(a)phònica presenta un cartell eclèctic en la seva 13a edició

Cançó d’autor, jazz, flamenc, doo-wop, soul o beatbox són alguns dels estils que es podran escoltar del 24 al 26 de juny a la capital del Pla de l’Estany

El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, desprès del concert de presentació/inauguració de Manel d’aquest passat divendres, tindrà lloc del 24 al 26 de juny a la capital del Pla de l’Estany. Durant un cap de setmana, es concentraran al voltant de 40 activitats, entre actuacions i activitats paral·leles per a tots els públics. Als noms ja anunciats, Mayte Martín, Sanjosex, i Guillem Roma i Judit Neddermann s’afegeix al cartell l’única actuació a Catalunya de Micah P. Hinson, l’estrena a comarques gironines del nou disc de Maika Makovski, i les actuacions de Maria del Mar Bonet i Borja Penalba, i Oques Grasses entre moltes d’altres. Les entrades per als concerts de pagament es posaran a la venda el dimarts 17 de maig a les 10 h.

Durant tres dies la veu és la màxima protagonista a la capital del Pla de l’Estany, amb actuacions que es reparteixen en una vintena d’espais, adequats a les propostes que s’hi sentiran. Seguint la línia de les edicions anteriors, s’han programat 23 espectacles i 18 activitats paral·leles per a tots els públics, amb artistes consagrats i altres veus més emergents. En aquesta ocasió, s’han programat dues estrenes absolutes, una actuació única a Catalunya i cinc espectacles es veuran per primera vegada a les comarques gironines.

El Festival començarà el divendres 24 de juny amb l’estrena absoluta de l’espectacle Eclèctic, coproduït amb el Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, en què hi participen gairebé un centenar de cantaires d’entre 12 i 20 anys (17 h i 19 h, Auditori de l’Ateneu de Banyoles, 8 €). A l’escenari principal del festival s’hi podrà veure la proposta de polifonies vocals del Pirineu gascó de Vox Bigerri (una de les formacions més reconegudes d’aquest estil musical) i de la formació empordanesa La Mata de Jonc, que presentaran l’espectacle conjunt Gascons i Catalans (19:30 h, Juanola La Muralla, gratuït). Seguidament, a la Barca Tirona, el cantautor empordanès Sanjosex oferirà les seves cançons acompanyat del paisatge natural de l’estany tot navegant (20:30 h, Barca Tirona, entrades exhaurides). També actuarà en aquesta primera jornada de festival el reconegut actor Ivan Benet, que portarà l’aclamat monòleg Informe per a una Acadèmia (21:30 h, Teatre Municipal de Banyoles, 8 €). Més tard serà el torn de la cantaora i cantautora Mayte Martín, que estrenarà oficialment a Banyoles el seu projecte més personal, Tempo Rubato, en el mateix escenari on va actuar l’any 2007 en la quarta edició del festival. Ho farà acompanyada de músics de reconeguda trajectòria com Pau Figueres a la guitarra i el quartet Qvixote (23 h, Estrella Damm Club Natació Banyoles, 15€-18€). Tancarà la nit Ramon Mirabet, una de les referències musicals del moment, que presentarà el seu segon disc Home is where the heart is (Warner Music, 2016) (00:15 h, Juanola La Muralla, gratuït).

L’endemà, dissabte 25 de juny, el festival continuarà al matí amb l’actuació de Santi Careta, que presentarà per primera vegada a les comarques gironines el seu primer disc, Els ocells i l’stereo (Chesapik, 2016) (12 h, Fundació Lluís Coromina – Espai Eat Art, gratuït). A la tarda es podrà veure per última vegada l’espectacle Germà Negre: Els àngels fan ballades, en què acompanyen la formació banyolina la Cobla Bisbal Jove i l’esbart dansaire Fontcoberta (16:30 h i 20:30 h, Teatre Municipal de Banyoles, 12 €). Més tard, arribarà una de les veus més reconegudes de la cançó mediterrània, la de Maria del Mar Bonet, que acompanyada per Borja Penalba donarà nous aires a les seves peces més emblemàtiques (18:15 h, Claustre del Monestir de Sant Esteve, 10€ – 12€). Seguidament, Wom, un trio format per tres reconegudes músics del país: Clara Luna, Laia Fortià i Gemma Abrié versionaran cançons conegudes amb una fusió de jazz, pop i soul (19:30 h, plaça del Teatre, gratuït). El segon concert a la Barca Tirona anirà a càrrec de Guillem Roma i Judit Neddermann, que entrellaçaran els seus repertoris en un concert molt especial (20:30 h, Barca Tirona, entrades exhaurides). En acabat, arribarà a l’(a)phònica el nord-americà Micah P. Hinson, un cantautor que recull l’herència del folk-rock clàssic, per oferir la que serà la seva única actuació a Catalunya (22 h, Auditori de l’Ateneu de Banyoles, 12€-14€). La nit acabarà a l’escenari principal del festival, amb l’actuació del reconegut beatboxer Pulmon Beatbox (23 h, Juanola La Muralla, gratuït) i el concert d’Oques Grasses, que presentaran el disc recent estrenat You Poni (Beverly Hills, 2016) (23:20 h, Juanola La Muralla, gratuït).

