(A)phònica tanca amb èxit la tretzena edició del festival dedicat a la veu

Cançó d’autor, jazz, flamenc, doo-wop, soul o beatbox són alguns dels estils que s’han pogut sentir del 24 al 26 de juny a la capital del Pla de l’Estany

El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, ha tancat amb èxit la tretzena edició. Del divendres 24 al diumenge 26 de juny, s’han pogut veure una quarantena de propostes d’estils molt diversos, amb veus reconegudes i nous talents per descobrir. Més de la meitat dels espectacles de pagament han exhaurit totes les entrades i pel que fa als concerts gratuïts, han comptat amb una molt bona afluència de públic.
Durant tres dies, veus de tots tipus, estils i formacions s’han pogut sentir en una vintena d’espais: places, parcs, carrers i equipaments de la ciutat. Públic de totes les edats s’ha deixat portar per descobrir nous talents i redescobrir veus ja reconegudes, apostant per un festival consolidat com una de les primeres cites d’inici d’estiu. L’organització en fa una valoració molt positiva, donant per assolits els objectius marcats per aquesta edició.
Pel que fa a les actuacions que requerien entrades, l’ocupació ha fregat el 80% de mitjana. Dels 14 espectacles de pagament, 8 han exhaurit totes les localitats. Es tracta de les actuacions de Maria del Mar Bonet i Borja Penalba al Claustre del Monestir de Sant Esteve; del concert del cantautor texà Micah P. Hinson a l’Auditori de l’Ateneu; de les actuacions a la Barca Tirona de Sanjosex, i de Guillem Roma i Judit Neddermann; de les dues sessions de l’espectacle de Germà Negre amb la Cobla Bisbal Jove i l’esbart dansaire Fontcoberta Els àngels fan ballades, al Teatre Municipal de Banyoles, i del Quartet Mèlt al Claustre del Monestir de Sant Esteve. Els altres concerts de pagament també han comptat amb una molt bona afluència, com l’estrena de Tempo Rubato de Mayte Martín a l’Estrella Damm Club Natació Banyoles (el concert de pagament més concorregut), la primera actuació a les comarques gironines de Niño de Elche, el monòleg Informe per a una Acadèmia, d’Ivan Benet al Teatre Municipal de Banyoles, el concert de Celeste Alías i Marco Mezquida a l’Auditori de l’Ateneu, i l’espectacle Eclèctic, també en aquest mateix espai.
Pel que fa a les actuacions gratuïtes, prop del 70%, les més concorregudes han estat les de l’escenari Juanola La Muralla, amb Oques Grasses, Ramon Mirabet i l’actuació que va posar punt i final al festival: el concert de Maika Makovski que, acompanyada del Quartet Brossa, va presentar oficialment a les comarques gironines el seu setè àlbum, recent editat, Chinook Wind (Warner Music, 2016). En aquest mateix escenari s’han pogut sentir les polifonies gascones i catalanes de Vox Bigerri i La Mata de Jonc; les veus de l’espectacle familiar Jugant amb els clàssics, de Lluís Gavaldà i Trau, i el beatbox de Pulmon Beatbox. Pel que fa als altres escenaris gratuïts, han actuat a la plaça del Teatre les formacions Wom i Velvet Candles, i a la Fundació Lluís Coromina – Espai Eat Art, Santi Careta, i Maria Arnal i Marcel Bagés.

Una experiència global al voltant de la veu
La col·laboració amb diverses entitats, col·lectius i establiments del Pla de l’Estany és un dels factors que fa possible el gruix de les activitats paral·leles del festival. Per tercer any, s’ha programat el Tast de concerts, que ha obtingut una molt bona acollida i en què s’ha pogut sentir Roig!, Paula Grande, Minerva, Alba Careta & Ferran Jaumira, Capcadira, Paula Valls i Pistola en diversos bars de la ciutat. També s’han pogut visitar diverses exposicions com (a) 2016, cabosanroque desmuntant Paul Fuster, i dues que encara es poden veure: La veu dels sense veu a la Fundació Lluís Coromina – Espai Art (fins al 30 de juliol) i Amb un dimoni a cada orella a la Llotja del Tint (fins al 7 d’agost). Altres activitats en què s’ha pogut participar són un taller familiar, gastronomia o un club de lectura de poesia, entre d’altres.