Apareixen dins una caixa de medicaments 148 fotografies de l'alliberament de Perpinyà en la segona guerra mundial

Les fotografies les va realitzar el fotoperiodista Auguste Chauvin, durant el mes d'agost de 1944, i mostren la fi de l'ocupació nazi després de quatre anys de combats i resistència de la ciutat de Perpinyà per recuperar la seva llibertat i la democràcia

Durant aquest dies de la celebració de l’armistici de la Segona Guerra Mundial, ha passat un fet històric i inèdit, han aparegut els negatius de fotografies de l’alliberament de la ciutat de Perpinya.

Els carrets fotogràfics han aparegut oblidats durant mes de 50 anys dins d’una caixa de medicaments. Són 148 negatius, que una vegada estudiats i recuperats es presentaran en un llibre que dirigeix l’historiador de l’art nord català Eric Forcada, i que serà publicat per l’editorial Mare Nostrum de Perpinyà.

Aquest clixés d’un excepcional interès documental, recuperen un període importantíssim que va viure la ciutat de Perpinyà i els mateixos Països Catalans. Les fotografies les va realitzar el fotoperiodista Auguste Chauvin, durant el mes d’agost de 1944, i mostren la fi de l’ocupació nazi desprès de quatre anys de combats i resistència dels perpinyanesos per recuperar la seva llibertat i la democràcia. A les fotografies del fotoperiodista Auguste Chauvin s’hi mostren escenes de lluita, d’homenatges als màrtirs i caiguts durant l’alliberament, i ciutadans i soldats plegats celebrant l’arribada de la pau.

El 19 d’agost de 1944, la Catalunya del Nord va esdevenir el primer territori continental de l’estat francès en alliberar-se per si mateix. Durant els primers instants de l’alliberament, les noves autoritats nord-catalanes realitzen un sentit homenatge a l’acció dels republicans catalans i espanyols. A Perpinyà, al contrari de la desfilada de l’alliberament de París, els guerrilleros participen conjuntament amb els ciutadans de Catalunya del Nord i les institucions en els actes de celebració que es realitzen. Les noves institucions homenatgen d’aquesta manera la lluita dels republicans espanyols i catalans contra el feixisme internacional, i agraeixen d’aquesta manera la seva acció dins la resistència anti-nazi i al mateix temps els hi donen suport en la seva lluita activa contra el regim franquista.

Edició d’un llibre
A l’estiu està previst que es publiqui el llibre “Perpinyà alliberada. Reportatges del fotoperiodista Auguste Chauvin”. L’obra presentarà la integritat dels negatius trobats i permetrà descobrir més d’un centenar de fotografies d’un alt valor històric que han estat inèdites fins aquest moment. L’editorial Mare Nostrum publicarà 300 exemplars del llibre que serà distribuït a partir del 19 d’agost, dia de l’alliberament de Perpinyà.

A la web www.perpinya1944.cat, que es posarà en funcionament en els propers dies, es podrà realitzar una subscripció per disposar d’un exemplar d’aquest llibre històric.