L’última jornada del festival, el diumenge 26 de juny, començarà amb una proposta familiar, Lluís Gavaldà i Trau, que presentaran per primera vegada a les comarques gironines Jugant amb els clàssics, un concert en què reinterpreten cançons del pop dels seixanta (11 h, Juanola La Muralla, gratuït). Al migdia, Maria Arnal i Marcel Bagés oferiran la seva particular proposta de cançó popular plasmada a l’EP Verbena (autoeditat, 2016) (12 h, Fundació Lluís Coromina – Espai Eat Art). A la tarda, el Quartet Mèlt, guanyadors de la tercera edició del programa Oh Happy Day de TV3, portaran la seva proposta vocal per a tots els públics (18 h, Claustre del Monestir de Sant Esteve, 10€-12€). Més tard, es podrà gaudir del doo-wop de Velvet Candles, una banda catalana que reivindica aquest estil popular sorgit del rythm & blues als Estats Units (19 h, plaça del Teatre, gratuït). Pràcticament a la mateixa hora, arribarà per primera vegada a les comarques gironines la proposta arriscada del cantaor i artista multidisciplinari Niño de Elche (19:15 h, Teatre Municipal de Banyoles, 8€-10€). A continuació, la veu de Celeste Alías s’unirà al piano de Marco Mezquida per presentar el disc Llunàtics (Temps Record, 2015) (20:45 h, Auditori de l’Ateneu de Banyoles, 8€-10€). Tancarà el festival la presentació oficial a les comarques gironines de Chinook Wind (Warner Music, 2016) de Maika Makovski. Acompanyada del Quartet Brossa, l’artista tornarà a l’(a)phònica per oferir el seu setè àlbum.

Seguint la voluntat d’oferir un festival obert a la ciutat i assequible a la població, gran part de les propostes són gratuïtes (68%) i la resta amb entrades dels 8 € als 15 € (anticipada). Les entrades i abonaments (4, 6 o 8 espectacles) per als concerts es posaran a la venda dimarts 17 de maig a les 10 h al web www.aphonica.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (Pg. Indústria, 25 / 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 h a 16:45 h).

Explorant la veu des de diferents vessants

Per explorar aquest instrument que tots portem incorporat, la veu, el festival no tan sols proposa actuacions musicals d’estils diferents, sinó tot un seguit d’activitats paral·leles perquè tothom que vulgui es pugui acostar a aquest element des de diverses perspectives. La col·laboració amb diverses entitats, col·lectius i establiments del Pla de l’Estany és un dels factors que fa possible el gruix d’aquestes activitats. Entre les propostes cal destacar el tast de concerts, que s’organitzarà per tercera vegada i comptarà, entre d’altres, amb el grup manacorí de rock i pop psicodèlic Roig!, Paula Grande, Minerva, Alba Careta & Ferran Jaumira, Capcadira, Paula Valls i Pistola. També es podran visitar diverses exposicions: (a) 2016, La veu dels sense veu i cabosanroque desmuntant Paul Fuster. Altres activitats en què es podrà participar són un taller familiar, unes estades de veu, gastronomia o un club de lectura de poesia, entre d’altres.

Cinema mut per un festival de la veu

En aquesta ocasió, la imatge del Festival de la Veu de Bayoles continua vinculada a la veu. Enguany el fil conductor es basa en el cinema mut. Les veus les posen els artistes que partici
pen al festival del 24 al 26 de juny. El disseny és obra de l’estudi Enserio.