?Antílops’ de Henning Mankell a Tarragona

Una visió punyent sobre el paper dels europeus a L'Àfrica

Antílops de Henning Mankell es representarà avui al Teatre Metropol de Tarragona. Es tracta D’una coproducció del Teatre Nacional de Catalunya i el Centre d’Arts Escèniques de Terrassa (CAET)
L’escriptor suec Henning Mankell, autor de noveL’les negres de gran èxit protagonitzades pel cèlebre detectiu Kurt Wallander i director del Teatro Nacional Avenida de Maputo (Moçambic), va iniciar la seva carrera literària com a dramaturg i sempre ha manifestat la seva devoció pel teatre. Antílops, una de les seves obres teatrals, un text fosc, elegant, confegit amb pinzellades D’humor i també de thriller.

Una parella està a punt de deixar L’Àfrica després de catorze anys treballant en un programa D’ajuda internacional. El darrer dia de la seva estada en el continent africà, reben L’home que ocuparà el seu lloc. Mentre fan balanç dels darrers anys, davant L’estupor del nouvingut, la parella treu a la llum tots els conflictes personals i laborals que han sorgit al llarg del temps, mentre L’Àfrica va envaint, literalment, la casa.

Mankell és un enamorat de L’Àfrica, on passa la meitat de L’any. El continent apareix en diverses de les seves novel·les i peces de teatre, com La lleona blanca o L’ull del lleopard, i esdevé, com qui diu, un dels personatges protagonistes D’Antílops. L’autor ens mostra, en un text excels i ple de cinisme, una Àfrica tintada pels fantasmes de la visió occidental. Un relat que recorda Dansa de mort D’August Strindberg per les tensions del matrimoni turmentat, i que ens planteja un tema ben actual i alhora insòlit en el teatre del nostre temps. Antílops ens permet de descobrir un Mankell diferent, en un text que critica el paper de L’home occidental a L’Àfrica i que porta fins al final un debat ètic sobre les noves vies del colonialisme. Un desafiament per als actors, i un plaer per als espectadors.