida sobre cinema d’apropiació, una forma d’hibridació clàssica dins el cinema experimental. Pinent és responsable del film G/R/E/A/S/E, un remuntatge intervingut directament des del propi negatiu de la cèlebre pel·lícula musical de l’any 1978.
Finalment, el centre Ilerna acollirà el nou taller de l’escola 9zeros, mentre que la regidoria de Joventut organitzarà un nou taller impartit pel professional de l’animació Juan Carlos Concha.